Perniagaan Francais Modal Kecil - 101 Contoh Perniagaan Francais Murah yang Berjaya

perniagaan francais

Perniagaan francais adalah salah satu model perniagaan yang menjadi perhatian ramai usahawan sekarang, sama ada peniaga / pemula baru atau ahli perniagaan yang berpengalaman. Konsep perniagaan francais ini sangat mungkin bagi seseorang yang mempunyai modal tetapi tidak berpengalaman dalam membina perniagaannya sendiri untuk memiliki perniagaan yang menguntungkan.

Secara amnya, perniagaan francais adalah perniagaan yang sangat menguntungkan, terutamanya ketika membeli francais dari tanda dagangan terkenal. Potensi perniagaan ini sangat menguntungkan untuk waktu yang lama, tetapi harus diingat bahawa tidak semua jenis perniagaan francais sesuai untuk semua orang.

Bagi pengusaha yang mempunyai modal besar, membeli francais / francais yang mahal tidak menjadi masalah. Tetapi tidak demikian bagi calon usahawan yang mempunyai modal terhad, mereka biasanya akan berfikir berkali-kali sebelum membuat keputusan untuk menjalankan perniagaan francais.

Kos untuk menjalankan perniagaan francais sangat berbeza, murah atau mahal, pada pendapat saya, berbanding dengan potensi perniagaan untuk jangka panjang. Harga perniagaan francais biasanya berkisar antara Rp 10 juta hingga Rp 1 miliar, tetapi untuk francais tempatan ada juga yang menawarkan harga sekitar Rp 5 juta.

Artikel berkaitan:  Peluang Perniagaan Berasaskan Rumah

Baiklah, dalam artikel ini saya ingin membincangkan beberapa perniagaan francais modal kecil yang dapat dijalankan oleh calon usahawan yang mempunyai modal terhad. Perlu diingat bahawa selain membeli francais, pemegang francais juga harus memikirkan gaji pekerja dan persiapan lain. Oleh itu, kita benar-benar harus mempersiapkan diri dari segi kewangan sebelum membeli francais.

Berikut ini adalah tinjauan ringkas mengenai peluang perniagaan francais modal kecil yang boleh anda pertimbangkan:

1. Perniagaan Francais Makanan & Minuman

Menjalankan perniagaan francais makanan & minuman mempunyai potensi perniagaan yang sangat baik kerana makanan adalah keperluan asas manusia yang selalu dicari orang. Memulakan perniagaan makanan, seperti restoran atau tempat makan dengan tanda dagangan baru, adalah cabaran yang cukup sukar, terutama bagi orang yang tidak mempunyai pengalaman sebelumnya dalam perniagaan makanan. Dan menjalankan perniagaan francais makanan / minuman adalah salah satu pilihan yang paling tepat untuk masalah ini.

Terdapat banyak perniagaan francais makanan & minuman yang menawarkan francais dengan harga yang relatif rendah, tetapi semuanya tidak sesuai dengan anda. Kita harus memilih perniagaan francais makanan & minuman yang unik, mempunyai potensi perniagaan yang baik, dan berpatutan.

Untuk melihat beberapa contoh perniagaan francais murah di ceruk makanan & minuman, baca artikel berikut:

 • Chicken Bacok ~ Peluang Perniagaan Franchise Snack Filet Chicken Assorted Flavours
 • Waroeng Special Sambal ~ Perniagaan Francais Kuliner Pedas Menggigit
 • Es Teler 77 ~ Peluang Perniagaan Resto Kuliner Dunia
 • Kebab Turki Baba Rafi - Peluang Perniagaan Francais Global Asli Dunia
 • Edam Burger ~ Peluang Perniagaan Burger Modal Kecil
 • Radja Cendol, Perniagaan Francais Minuman Tradisional Dunia
 • Monster IceBlend ~ Perniagaan Francais Perisa Minuman Coklat
 • Asetehe Beverage Franchise ~ Perniagaan Francais Minuman Asli Dunia Segar

2. Perniagaan Francais Perkhidmatan Dobi & Pembersihan

Sekiranya kita memperhatikan, perniagaan dobi sebenarnya mempunyai potensi yang sangat baik, terutama jika perniagaan ini dijalankan di lokasi yang strategik. Untuk perniagaan francais Dobi, biasanya francaisor (francaisor) akan membantu kami dalam menentukan lokasi yang strategik untuk perniagaan ini.

