Martabak Kegemaran Bangka ~ Tawarkan Perkongsian Perniagaan Kuliner Martabak dengan Concept Booth, Kafe dan Restoran

Imej dari Google.comImej dari Google.com

Siapa yang tidak suka makanan ini, Martabak. Makanan ringan yang tersebar hampir di seluruh dunia memang sangat terkenal dan selalu menjadi kegemaran. Tidak syak lagi jika kemudiannya banyak orang yang menjadikan masakan ini sebagai menu perniagaan atau perniagaan. Dengan popularitinya, Martabak sememangnya sangat mungkin untuk menjana perolehan perniagaan yang luar biasa.

Salah satu perniagaan atau perniagaan Martabak yang telah berjaya membuktikan keberadaannya adalah Martabak Favorit Bangka. Dengan konsep kafe yang didirikan pada tahun 1984, Martabak Favorit Bangka telah berjaya menghasilkan perolehan yang sangat besar. Lalu apa konsep perniagaan ini yang dijalankan oleh Martabak Favorit Bangka? Berikutan kajian semula.

Menu Martabak Kegemaran Bangka 

Martabak Favorit Bangka adalah perniagaan yang dikembangkan oleh Udin atau dijuluki Mas Udin dari bulan Jun 1984 di Durenjaya, Bekasi tepat di depan pintu timur perumahan awam BTN Durenjaya. Menu utama Martabak Kegemaran Bangka adalah martabak manis dan martabak telur. Menu manis Martabak sendiri terdapat 48 varian rasa seperti coklat, bijan, kacang tanah, teh hijau, pisang, mentega khas dan lain-lain.

Dari pelbagai rasa, mentega istimewa adalah menu kegemaran Martabak Bangka's Favorite. Sweet Martabak Favorite Bangka, dengan harga antara Rp 5.000 - Rp. 35.000 per bahagian, memiliki ukuran yang berbeda, dari ukuran kecil yang disebut unyil, biasa dan besar. Sedangkan martabak telur memiliki harga antara Rp 18.000 hingga Rp 65.000 per porsi.

Artikel lain:  Treat Inc ~ Perniagaan Kuliner yang Menyajikan Kek Keju Unik di dalam Balang Indah

Tawaran Perkongsian Perniagaan Terbuka

Dengan pembesaran perniagaan Favorab Martabak Bangka, Udin telah membuka usaha sama sejak 2009. Dengan potensi pasar martabak yang besar, Udin yakin perniagaan ini menjanjikan. Tidak syak lagi jika sekarang Udin sudah memiliki ratusan rakan kongsi yang telah tersebar di berbagai wilayah di dunia, terutama di pulau-pulau Jawa dan Sumatera. Dengan perolehan rata-rata IDR 1 juta hingga IDR 4 juta sehari, rakan kongsi dipercayai dapat mencapai BEP atau pulangan pelaburan hanya dalam satu tahun.

Dalam kolaborasi ini, ada tiga jenis kemitraan untuk dipilih, yaitu paket Rp 70 juta, paket Rp 150 juta, dan paket Rp 250 juta. Dalam pakej Rp 70 juta, Martabak Favorit Bangka membawa konsep booth. Dalam pakej ini, rakan kongsi akan mendapat kemudahan termasuk gerai / gerabak, peralatan memasak yang terdiri daripada dua kuali, balang dapur, sepanduk x, bahan mentah, pakaian seragam dan latihan. Sekiranya pasangan memilih pakej Rp 150 juta, pasangan itu akan mendapat konsep kafe dengan lebih banyak kemudahan daripada pakej bilik seperti mendapatkan 24 kerusi dan 8 meja ditambah dengan reka bentuk dalaman.

Bagi pakej pelaburan Rp 250 juta, rakan kongsi akan mendapatkan perniagaan jenama Martabak Favorit Bangka dengan konsep restoran. Dalam pakej tertinggi ini, rakan kongsi juga akan mendapat 48 tempat duduk, 12 meja, reka bentuk dalaman dan meja juruwang.

Sekiranya di pakej kafe konsep, rakan pelaburan hanya dibenarkan menjual minuman dalam botol, maka di restoran ini rakan kongsi pelaburan dibenarkan untuk menjual pelbagai minuman jus. Tetapi yang mesti diingat oleh rakan kongsi adalah bahawa dalam pakej restoran ini mereka akan dikenakan bayaran royalti sebanyak 5% dari keuntungan.

Baca juga:  MizterPi ~ Sekilas Pengalaman Perniagaan Kuliner Satay Pisang yang Unik

Perolehan dalam satu tahun

Dalam perkongsian ini, rakan kongsi dipercayai dapat mengembalikan modal atau mencapai BEP (Break Even Point) dalam satu tahun. Anggaran itu sendiri berbeza bergantung pada pakej pelaburan yang dipilih. Seperti halnya paket investasi untuk paket booth, para mitra ditargetkan dapat memperoleh perolehan dari Rp 1 juta hingga Rp 1,5 juta per hari. Bagi paket kafe rakan kongsi, diyakini dapat memperoleh perolehan antara 2,5 juta hingga Rp 3,5 juta sehari.

Ada juga rakan kongsi yang mengambil pakej restoran sehingga mereka dapat perolehan hingga Rp 4 juta sehari. Dengan keuntungan bersih rata-rata sekitar 16% -20%, pengurusan Martabak Favorit Bangka percaya bahawa rakan kongsi dapat mengembalikan modal mereka dalam satu tahun.

Martabak Kegemaran Bangka

Depan Perumahan BTN Durenjaya, Bekasi

HP 0813.8538.6583

Artikel Berkaitan