Memulakan Perniagaan Tanpa Modal dengan Keuntungan Besar, Adakah Mungkin?

Perniagaan tanpa modalIlustrasi dari Google.com

Perniagaan tanpa modal , adakah anda mencarinya? Beberapa ketika yang lalu saya dan seorang rakan membincangkan topik mengenai perniagaan, dan perbincangan dengan rakan saya menarik saya untuk menulisnya di blog ini. Pada waktu itu dia berkata, "Saya ingin berniaga untuk mencari wang tambahan, tidak ada perniagaan tanpa modal yang dapat menjana keuntungan besar?".

Mungkin persoalan itu juga sering ada di fikiran saya dan anda juga, adakah mungkin untuk memulakan perniagaan tanpa sedikitpun modal dan dapat menjana keuntungan yang besar?

Saya sendiri telah menjalankan sejumlah perniagaan yang pada awalnya tidak memerlukan modal material, seperti menjadi drospshipper, menulis artikel untuk orang lain, menyediakan backlink, dan lain-lain. Tetapi untuk melakukan promosi, saya tetap menanggung kos walaupun tidak banyak.

Pada hakikatnya, untuk menjalankan perniagaan perlu mengeluarkan modal walaupun tidak besar. Untuk lebih jelasnya, saya akan memberikan beberapa contoh perniagaan tanpa modal besar yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja yang ingin menjana pendapatan tambahan, baik dalam talian dan luar talian.

Berikut adalah beberapa contoh perniagaan yang dijalankan tanpa memerlukan modal yang besar:

Artikel berkaitan:  Peluang Perniagaan Modal Kecil

1. Menjadi Penulis Bebas, Perniagaan Tanpa Modal

Profesi menjadi penulis bebas adalah contoh perniagaan tanpa modal besar yang boleh dilakukan dari rumah dalam talian. Saya sendiri sekarang ini adalah penulis bebas di salah satu laman web yang mempunyai topik mengenai perniagaan. Saya menulis artikel mengenai perniagaan dan rujukan yang saya lihat dari pelbagai artikel perniagaan di internet atau buku.

Dalam menjalankan profesion ini, saya hanya memerlukan sambungan internet dan komputer riba. Setiap bulan pemilik laman web selalu menghantar pembayaran untuk tulisan yang saya buat, nilainya tidak besar tetapi cukup bagus sebagai wang tambahan dan saya juga dapat mengembangkan kemampuan saya untuk menulis artikel.

Sekiranya anda menganggap kos internet dan kemudahan sokongan lain tidak dianggap sebagai modal atau kos, maka menjadi penulis bebas boleh dipanggil perniagaan tanpa modal. Apa pendapat anda, berminat?

Artikel berkaitan:  Cara Memulakan Perniagaan Penulisan Artikel

2. Menjadi penjual produk orang lain (reseller atau dropship)

Menjadi penjual semula tidak termasuk dalam kategori perniagaan tanpa modal, kerana memerlukan wang untuk membeli barang untuk dijual semula. Kelebihan menjadi penjual semula, kami tidak terganggu dalam membuat produk yang akan kami jual. Kita hanya perlu fokus pada proses pemasaran dan menjual produk orang lain, sudah tentu kita harus memastikan bahawa produk yang kita jual itu bagus.

Salah satu contoh penjual semula dalam perniagaan luar talian, misalnya menjual kuih-muih yang dibuat oleh orang lain. Saya pernah berjumpa dengan seorang bapa penjual kuih yang menjual kuih-muih yang dibuat oleh orang lain dan dia mendapat keuntungan dari perbezaan harga dari pembuat kek tersebut.

Keuntungan ayah dari menjual kuih yang dibuat oleh orang lain ternyata cukup besar. Dia dapat untung bersih hingga Rp 3 juta dalam satu bulan. Ini adalah salah satu contoh untuk perniagaan tanpa wang modal dalam perniagaan luar talian.

Bagi perniagaan dalam talian tentunya peluang untuk menjadi penjual semula atau kapal dropship sangat banyak dijumpai. Tetapi untuk dapat menjalankan perniagaan reseller atau dropship , kita mesti mempunyai laman web atau blog yang akan kita gunakan sebagai "etalase" atau tempat memaparkan barang yang kita jual lebih awal. Laman web atau blog boleh dibuat dengan perkhidmatan percuma seperti Blogger atau WordPress.

