Wingstop ~ Bergantung pada Variasi Rasa, Kunci Kejayaan Perniagaan Kuliner Ayam Goreng Amerika

restoran bahagian sayapImej dari Liputan6.com

Sebagai salah satu pokok yang memenuhi keperluan protein harian, ayam adalah pilihan menu yang paling biasa terdapat di Dunia. Sebagai tambahan kerana terdapat banyak ladang yang dapat membekalkan ayam dalam kuantiti yang banyak, dari segi selera makan, masyarakat Dunia juga telah terbiasa dengan masakan unggas yang diproses ini.

Tetapi bagaimana kisahnya jika kita menikmati ayam goreng masakan yang disajikan dengan citarasa khas di luar negara? Ini tentu menimbulkan rasa ingin tahu di samping bertanya-tanya apakah itu sesuai dengan lidah orang Dunia. Salah satu kedai ayam goreng masakan dengan rasa bukan Dunia, rakan sekerja dapat bertemu di restoran Wingstop.

Menawarkan konsep perkongsian # francais, restoran Wingstop, yang berasal dari tanah milik Uncle Sam milik Amerika, mampu menarik minat peminat ayam yang diproses di Dunia. Yang uniknya, selain menawarkan sayap ayam sebagai menu utama, jenama yang satu ini juga lebih unggul dari segi variasi rasa. Ulasan lebih mendalam mengenai perniagaan kuliner # Wingstop, telah diringkaskan dalam artikel berikut.

Mengenai Restoran Wingstop

Restoran ayam goreng Wingstop pertama kali dimulakan oleh seorang pengusaha masakan bernama Antonio Swad. Pada awal kariernya Antonio bukanlah seorang usahawan yang mempunyai perniagaan asas sama sekali. Kerana sebenarnya dia memulakan kerjayanya sebagai mesin pencuci pinggan di salah satu restoran makanan segera di Amerika.

Dari pengalamannya bekerja di restoran, Antonio melihat bagaimana proses membuat ayam yang diproses di restoran tempat dia bekerja. Menariknya, dia mendapati bahawa, pada waktu itu bahagian ayam yang menjadi sayap tidak begitu diminati oleh restoran-restoran di sana. Dan dari penternak ayam juga, mereka menjual sayap dengan harga yang lebih miring. Ini adalah idea awal penubuhan restoran Wingstop. Dia ingin membuktikan bahawa jika sayap ayam diproses dengan baik dan ditambahkan keunikan di dalamnya, ia akan menjadi masakan yang sangat menggoda.

Setelah tempoh pengembangan, pada mulanya persiapan masakan yang dibuat oleh Antonio langsung tidak mendapat sambutan positif dari pengguna. Tetapi secara beransur-ansur dengan kerja keras dan kepandaian dia mencampurkan varian bumbu ayam goreng, membuat penggemar masakan ayam mulai melirik gerai makanan yang didirikannya.

Artikel lain:  Sabana Fried Chicken ~ Dilihat dari kehebatan Perniagaan Masakan Ayam Goreng Tepung dengan Tawaran Perkongsian yang Menjanjikan

Dari situ perniagaan mula berkembang malah menjangkau ratusan cawangan di Amerika sahaja. Untuk luar Amerika, World adalah salah satu tempat yang dikunjungi oleh Wingstop.

Bukan restoran makanan segera

Pada satu kesempatan, pengasas Wingstop menyatakan bahawa restoran yang dia bina bukanlah restoran makanan segera. Kerana semua produk yang dibuat oleh Wingstop adalah produk yang sesuai dengan pesanan alias yang diproses secara langsung ketika pengguna tiba. Walaupun begitu, pengguna tidak perlu risau untuk menunggu terlalu lama kerana proses memproses masakan ayam di Wingstop hanya memerlukan waktu maksimum 12 minit.

Khusus untuk Dunia, francais kuliner ini bermula pada tahun 2014. Mengenai cawangan, sudah ada beberapa lokasi yang berbeza termasuk Kas Mall City Mall, Margo City City Depok Mall, Setiabudi One di Jakarta Selatan, Bintaro Exchange, Cinere Bellevue Kemang dan Mal Aeon di BSD City Serpong.

Terdapat beberapa perkara menarik yang dapat diperoleh pengguna ketika menikmati ayam olahan masakan di Wingstop. Yang pertama adalah berkaitan dengan lokasi perniagaan, restoran Wingstop di daerah Kemang menampilkan lokasi yang tidak hanya luas tetapi juga menarik. Di tingkat dua restoran, terdapat beberapa permainan yang boleh dimainkan oleh pengunjung sementara menunggu pesanan tiba. Bukan hanya itu, di tingkat ini pengunjung juga dapat melihat sendiri pemprosesan awal produk Wingstop.

Baca juga:  O'Chicken ~ Perniagaan Kuliner Ayam yang Diproses dengan Keunggulan Organik

Menu yang ditawarkan oleh Wingstop

Mengenai menu, seperti yang disebutkan sebelumnya bahawa fokus produk olahan Wingstop adalah sayap. Tetapi bagi pengguna yang ingin memesan bahagian ayam lain seperti paha atau payudara, restoran juga menyediakan pilihan tersebut.

Untuk pilihan citarasa, restoran yang membandingkan diri mereka dengan pakar perasa atau pakar rasa, memang menawarkan pilihan varian perasa yang sangat pelbagai. Terdapat sekurang-kurangnya 10 rasa, iaitu Garlic Parmesan, Louisiana Rub, Hickory Smoked BBQ, Lemon Pepper, Hawaiian, Teriyaki, Cajun, Original Hot, Atomic, dan Mild.

Walaupun menyajikan beberapa varian rempah-rempah yang khas Amerika dan beberapa negara lain, tetapi pelanggan tidak perlu risau bahawa rasanya akan sukar untuk menerima lidah Dunia. Kerana dari segi ramuan dan pemprosesan, restoran yang menjamin produknya yang halal juga telah mengubahnya sehingga rasa ayam olahan Wingstop tetap dapat sedap untuk pengguna tempatan.

Artikel Berkaitan