Inilah 5 Tahap Blogger Menjana Wang dari Aktiviti Blogging

Blogger menjana wangImej dari Beafreelanceblogger.com

Adakah anda #blogger? Dan adakah anda sudah menjana wang dalam aktiviti anda? Sebagai blogger memang akan lebih menggembirakan sekiranya kita dapat menjana wang dalam aktiviti ini. Dalam membuat blog (aktiviti mengurus blog) kita memang boleh menjana wang dengan menjana wang.

Tetapi bagaimana atau bagaimana blogger dapat menjana wang dari aktiviti blogging? Berikutan kajian semula.

1. Membuat Blog

Tahap pertama blogger menjana wang adalah membuat blog. Sudah tentu kita mesti mempunyai blog untuk memulakan pengewangan. Tetapi ada sejumlah strategi yang perlu anda laksanakan untuk membuat blog yang menguntungkan, iaitu:

  • Kenali bakal pembaca blog kami
  • Membuat ceruk blog yang baik dan sesuai dengan minat atau kemampuan kita
  • Buat blog dengan templat responsif
  • Siarkan sesuatu yang menarik dan disukai oleh pembaca

Artikel lain:  3 Petua Menentukan Niche Blog yang Tepat untuk Blogger

2.  Mendapatkan 100 Pelawat Blog Setia

Untuk dapat menjana wang atau menjayakan tahap #monetisasi, anda tidak boleh bergantung sepenuhnya pada strategi dari dalam. Anda juga harus keluar mencari rangkaian untuk menarik pembaca dan pengunjung blog anda. Kerana semakin banyak pengunjung dan pembaca, maka itu bermakna lalu lintas anda akan lebih tinggi dan akhirnya kemungkinan atau peluang anda untuk menjana wang dari blog semakin besar.

Lalu bagaimana anda boleh mendapatkan sebilangan besar pengunjung blog yang setia? Inilah cara yang boleh anda lakukan:

  • Jadilah penulis tamu di blog orang lain

Menjadi penulis tamu (blog tamu) di blog orang lain akan menjadikan blog anda lebih dikenali. Kenapa begitu? Kerana semasa anda menulis kandungan di blog, anda akan mendapat pautan yang dapat anda arahkan ke blog anda. Selain menjadikan blog anda lebih dikenali, anda juga akan dapat menjadi lebih terkenal sebagai penulis yang baik.

  • Blogwalking

Kegiatan blogger tidak hanya terhad pada menyiarkan dan menguruskan widget dan templat. Tetapi lebih daripada itu anda harus bergerak dengan rakan blogger dengan melakukan blogwalking. Apabila anda melakukan #blogwalking (mengunjungi blog lain), maka anda akan mendapat banyak rakan (blogger) dan juga mendapat lawatan balik yang dapat meningkatkan lalu lintas.

  • Promosi di Google Adwords

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak dana, anda boleh menggunakan promosi Google Adword untuk dapat menjana lebih banyak pengunjung blog. Teknik ini dilakukan dengan meletakkan iklan berbayar di Google. Dengan mempromosikan blog melalui PPC ini kita akan mendapat lalu lintas dengan lebih mudah dan membina kepercayaan dan kredibiliti blog kita.

  • SEO dan media sosial

Teknik lain untuk meningkatkan pengunjung adalah dengan memaksimumkan SEO dan media sosial. #SEO (Search Engine Optimization) adalah strategi meletakkan blog atau laman web kita di kedudukan paling strategik (halaman utama) mesin pencari.

Dengan berada di lokasi yang strategik, anda akan mendapat pengunjung dari carian dengan cepat. Anda juga tidak boleh melupakan media sosial. Bina laman peminat media sosial yang berkesan agar blog anda terkenal dan dapat mendapat trafik yang baik.

3.  Membina Autoriti Blog

Membangun kewibawaan blog adalah membina konsistensi blog secara berkala. Seperti perniagaan, sudah tentu anda tidak mahu kehilangan pengguna atau pengunjung blog yang setia. Oleh itu, anda perlu membuat kandungan yang baik dan menyiarkannya secara berkala.

4.  Mulakan Pengewangan

Setelah trafik mencukupi, anda boleh segera memulakan peringkat pengewangan. Anda boleh mendaftarkan blog anda di Google Adsense atau anda juga boleh memilih corak blog perniagaan lain yang sesuai dengan minat dan keinginan anda.

Jenis perniagaan atau pengewangan blog ini sendiri selain Google Adsense termasuk menjadi pemasaran gabungan, menjadi penerbit PPC, buzzer, sokongan, ruang iklan atau menjual produk anda sendiri. Pilih perkara yang anda fikir paling baik dan senang dijalankan.

Baca juga:  5 Petua Berjaya Menjadi Blogger Separuh Masa

5. Dapatkan Bayaran

Langkah terakhir dalam proses blogger adalah menjana wang, tentu saja, mendapat bayaran. Jumlah yang anda bayar sendiri bergantung pada strategi pengewangan yang anda jalankan. Anda boleh dibayar untuk ini setelah semua kerja keras anda. Ingatlah bahawa proses ini bukan proses segera. Anda harus bersusah payah dan bekerja keras untuk membuat blog anda menjana wang.

Artikel Berkaitan