Irene Holle ~ Kejayaan dalam Perniagaan Pemprosesan Sisa Berkat Keprihatinan Tinggi terhadap Alam Sekitar

Irene HolleImej dari Femina.co.id

Sumber inspirasi untuk membina perniagaan sebenarnya boleh datang dari mana sahaja. Berapa banyak usahawan berjaya yang berjaya mencapai kedudukan mereka sekarang bermula dengan minat dalam satu bidang, berapa banyak usahawan lain yang memulakan perniagaan mereka dengan tepat kerana tekanan keadaan hidup.

Tetapi tidak seperti seorang pengusaha wanita bernama Irene Holle yang berjaya mengembangkan perniagaan dalam bidang pengurusan sampah bermula dengan penuh perhatian. Melihat fenomena masalah sampah yang semakin teruk di negara ini, wanita yang pada awalnya tidak mempunyai latar belakang dalam bidang persekitaran, terbukti dapat berjaya melalui usaha keras untuk membina perniagaan mereka.

Baca lebih lanjut mengenai kisah dan perjuangan Irene Holle dalam membina syarikat pengurusan sisa Recyclindo, lihat rakan sekerja dalam artikel berikut.

Bermula dari Keprihatinan Irene Holle untuk Keadaan Alam Sekitar

Pada masa ini Irene Holle mungkin dikenali sebagai usahawan wanita yang mengaktifkan perniagaan memproses sisa organik melalui syarikat yang ditubuhkannya, PT. Dunia Kitar Semula Utama Mandiri. Tetapi yang menariknya ialah Irene tidak mempunyai latar belakang dalam bidang pengurusan alam sekitar. Kerana dulu pendidikan berada di bidang makanan dan minuman, bahkan jika ditanya tentang cita-cita yang mungkin terbayang di fikirannya dulu adalah memiliki perniagaan kuliner.

Tetapi Jalan Destiny berkata berbeza, kini wanita berusia 41 tahun itu sebenarnya berjaya bekerja dalam bidang perniagaan yang mungkin tidak pernah terjadi padanya.

Mengimbas kembali awal pengembangan perniagaan, keinginan Irene untuk memasuki bisnis pemprosesan sampah berpunca dari keprihatinannya terhadap keadaan persekitaran yang semakin buruk. Kebiasaan masyarakat dalam membuang dan memproses sampah sebenarnya masih sangat rendah di Dunia. Impaknya tentu kita semua tahu, penimbunan sampah menyebabkan pelbagai masalah mulai dari sarang penyakit hingga banjir tahunan yang sering menyerang bandar-bandar besar.

Artikel lain:  Lea Kusumawijaya ~ Menyebarkan Motivasi Wanita Boleh Menjadi Pemimpin Perniagaan

Luangkan Masa untuk Meneroka Teknik Pengurusan Sisa

Pada tahun 2002, langkah irene dalam perniagaan pemprosesan sampah dimulakan. Pada masa itu untuk mendapatkan maklumat mengenai proses dan teknik pemprosesan sisa, tempat untuk "belajar" di BPPT (Agensi Penilaian dan Aplikasi Teknologi) melalui kursus acara bertajuk Zero waste. Dalam tiga hari taklimat, dia memperoleh pengalaman luar biasa bukan hanya dalam hal-hal teknikal tetapi bahkan lebih mendalam lagi, ini adalah jumlah potensi bisnis yang terdapat di timbunan sampah.

Pengalaman unik berlaku ketika dia mengunjungi lokasi tapak pelupusan terakhir di Bantar Gebang, Bekasi. Ketika itu melihat timbunan sampah yang menimbun dan bau yang tidak menyenangkan membuatnya mabuk kerana tidak tahan dengan bau itu. Tidak ketinggalan ketika mengunjungi lokasi kedai daging ternakan kawasan Cakung, sebenarnya bau di lokasi itu jauh lebih "mematikan".

Baca juga:  Novita Tandry ~ Bermula dari Cinta, Hingga Berjaya Membangun Perniagaan Pendidikan Anak

Mula Membangunkan Perniagaan Pengurusan Sisa

Setelah menyelesaikan kursus pendek, walaupun telah sakit selama 3 hari lawatan Paskah, tidak membuat Irene tersentak. Sebagai gantinya, dia sangat teruja untuk segera memulakan perniagaan memproses sampah sendiri. Dengan modal 100 juta rupiah, ya, dia mulai menyiapkan segalanya dari trak sampah, lokasi pemprosesan, hingga biaya operasi untuk pekerja. Terletak di daerah Cinangka Sawangan Depok, syarikat Receneindo Irene mula beroperasi.

Pada mulanya tentu tidak mudah.Bagaimana mencari bekalan sisa organik yang sesuai dengan kriteria pemprosesan, ternyata agak sukar dilakukan. Tetapi secara beransur-ansur dia mula mendapatkan ejen membekalkan sisa organik yang dapat menyediakan bahan mentah untuk sampah secara konsisten.

Sehingga selepas beberapa tahun, syarikat yang menghasilkan kompos mula menunjukkan hasil yang ketara. Setiap hari syarikat dapat menghasilkan 500 kg baja dengan pendapatan 70 juta rupiah setiap bulan. Sebenarnya, berkat keprihatinan tinggi yang ditunjukkannya terhadap alam sekitar, pada tahun 2010 Irene memenangi pemenang dalam Pertandingan Wanita Usahawan BNI-Femina 2010-2011 dalam kategori Usahawan Hijau.

Artikel Berkaitan