Biasanya perniagaan francais dobi dan perkhidmatan pembersihan akan sangat diminati jika dijalankan di lokasi kediaman, berhampiran kampus, dan asrama. Ramai orang hari ini lebih suka perkhidmatan dobi untuk mencuci dan menyeterika pakaian daripada mencuci sendiri. Selain lebih mudah, hasil kerja lebih kemas, dan harga perkhidmatan juga agak murah.

Semasa kami ingin menjalankan perniagaan ini, pastikan kami memilih perniagaan francais yang mempunyai reputasi yang baik dan bersedia memberikan penyelesaian untuk masalah anda sebagai pemula dalam perniagaan ini. Untuk perniagaan ini, lebih baik membelanjakan modal yang agak besar pada mulanya untuk mendapatkan francais dari francaisor yang mempunyai reputasi yang baik, daripada modal kecil tetapi potensi risiko yang lebih besar kerana francaisor tidak mempunyai reputasi dalam perniagaan perkhidmatan dobi.

Untuk melihat beberapa contoh francais Loundry & Cleaning Services, baca artikel ini:

 • Super Wash Laundry ~ Peluang Perniagaan Dobi Kiloan
 • Kilos Dobi & Cucian Kering - Perniagaan Francais Dobi Kiloan

3. Perniagaan Francais dalam Kesihatan & Kecantikan

Banyak orang yang memerlukan kemudahan atau tempat untuk menjaga kesihatan dan kecantikan mereka, terutamanya wanita. Beberapa tempat penjagaan kesihatan dan kecantikan yang sering dikunjungi orang adalah pusat kecergasan, refleks, salun, spa, dan lain-lain. Itulah sebab mengapa perniagaan ini sangat berpotensi untuk dijalankan.

Terdapat beberapa syarikat yang terlibat dalam perniagaan kesihatan dan kecantikan yang menawarkan francais kepada bakal usahawan seperti anda, tetapi anda harus memilih syarikat yang paling sesuai dengan minat dan kemampuan anda. Contohnya, jika anda ingin memiliki perniagaan spa, pilihlah perniagaan francais spa yang sudah terkenal dan berpatutan.

Untuk melihat maklumat francais dalam bidang kesihatan & kecantikan, sila baca artikel ini:

 • Moz5 ~ Peluang Perniagaan Salon Muslimah Kekurangan Pesaing
 • Pandang Peluang Perniagaan Spa Segar di Dunia

4. Perniagaan Francais dalam Perkhidmatan Pendidikan & Latihan

Ternyata ada banyak syarikat yang terlibat dalam perkhidmatan pendidikan dan latihan yang menawarkan francais untuk calon usahawan yang ingin memiliki perniagaan sendiri. Sekiranya anda adalah seseorang yang berminat dalam industri perkhidmatan pendidikan dan latihan, maka anda harus mempertimbangkan untuk memilih francais ini.

Kita perlu tahu bahawa tidak semua syarikat dalam perkhidmatan pendidikan dan latihan menawarkan francais dengan harga murah. Terdapat mereka yang menawarkan francais dengan harga yang sangat tinggi, tentu kita harus menyesuaikan diri dengan kemampuan kewangan kita.