Tetapi untuk menjadikannya lebih profesional, ini membantu kami membuat laman web atau blog dengan nama domain anda sendiri. Ini tidak percuma, tetapi modal yang diperlukan untuk membeli domain sangat kecil berbanding dengan menyewa tempat untuk menjual. Ia kembali kepada pilihan kami.

Sekiranya anda menganggap kos untuk internet dan membeli produk untuk dijual tidak dianggap sebagai modal awal, maka menjadi penjual semula dan dropshipper boleh disebut perniagaan tanpa modal. Anda mesti sangat berminat dengan perniagaan ini.

3. Perniagaan Tanpa Modal, Jadilah Blogger Profesional

Menjadi blogger profesional adalah salah satu contoh perniagaan tanpa modal besar yang boleh kita lakukan. Ramai blogger yang mempunyai pendapatan tetap dari blog yang diuruskannya. Sekiranya kita mempunyai blog atau laman web dengan lalu lintas pengunjung yang tinggi, maka sudah pasti blog tersebut dapat memberikan pendapatan tetap.

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan pendapatan dari blog dengan lalu lintas pengunjung yang tinggi; melalui ruang iklan yang disewa, melalui program PPC (google adsense), program bayar per petunjuk, dan lain-lain.

Tetapi perlu diingat bahawa untuk membuat blog yang mempunyai lalu lintas yang tinggi dan disukai oleh pengunjung bukanlah sesuatu yang sangat mudah. Blog mesti mempunyai kandungan asli dan disukai oleh pelawatnya, selain itu penampilan dan navigasi juga harus mesra pengguna.

Dan untuk mencapai semua itu bukanlah sesuatu yang mudah. Kita mesti mempunyai kebolehan khas, baik sebagai juruweb, penulis kandungan, dan ahli perniagaan dalam talian.

Sekiranya kos belajar blog dan sambungan internet dan kos lain tidak dianggap modal, maka menjadi blogger boleh dianggap sebagai perniagaan tanpa modal.

4. Menjadi Broker / Ejen

Sekiranya anda seorang yang mempunyai kemahiran pemasaran yang baik, maka anda boleh mencuba menjadi broker / ejen. Contohnya ialah menjadi ejen harta tanah. Keuntungan dari menjual harta tanah dapat dari dua pihak, iaitu dari pemilik harta tanah dan juga dari pembeli harta tanah.

Pemilik harta tanah biasanya akan memberi petua kepada orang yang berjaya membantu menjual harta tanah mereka. Walaupun pembeli yang senang biasanya akan memberikan petua kepada orang yang memberikan maklumat dan membantunya mencari harta yang dicari.

Sekiranya masa dan kos operasi anda tidak dianggap modal atau kos, maka menjadi ejen atau broker boleh dianggap sebagai perniagaan tanpa modal.

Artikel berkaitan: Perniagaan sampingan

5. Menjual perkhidmatan termasuk perniagaan tanpa modal?

Penyedia perkhidmatan perniagaan sebenarnya boleh dilakukan tanpa modal yang besar. Tetapi dalam kebanyakan kes, perniagaan penyedia perkhidmatan biasanya memerlukan sejumlah besar modal material.

Salah satu contoh perniagaan modal kecil dengan memberikan perkhidmatan kepada perniagaan dalam talian adalah menjual perkhidmatan penulis artikel. Selain menjual perkhidmatan SEO (pengoptimuman mesin pencari), menjual perkhidmatan untuk membuat laman web, menjual perkhidmatan pemasaran dalam talian, dan lain-lain.

Kesimpulan:

Pada pendapat saya, tidak ada urusan seperti perniagaan tanpa sedikit pun modal. Saya lebih setuju jika disebut perniagaan dengan modal kecil. Sekiranya kita meneroka pelbagai peluang perniagaan, kita akan menemui beberapa perniagaan tanpa modal besar yang dapat kita jalankan.

Dengan belajar secara berterusan dan berusaha untuk meneroka potensi perniagaan di sekitar kita, pasti kita akan dapat membina perniagaan yang berjaya.

Artikel Berkaitan