Peranan SEO untuk PKS dan Perniagaan Permulaan di Zaman Internet Perkara

SEO untuk PKS

Sebenarnya, terdapat banyak peranan untuk SEO untuk PKS dan perniagaan Permulaan di era digital seperti sekarang. Salah satu faedah SEO yang paling ketara bagi PKS adalah potensi lalu lintas yang berasal dari mesin pencari.

Tidak ada alasan untuk tidak menggunakan Search Engine dalam pemasaran perniagaan kerana pada dasarnya semua perniagaan dapat melakukannya dan dapat memperoleh keuntungan dari SEO.

Kurangnya pemahaman banyak peniaga SMB mengenai pentingnya SEO untuk perniagaan telah menyebabkan mereka ketinggalan. Sementara pengusaha PKS yang online dan telah menyesuaikan diri dengan baik akan meroket, seiring dengan lonjakan pengguna internet di Dunia.

Bagi ahli perniagaan SMB yang masih menganggap kos untuk SEO sebagai perbelanjaan yang tidak perlu, ini membantu anda mengubah perspektif sedikit. Melalui artikel ini saya ingin mengajak anda menggunakan SEO untuk pemasaran digital, sama ada anda melakukannya sendiri atau menggunakan salah satu perkhidmatan SEO di Dunia.

Apa sebenarnya SEO?

Sebenarnya Maxmanroe.com tidak pernah membincangkan pengertian SEO dalam artikel sebelumnya. Memahami SEO (pengoptimuman mesin pencari) adalah serangkaian usaha yang dilakukan oleh webmaster di laman web dengan tujuan untuk meningkatkan keterlihatan laman web menjadi lebih baik dalam mesin pencari, terutama Google.

Jadi, tidak cukup hanya mempunyai laman web perniagaan. Perniagaan PKS juga mesti memikirkan bagaimana memasukkan laman web ke dalam halaman utama hasil carian Google untuk kata kunci yang relevan dengan perniagaan mereka.

Bolehkah Perniagaan SMB Boleh Melakukan SEO Sendiri?

Sudah tentu! Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, SEO boleh dilakukan oleh semua orang. Tetapi sudah tentu mereka yang mempunyai pengetahuan tentang asas SEO betul.

Secara teori, SEO sebenarnya tidak sukar, malah sangat mudah. Tetapi dalam praktiknya SEO dikelaskan sebagai aktiviti yang membosankan kerana melibatkan banyak perkara di dalamnya. Contohnya algoritma dinamik Google, populariti laman web, memerlukan masa yang lama, dan sebagainya.

Pada dasarnya, SEO adalah jenis pemasaran yang memerlukan masa untuk mendapatkan hasil. Tidak seperti iklan yang dapat berjalan langsung di halaman utama Google, SEO memerlukan sekurang-kurangnya tiga bulan atau lebih (bergantung pada tahap kesukaran kata kunci) untuk melihat hasilnya dengan segera.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk belajar SEO untuk berjaya?

SEO asas boleh diajar sendiri dari pelbagai sumber di internet. Terdapat banyak laman web yang membincangkan SEO, anda hanya perlu menaip kata kunci yang betul di Google. Contohnya kata kunci "Belajar SEO".

Pada pendapat peribadi saya, belajar SEO tidak memerlukan masa yang lama, bahkan untuk orang biasa. Hanya dalam SATU BULAN, sebenarnya anda sudah dapat memahami tentang SEO, syaratnya ialah anda belajar dari sumber yang betul dan berlatih secara berterusan.

Tenang, itu baru belajar teori!

Dalam praktiknya, pemula dalam SEO biasanya akan mengalami banyak halangan. Faktor kesabaran sering menjadi penentu kejayaan seseorang dalam pemasaran melalui SEO. Mereka yang tidak sabar ingin melihat hasil carian di enjin carian biasanya akan menyerah pada tahun pertama.

Wow, satu tahun, sudah lama!

Satu tahun hanya untuk menjadikan laman web anda menjadi terkenal dan lalu lintas datang dari mesin pencari. Untuk dapat mempertahankan kedudukan laman web anda dan meningkatkan lalu lintas di mesin pencari, diperlukan usaha SEO seumur hidup anda.

