Reed Hastings ~ Ketua Pegawai Eksekutif Netflix dengan Perlakuan Khas Kakitangannya

Imej dari Techcrunch.comImej dari Techcrunch.com

Nama Netflix kini semakin popular di negara ini, artikel tersebut beberapa hari yang lalu Netflix telah beroperasi secara rasmi di Dunia. Netflix sendiri merupakan pelopor dalam perniagaan dalam bidang penstriman kandungan berbayar #video, selain itu juga penyewaan DVD dalam talian dan Bluray.

Sambutan hangat datang dari pengguna internet di negara ini, terutama bagi mereka yang suka menonton filem. Pelbagai kemudahan dan kemudahan yang ditawarkan oleh Netflix benar-benar merosakkan pencinta filem di Dunia.

Kejayaan Netflix dalam mengembangkan perniagaannya tidak dapat dipisahkan dari peranan Reed Hastings sebagai CEO. Lelaki berusia 55 tahun itu kini dianggarkan memiliki kekayaan USD 1,72 bilion kerana kejayaan mengurus Netflix. Sangat menarik untuk dibincangkan mengenai bagaimana Netflix mengalami perkembangan yang ketara, tetapi bagaimana Reed Hastings memperlakukan pekerja juga sama menariknya.

Perjalanan Kerjaya Reed Hastings

Reed Hastings adalah seorang lelaki yang dibesarkan dalam keluarga kaya, bapanya adalah seorang peguam yang terkenal. Dia mempunyai minat dalam matematik yang kemudian membawanya ke Bowdoin College di Maine. Malah dia juga pernah memenangi pertandingan matematik yang cukup berprestij di sana.

Setelah tamat kuliah, sebenarnya dia telah memasuki tentera. Tetapi ia tidak bertahan lama, dia hanya bertahan selama dua tahun. Selepas itu, dia lebih berminat menjadi sukarelawan mengajar matematik yang melancong ke negara Swaziland, Afrika.

Setelah pulang dari Afrika, dia kembali ke Amerika dan mengambil Sarjana di Universiti Stanford dan lulus dengan ijazah Sains Komputer. Barulah dia bekerja di Adaptive Technology sebelum menubuhkan syarikatnya sendiri bernama Pure Software.

Artikel lain:  Michael Dell, Penjual Akhbar yang Berjaya Menjadi Jutawan dalam Teknologi Perniagaan

Syarikat itu sebenarnya mempunyai kejayaan besar, tetapi Hastings memutuskan untuk pergi setelah syarikat itu bergabung dengan syarikat lain yang kemudiannya diambil alih oleh Rational Software. Setelah pergi, dia dan rakannya Marc Randolph mengasaskan Netflix pada tahun 1998.

Permulaan Netflix

Itulah permulaan penubuhan Netflix yang sehingga kini telah menjadi gergasi media dalam talian #streaming. Malah pada Oktober 2015, Netflix melaporkan bahawa jumlah pelanggan telah mencecah 68.17 juta di seluruh dunia. Kini Netflix telah tersedia di 190 negara, ini pasti akan meningkatkan pelanggan juga.

Hari ini, Hastings berkahwin dengan dua anak dan tinggal di San Francisco. Dia juga salah satu orang yang menandatangani Ikrar Pemberian yang dimulakan oleh Waren Buffet dan Bill Gates. Di mana program ini adalah komitmen orang kaya yang menyumbangkan sebahagian besar kekayaan mereka untuk umat manusia.

Hastings sendiri juga menekankan bahawa dia tidak mahu Netflix diambil alih oleh syarikat lain. Dia sudah merasa sangat selesa dengan keadaannya sekarang, walaupun bertahun-tahun mengembangkan Netflix, dia masih merasakan bahawa semuanya baru bermula.

Baca juga:  Susan Wojcicki ~ Tough Lady of the New Youtube CEO

Amalan Netflix dalam Melayan Pekerja

Pada masa ini tidak dapat dinafikan bahawa Netflix adalah salah satu syarikat besar dan akan terus berkembang pada masa akan datang. Semakin banyak sisi syarikat dalam memperlakukan pekerja nampaknya sangat tebal di Syarikat Netflix. Malah Netflix di Amerika Syarikat sendiri mendapat banyak pujian kerana memperlakukan pekerja dengan sangat baik. Gaji pekerja Netflix yang terkenal sangat tinggi. Para pekerja juga mempunyai pilihan yang sangat menarik, iaitu sama ada gaji mereka dibayar dalam bentuk saham atau wang yang lebih besar.

Waktu cuti juga sangat fleksibel, mereka boleh bebas memilih bila masa cuti sesuai untuk mereka, tidak ada sekatan khusus dari syarikat. Sebenarnya, pekerja boleh bercuti selagi mereka mahu selagi kerja mereka selesai. Bagi pekerja yang dikurniakan bayi, mereka mendapat cuti setahun dan masih mendapat gaji penuh.

Budaya seperti itu adalah idea Hastings yang disebut Kebebasan & Tanggungjawab. Tetapi perlu diingat, walaupun pekerja mempunyai kemudahan khas, mereka tetap diharuskan bekerja luar biasa. Bagi mereka yang bekerja biasa-biasa saja, boleh dikeluarkan pada bila-bila masa, tetapi juga masih mendapat sejumlah besar wang pesangon.

Artikel Berkaitan