Untuk melihat beberapa contoh francais dalam bidang perkhidmatan pendidikan dan latihan, sila kunjungi pautan ini:

 • Melabur dalam Perniagaan Francais Pendidikan Tahap Mata
 • LP3I - Usaha Francais untuk Tunjuk ajar dan Institusi Kemahiran Khas
 • Robota Robotics School - Francais Institusi Pendidikan Robot Terbesar di Dunia
 • Program Bahasa Antarabangsa (ILP) ~ Institut Pendidikan Bahasa Inggeris Francais
 • Pawagam Mini 3D Ke Sekolah - Konsep Francais Perniagaan Pendidikan yang menghiburkan

5. Perniagaan Francais di Runcit

Ringkasnya, perniagaan runcit dapat didefinisikan sebagai usaha untuk menjual produk, baik itu barang atau jasa kepada individu / keluarga untuk memenuhi kebutuhan pembeli. Tidak jarang orang menganggap bahawa perniagaan runcit hanya menjual produknya di sebuah kedai. Pada hakikatnya, penyewaan komik, doktor gigi, dan beberapa perniagaan runcit lain tidak selalu berniaga melalui kedai secara amnya.

Pada masa ini terdapat banyak perniagaan runcit yang ditawarkan kepada masyarakat dengan sistem francais. Peluang ini dapat digunakan oleh orang yang ingin memiliki perniagaan runcit dengan jenama yang dapat diketahui secara langsung oleh orang ramai dan sudah mempunyai prosedur operasi standard (SOP) yang jelas.

Berikut adalah beberapa contoh francais dalam bidang runcit:

 • Penyelesaian Vecto ~ Membangun Perniagaan Francais Perosak
 • Kedai Beli-belah Elektrik ~ Perniagaan Francais Peranti Elektrik
 • Indomaret ~ Peluang Perniagaan Francais Minimarket Paling Popular di Dunia
 • Rajawali Mart ~ Francais Minimarket Dengan Produk Domestik Asli
 • JNE Deposit Cepat - Ejen Penghantaran Peluang Perniagaan

Dari beberapa jenis francais yang telah disebutkan di atas, sudah tentu anda mempunyai pilihan anda sendiri mengenai francais mana yang sesuai dengan minat dan kemampuan kewangan anda. Setelah memilih jenis francais, sudah tentu ada perkara lain yang perlu kita pertimbangkan ketika kita ingin menjalankan perniagaan ini, iaitu bagaimana mencapai kejayaan perniagaan francais kita.

Petua Memilih Perniagaan Francais

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih perniagaan francais untuk dijalankan:

1. Pilih francais yang senang dijalankan

Kita tidak boleh memilih francais yang memerlukan masa dan pemikiran. Oleh itu, pastikan perniagaan francais yang akan kita jalankan dapat dilakukan dengan mudah dan praktikal.

Selain itu, pilih lokasi yang mudah dijangkau dan persekitarannya juga selamat. Ini sangat penting kerana kemudahan akses dan juga keselamatan lokasi perniagaan anda akan sangat mempengaruhi jumlah pelanggan yang datang ke tempat anda.

2. Pilih francais yang mempunyai banyak pengguna

Mengutamakan untuk menjalankan perniagaan francais yang mempunyai banyak pengguna dan dapat menjangkau semua kategori umur. Memilih jenis francais yang pengguna kurang berisiko mengalami kerugian yang lebih besar. Salah satu contoh jenis francais dengan banyak pengguna adalah perniagaan francais makanan dan minuman.

Artikel berkaitan: Peluang Perniagaan Modal Kecil

3. Pilih francais yang mempunyai harga produk yang berpatutan

Selain jenis francais yang mempunyai banyak pengguna, faktor harga juga menentukan kejayaan perniagaan francais. Jangan memilih francais yang menetapkan harga tinggi untuk produknya dan tidak sesuai dengan keadaan ekonomi orang di sekitar perniagaan anda.

4. Pilih francais yang memberikan perkhidmatan yang baik

Perkhidmatan dan juga jaminan terhadap produk adalah sesuatu yang sangat penting untuk menjaga keyakinan pelanggan. Oleh itu, pilihlah francais yang menyediakan perkhidmatan dan juga menjamin kualiti produknya untuk meningkatkan keyakinan pelanggan anda, tentunya ini akan sangat membantu dalam mengembangkan perniagaan francais anda ke arah yang lebih baik.

Demikianlah tinjauan ringkas mengenai beberapa perniagaan francais modal kecil yang boleh anda pertimbangkan. Semoga artikel ini bermanfaat.

Artikel Berkaitan