Richard Wych Bharata Setiawan ~ Pereka Grafik Dunia Di Sebalik Permainan Popular "Assassin's Creed"

Richard Wych Bharata SetiawanImej dari Kompas.com

Bagi anda peminat permainan, mungkin anda sudah biasa dengan #game "Assassin's Creed". Penghasilan permainan dari Ubisoft yang kini telah merangkul gelaran kelima (Assassin's Creed III) sememangnya sudah popular di kalangan pemain permainan.

Untuk siri Assassin's Creed III, permainan ini telah menyajikan permainan terbuka di tengah-tengah tempat bersejarah seperti Istanbul pada era Uthmaniyyah, Rom pada zaman Renaissance dan Amerika Syarikat ketika dilanda perang saudara yang indah.

Dari perincian permainan yang bagus ada tokoh berpengaruh yang menjadikan permainan ini Assassin's Creed begitu mempesona. Dan tokoh unik atau orang di sebalik pembuatan permainan ini adalah orang Dunia, Richard Wych Bharata Setiawan. Selain permainan Assassin's Creed, ternyata Richard juga berperanan dalam membuat sejumlah permainan seperti Brotherhood and Revelations yang merupakan pengembangan dari judul Assassin's Creed II dan Prince of Persia. Lalu siapa sebenarnya Richard Wych Bharata Setiawan ini? Berikutan kajian semula.

Kerjaya Richard Wych di Dunia Permainan

Sebelum mengejar karier sebagai pereka permainan (artis level) di Ubisoft di Monreal Canada, Richard Wych memulakan kerjayanya sebagai pereka grafik di Forhet pada tahun 2005. Setelah lebih dari setahun di Forhet, dia kemudian bergabung dengan Matahari Studio, seorang pembangun permainan tempatan. Di Matahari Studio Richard berfungsi sebagai artis kesan khas.

Pada tahun 2008, lulusan Reka Bentuk Komunikasi Visual di Universiti Trisakti kemudian menemui kekosongan Ubisoft yang membuka sebuah studio di Singapura. Dia juga mencuba nasib dengan artis dan modeller kedudukan malam. Tidak disangka lelaki yang mengaku telah belajar objek pengajaran diri dalam reka bentuk permainan kemudiannya diterima oleh Ubisoft.

Artikel lain:  Anton Soeharyo ~ Pengasas Touchten Berjaya Menjadi Jutawan dalam Perniagaan Permainan

Ketika dia diterima di syarikat Perancis, dia menjadi salah satu dari dua orang Dunia yang bergabung dengan pasukan awal di studio Ubisoft Singapura 25 orang. Setelah tiga tahun berkarier di Ubisoft Singapura, Richard kemudian pindah ke studio utama Ubisoft di Montreal, Kanada, sehingga Richard harus tinggal di sana hingga sekarang.

Menjalani Kerja Kolosal

Semasa bekerja di Ubisoft, Richard Wych mengakui bahawa kedudukannya sebagai artis level menjadikannya bekerja sangat keras. Kerana, dalam permainan Assassin's Creed yang luas dan terperinci ini, dia diminta untuk menyedari persekitaran permainan dari gambaran konsep yang telah ditentukan. Jadi di studio Ubisoft, Richard akan mendapat arahan dari pereka tahap yang membuat 'mangkuk' persekitaran dunia permainan bersama dengan 'level box' yang mewakili objek-objek dalam dunia permainan untuk disedari oleh dirinya sendiri di pasukan artis.

Dari sini, Richard dan pasukan ini akan berusaha untuk memikirkan jenis seni bina yang sesuai dengan tetapan permainan. Setelah mendapat idea untuk seni bina, dia akan membuat objek dan persekitaran dalam permainan berdasarkan rujukan yang diperoleh berikutan batasan interaksi dalam permainan yang ditetapkan oleh pengaturcara.

Lebih Masa Kerana Sistem Tonggak

Bekerja di Ubisoft membuat Richard Wych harus berdisiplin, giat dan tekun. Kerana dalam kerja membuat permainan di Ubisoft, semua pasukan telah menerapkan sistem kerja tonggak atau target pencapaian dalam jangka waktu tertentu. Oleh itu, dari sini Richard sering terdedah kepada kerja lembur ketika kerjanya dikejar tarikh akhir.

Menurut Richard, dalam menjalankan pekerjaan sebagai seniman level di Ubisoft, ada cabaran serius. Cabarannya sendiri adalah melakukan proses merancang persekitaran permainan yang selalu meningkat dari tajuk ke tajuk. Ubisoft selalu meminta reka bentuk yang lebih terperinci untuk permainan seterusnya. Apabila semuanya selesai, dunia permainan akan digabungkan dengan bahagian lain.

Perkara seperti watak permainan yang direka oleh seniman watak dan pereka fesyen juga berdasarkan rujukan fakta. Kini Richard Wych dan pasukannya dapat menghasilkan karya seperti Assassin's Creed II, Assassin's Creed: Brotherhood, Assassin's Creed: Revelations, dan Assassin's Creed III, yang sudah tersedia untuk platform PC dan konsol permainan, seperti Xbox 360 dan PlayStation 3.

Baca juga:  Marlin Sugama ~ Usahawan Wanita yang Berjaya Membangunkan Studio Animasi Terkenal

Dunia Pemain Berpotensi

Ketika ditanya mengenai dunia permainan di Dunia, Richard Wych mengatakan bahawa di negara ini terdapat banyak bakat berbakat. Sayangnya menurut Richard di negara ini tidak ada pelabur besar yang berani membiayai pembuatan permainan seperti Assassin's Creed. Selain tidak ada pelabur besar lagi, di tanah air, pemain tidak memiliki kesatuan, menyebabkan dunia dan industri permainan domestik tidak dapat bergerak maju.

Lalu bagaimana dengan pemain industri permainan domestik yang bekerja di negara lain, seperti dirinya? Menurut Richard ini kerana jumlah penghargaan atas karya mereka tidak dapat diperoleh di Dunia dan hanya dapat diperoleh di luar negeri.

Artikel Berkaitan