7 Petua Membuat Pelawat Betah ada di Blog Anda

meningkatkan pelawat blogImej dari Amung.us

Membuat blog yang mendapat trafik tinggi bukanlah perkara yang mudah. Terutama jika anda mengharapkan pelawat yang datang ingin berlama-lama di blog anda. Seperti tempat dalam kehidupan sebenar, seseorang sememangnya dapat merasa seperti berada di rumah lama atau tidak selesa di tempat itu. Di ruang siber, terutama di blog pelawat juga dapat merasakan dua perkara lebih awal.

Sudah tentu anda sebagai #blogger sangat berharap agar pengunjung yang datang ke blog anda dapat merasa seperti berada lama di rumah. Kerana jika rata-rata pengunjung blog anda berlama-lama, maka anda berpeluang mendapatkan lalu lintas yang lebih besar lagi. Lalu bagaimana blog boleh membuat pengunjung yang datang dapat merasa seperti berada di rumah lama? Berikutan kajian semula.

1. Tulis sesuatu yang menarik dan berguna

Petua pertama untuk membuat pengunjung blog merasa seperti berada di rumah adalah dengan menyampaikan isi atau penulisan yang menarik atau berguna. Sebuah blog yang konsep utamanya menyajikan media yang memaparkan penulisan pasti harus berintegriti dengan asas ini. Semakin menarik dan bermanfaat tulisan anda, semakin besar peluang dan peluang anda akan membuatkan pengunjung berasa selesa di blog anda lama.

Artikel lain:  Cara Mudah Meningkatkan Bilangan Pelawat Blog / Laman Web

2. Pasang Plugin Pos Berkaitan

Tidak jarang pelawat blog yang datang adalah orang yang mencari tema atau topik tertentu. Sekarang anda boleh memanfaatkan situasi ini dengan membuat plugin atau plugin pos yang berkaitan yang akan memaparkan catatan lain yang berkaitan dengan tema yang dibaca oleh pengunjung. Ini dapat dilakukan oleh pengguna blog wordpress dengan memasangnya.

Dengan pemalam ini, pelawat yang sememangnya mencari tema akan dimanjakan dengan tema yang serupa dan akhirnya akan membuatkan mereka berasa seperti berada di blog anda lama.

3. Buat Posting Secara Rawak di Sidebar Blog

Selain memposting tema serupa, anda juga dapat membuat pengunjung merasa seperti di rumah dengan memaparkan pautan posting secara rawak di bar sisi blog. Walaupun ia bukan jenis yang sama, tetapi tema lain yang mungkin menarik minat mereka untuk membaca juga patut dicuba. Memaparkan pautan rawak ini juga akan menjadikan catatan lama anda tidak tenggelam dengan masa.

Kemudian hanya tunjukkan pautan catatan lama ini di bar sisi blog supaya pengunjung mendapat lebih banyak kandungan dan bacaan. Langkah ini biasanya berkesan untuk membuat pengunjung yang datang secara tidak sengaja dan blogger yang membuat blog.

4. Menampilkan Menu dan Pautan Pos Popular

Cara lain untuk menjadikan pengunjung yang tidak sengaja menjumpai blog atau blogger anda di rumah adalah dengan memaparkan menu dan pautan pengeposan yang popular. Sudah tentu, dari sekian banyak catatan akan ada salah satu catatan yang paling kerap dibaca oleh pengunjung. Dari sini hanya tunjukkan menu dan pautan di tempat yang strategik dan sering dilihat oleh pengunjung.

5. Sediakan Halaman Arkib Blog

Lebih dari sekadar penampilan tulisan yang serupa, rawak dan popular, anda juga perlu membuat halaman arkib blog untuk membuat pengunjung merasa di rumah lama. Halaman arkib blog itu sendiri adalah senarai isi yang mengandungi semua tajuk catatan di blog anda. Di halaman ini pengunjung akan dapat melihat keseluruhan isi blog.

Dari sini mereka dapat mencari beberapa tajuk menarik untuk dibaca. Akhirnya, pelawat dapat bertahan lebih lama di blog anda.

6. Buat Navigasi dan Menu yang Jelas

Jangan memandang rendah navigasi dan penampilan menu di halaman utama blog. Sekiranya anda membuat kedua-dua elemen ini tidak jelas dan berantakan maka kemungkinan pengunjung masa depan akan segera meninggalkan blog anda. Oleh itu cubalah menjadikan navigasi dan paparan menu jelas dan mudah dilihat. Ini akan membuatkan pengunjung berasa selesa dan selesa di blog anda.

Baca juga:  Inilah 5 Sebab Yang Membuat Pelawat Malas Mengomentari Blog

7. Buat Templat yang kemas dan unik

Petua terakhir untuk membuat pengunjung blog merasa di rumah adalah dengan menggunakan templat yang kemas dan unik. Penampilan dan reka bentuk blog mempengaruhi tahap keseronokan dan kebosanan. Maka penampilan templat blog anda yang lebih baik, kemas dan unik, semakin banyak pengunjung menyukainya. Dari rasa ini, maka peluang anda untuk membuat mereka merasa di rumah juga akan menjadi lebih besar.

Artikel Berkaitan