10 Faedah Pemasaran Digital untuk PKS dan Perniagaan

faedah pemasaran digital

Apakah faedah pemasaran digital untuk perniagaan PKS? Tidak sedikit orang yang menganggap pemasaran digital adalah remeh, mungkin anda adalah salah seorang dari mereka.

Sebenarnya, sejak tahun 2014 iklan di internet telah mengungguli iklan di TV dan rangkaian TV kabel. Mungkin sekarang perbandingannya sangat jauh.

Pemasaran digital pelbagai saluran meningkat dengan pesat dan meninggalkan iklan konvensional. Di samping itu, jenama besar di seluruh dunia sangat jamak menggunakan strategi pemasaran digital.

Lalu bagaimana dengan perniagaan PKS?

Cukup banyak perniagaan kecil dan sederhana yang berpendapat bahawa pemasaran digital adalah rumit dan sangat rumit. Sebenarnya, pemasaran digital tidak begitu rumit seperti yang anda fikirkan. Justru pemasaran digital lebih mudah dan memberikan faedah besar bagi perniagaan PKS.

Artikel lain: Cara Promosi Produk yang Berkesan untuk Meningkatkan Penjualan

Berikut adalah 10 faedah pemasaran digital untuk perniagaan PKS anda:

1. Berhubung dengan pengguna dalam talian

Sekiranya pengguna biasa mencari maklumat produk melalui media cetak, mereka tidak lagi. Sebilangan besar pengguna hari ini lebih suka mencari maklumat ini melalui dalam talian kerana dianggap lebih mudah dan pantas.

Nasib baik, pada masa ini terdapat banyak saluran yang digunakan sebagai media pemasaran digital. Dengan cara itu perniagaan PKS dapat menjangkau bakal pelanggan mereka dengan lebih mudah dan cepat, melalui dalam talian.

2. Penukaran Jualan Jauh Lebih Tinggi

Melalui pelbagai saluran pemasaran digital, perniagaan PKS dapat menjangkau calon pelanggan yang disasarkan. Contohnya melalui enjin carian.

Pelanggan berpotensi yang disasarkan bermaksud mereka yang memerlukan produk yang ditawarkan oleh PKS dan mencarinya melalui mesin carian. Secara umum, calon pelanggan dari mesin pencari mempunyai penukaran yang sangat tinggi.

3. Pemasaran Lebih Jimat Kos

Semasa membandingkan kos pemasaran digital dengan pemasaran konvensional, rata-rata pengusaha bersetuju bahawa pemasaran digital lebih menjimatkan kos.

Sudah tentu, kos ini menjadi perhatian penting bagi perniagaan kecil yang mempunyai sumber daya yang terhad. Selain dapat menjimatkan lebih banyak lagi, pemasaran digital juga akan menghasilkan penjualan dan pengguna baru.

4. Dapat Melayan Pelanggan dalam Masa Nyata melalui Internet

Dengan pemasaran digital, perniagaan PKS dapat memberi respons langsung kepada pengguna dalam masa nyata. Ini akan memberi kesan besar kepada penjualan.

Perniagaan PKS akan mendapat keuntungan dari layanan pelanggan dalam waktu nyata, yang menghasilkan penjualan yang lebih besar, memberikan kepuasan kepada pengguna, dan menjaga kesetiaan pelanggan.

5. Jangkau Pengguna Bergerak

Sebenarnya, jumlah pengguna telefon bimbit (telefon pintar) di Dunia kini mengalami pertumbuhan yang besar. Sudah tentu trafik dari telefon bimbit sangat berpotensi untuk meningkatkan keuntungan bagi pengusaha.

Pengguna kereta menggunakan telefon pintar mereka hampir sepanjang masa. Ini mempengaruhi tingkah laku mereka dalam membeli-belah dan mencari maklumat.

6. ROI Menjadi Lebih Tinggi

Banyak laporan mengatakan bahawa pemasaran digital mempunyai Return of Investment (ROI) yang lebih baik daripada pemasaran konvensional, bahkan lebih baik daripada pemasaran telemarket.

7. Kekalkan Kedudukan dalam Persaingan Perniagaan

Persaingan perniagaan dari pelbagai jenama akan dapat dilihat apabila mereka bersaing dengan kempen pemasaran digital mereka.

Dan itu sangat mudah didapati hari ini, di mana ahli perniagaan menggunakan pelbagai saluran pemasaran digital untuk promosi, seperti iklan PPC, Media Sosial, dan lain-lain.

8. Meningkatkan Pendapatan

Kenaikan tren transaksi dalam talian terbukti dapat meningkatkan pendapatan pengusaha PKS. Apabila pengguna mempercayai perniagaan, mereka dapat berbelanja lebih banyak. Pasti ini sangat baik untuk perniagaan.

9. Boleh Bersaing dengan Syarikat Besar

Sekiranya pada masa lalu bersaing dengan syarikat besar adalah tindakan sia-sia, maka dengan bantuan pemasaran digital ini dapat dilakukan.

Dengan strategi pemasaran digital yang tepat, perniagaan PKS tidak hanya dapat menyesuaikan diri dengan syarikat besar, tetapi dapat bersaing secara langsung.

10. Menyiapkan PKS untuk Zaman Internet Perkara

Banyak laporan mengatakan bahawa menjelang tahun 2020 terdapat 26 miliar alat, mulai dari telefon pintar, tablet, jam tangan, cermin mata, kasut, dan peralatan lain yang terhubung ke ekosistem dalam talian di seluruh dunia. Ini akan membentuk era baru, era Internet Perkara.

Sudah tentu, melihat fakta-fakta ini, pemilik perniagaan PKS tidak boleh berdiam diri atau mengikut arus.

Lihat Tahap Keyakinan Pengguna

Menurut infografik yang disampaikan oleh laman web Busines2Community.com, tahap keyakinan pengguna dalam talian cukup besar. Data berikut adalah untuk wilayah Asia Tenggara:

  • Enjin carian: 57%
  • Media sosial: 53%
  • Video dalam talian: 52%
  • Sepanduk dalam talian: 47%

Sehingga kini, iklan di mesin pencari (terutamanya Google) masih mempunyai kredibiliti tertinggi. Sebanyak 57% pengguna menunjukkan kepercayaan pada saluran pengiklanan pada mesin pencari. Iklan media sosial dan video dalam talian telah mendapat kepercayaan daripada pengguna dalam talian sebanyak 52% - 53%.

Baca juga:  Kepentingan Kuasa Data untuk Strategi Perniagaan di Zaman Digital

Dari maklumat ini kita dapat melihat faedah besar pemasaran digital untuk PKS di Dunia. Dengan pemasaran digital ini, pengusaha PKS bukan sahaja dapat bersaing dengan syarikat domestik yang besar, tetapi juga dapat berbicara banyak di pasaran asing.

Artikel Berkaitan