Jangan risau, anda boleh melakukannya dengan baik jika anda sudah mempunyai SEO asas. Tetapi jika anda tidak mahu bersusah payah melakukan SEO sendiri, maka anda boleh menyewa perkhidmatan SEO yang dipercayai.

Salah satu perkhidmatan SEO yang boleh saya cadangkan adalah SEOsatu.com . Perkhidmatan SEO ini dapat mengoptimumkan kedudukan laman web anda di Google, baik untuk SEO Tempatan dan Nasional.

Baca juga:  Petua Memilih Perkhidmatan Dunia SEO - Harga Murah / Mahal Tidak Dijamin

Perkara Paling Penting dalam SEO untuk PKS dan Perniagaan Permulaan

Banyak PKS yang juga melakukan SEO sendiri berpendapat bahawa SEO dengan mengoptimumkan kata kunci yang banyak pencari di Google akan memberi kesan besar pada laman web mereka. Sebenarnya ini tidak salah, tetapi tidak sepenuhnya betul.

Pada pendapat saya, perkara terpenting dalam SEO untuk PKS adalah memahami perniagaan anda sendiri dan memahami siapa sasaran pasaran anda. Tidak perlu melakukan pengoptimuman kata kunci untuk kata kunci yang mempunyai banyak carian, kita semua tahu bahawa kata kunci adalah tahap persaingan yang tinggi.

Bagi pengusaha SMB, akan lebih berkesan apabila menyasarkan SEO tempatan atau mengoptimumkan kata kunci yang sesuai dengan kawasan tersebut. Penggunaan nama tempat dalam kata kunci akan menunjukkan lokasi pasaran sasaran anda.

Contohnya, bukannya mengoptimumkan kata kunci "Jual Benih Bunga Matahari" akan lebih berkesan jika mengoptimumkan kata kunci yang lebih mudah, misalnya "Menjual Benih Bunga Matahari di Yogyakarta". Kes lain jika perniagaan anda ingin menargetkan pasaran nasional, tentu anda perlu mensasarkan kata kunci di mana pasaran sasaran adalah nasional.

Adakah Pakar SEO Harus Jadi Perniagaan SMB Dapat Bersaing?

Wahai pengusaha UKM, jangan mengaburkan tujuan perniagaan utama anda. Mengapa saya mengatakannya? Saya melihat sebilangan pengusaha PKS yang berminat dalam pengoptimuman laman web cenderung lebih fokus pada SEO dan bukannya perniagaan mereka sendiri.

Tidak sedikit pengusaha SMB yang sebenarnya ingin menjadi ahli SEO daripada menjadi pakar dalam perniagaan mereka sendiri. Belajar SEO adalah perlu dan berguna, tetapi tentu saja anda tidak perlu menjadi ahli SEO dan melakukannya sendirian.

Sekiranya anda sekarang perlu melakukan pengoptimuman sahaja, maka tidak ada masalah. Tetapi pada waktunya, ketika bisnis Anda sudah mulai berkembang, pemasaran SEO harus didelegasikan kepada orang lain, misalnya kepada anggota pasukan atau perkhidmatan pemasaran digital profesional. Lebih baik memberi tumpuan kepada perniagaan PKS anda.

Baca juga:  Pemasar Internet: Lupakan SEO, Jadikan Saya SEO Itu Perangkap!

KESIMPULAN

Agar tidak terlalu lama, saya harus membuat kesimpulan kepada mesej artikel ini. Pada dasarnya, peranan SEO untuk UKM dan syarikat permulaan boleh menjadi sangat besar untuk pertumbuhan, terutama bagi mereka yang mempunyai dana terhad untuk pemasaran.

Dengan pengoptimuman SEO yang betul, perniagaan PKS bukan sahaja dapat menjana jualan yang lebih besar tetapi boleh bersaing kepala ke kepala dengan syarikat-syarikat besar. Jadi, mulai sekarang, perniagaan PKS tidak lagi menganggap bahawa kos untuk SEO tidak sia-sia.

Artikel Berkaitan