Planter Craft ~ Perniagaan Moss Doll yang menguntungkan dari Bandung

Kraf PenanamImej dari Tribunnews.com

Dunia kreativiti akan sentiasa mendapat tempatnya sendiri. Selagi mereka yang berlari ingin bersikap serius dan bekerja keras, maka produk kreatif yang dibuat pasti akan diserap oleh pasaran dan mendapat sambutan yang baik dan besar dari pengguna. Terdapat banyak contoh pemain industri kreatif yang membuktikan analisis di atas.

Salah satu tokoh dan pemain industri kreatif yang juga telah membuktikan dan merasakannya adalah Faldi Adisajana. Melalui karya unik dan kreatifnya, Faldi telah berjaya membawa perniagaannya yang disebut Plater Crafft berjaya dan harus diperhitungkan. Lalu bagaimana kisah Faldi tentang mengembangkan perniagaan boneka dan tumbuhan unik ini? Berikutan kajian semula.

Buat Produk Unik Mesra Alam

Planter Craft sendiri adalah perniagaan yang menawarkan produk unik dan kreatif dalam bentuk boneka unik yang terbuat dari lumut dan tanaman hiasan. Selain kreatif dan unik, Planter Craft juga menghasilkan produk yang mesra alam. Produk yang dihasilkan oleh Planter Craft memang diambil dari bahan yang mesra alam.

Kerana ia berasal dari bahan-bahan ini, prosesnya agak mudah. Lebih-lebih lagi, lebih banyak idea yang mesti dilaksanakan dituntut untuk berbeza dengan produk lain yang terkenal. Tetapi dengan ketekunan Faldi, produk ini juga berjaya mencuri perhatian pasaran.

Artikel lain:  Kedai Seni Mawar, Menggunakan Rumput Liar menjadi Wang Berbilion

Idea dan Inspirasi Perniagaan Planter Craft

Inspirasi dan idea awal untuk membina perniagaan ini dikenali Faldi sejak dia melihat potensi tanaman hiasan di Dunia berbanding dengan negara lain. Menurut pelajar tahun akhir Jabatan Agribisnis, Universiti Padjadjaran, Bandung dengan modal kreativiti seperti membuat lumut menjadi anak patung, produk ini dapat bernilai jual tinggi.

Dia juga merasakan hasilnya hari ini dengan sambutan pasaran yang sangat positif. Usaha yang dimulakan oleh Faldi bersama Anwar Imannurdin yang merupakan rakannya juga didorong dan lahir dari idea ketika mereka berdua menyertai projek keusahawanan kampus yang dianjurkan oleh rektor.

Kerana ketika itu idea perniagaan ini mendapat sambutan positif dan menjadi juara, Faldi dan Anwar yakin dengan usaha ini dan akhirnya pada bulan Jun 2015 melancarkan boneka Planter Craft di media sosial.

Kekangan Awal dan Proses Pembuatan Boneka Kraf Penanam

Seperti yang dinyatakan di atas, kerana memerlukan kreativiti yang tinggi, proses pembuatan produk Planter Craft ini tidaklah mudah. Doll Planter Craft itu sendiri mesti dibuat dari tanaman lezat, bunga goyang, kaktus, anggrek dan bonsai dengan tatakan kayu.

Pendahuluan boneka Carft Planter ini kemudian ditambahkan aksesori lebah atau bunga yang berfungsi sebagai mata, hidung, telinga, mulut dan lain-lain. Bagi tangan dan kaki anak patung, bahan dari kabel digunakan untuk mendapatkan sentuhan boneka sepenuhnya.

Selain agak sukar dalam proses pembuatannya, bahan lumut yang digunakan untuk membuat boneka juga agak sukar diperoleh. Ini adalah halangan di awal perniagaannya, jelas Faldi. Menurut Faldi, lumut yang digunakan untuk membuat boneka Plater Craft adalah lumut yang mempunyai kelembapan yang tinggi. Nasib baik, Faldi saat ini mendapat bekalan lumut dari petani di Tangkuban Perahu, Jawa Barat. Sementara anak benih itu sendiri dibekalkan oleh petani di Lembang, Jawa Barat.

Baca juga:  Dhowo Art ~ Perniagaan Pencahayaan Hiasan yang berjaya memasuki Pasar Eropah

Cara Membuat Tumbuhan Hiasan Plater Craft

Untuk proses membuat tanaman hiasan mereka sendiri, Faldi membuatnya dengan tanaman yang dibentuk bulat dan diikat dengan benang jahit nipis. Benang ini berguna untuk melekatkan lumut dan tanaman. Setelah diikat dengan benang, tanaman dalam proses pelekat dibiarkan selama beberapa minggu. Setelah beberapa minggu dan betul-betul lem, benang dapat dikeluarkan. Selepas itu langkah seterusnya adalah melekatkan mata dan menyambungkan kaki dan tangan ke boneka.

Dengan harga boneka lumut ini antara Rp 50.000 hingga Rp 65.000 di daerah Bandung, dan Rp 75.000 per unit di wilayah Jakarta, manfaat yang dapat Faldi dapat cukup menggoda. Boneka tanaman orkid Plater Craft sendiri berharga mulai Rp 150,000-Rp 180,000. Kerana keuntungannya yang lumayan, Faldi mengakui bahawa dia dapat menjual 200-500 anak patung dalam sebulan.

Dan jika terdapat banyak pesanan, pengeluarannya dapat mencapai 1,000 anak patung sebulan. Dari sini perolehan yang dapat diperoleh Faldi adalah Rp 20 juta. Saat ini, ciptaan Faldi telah menembusi berbagai wilayah dan wilayah di Dunia seperti Bogor, Jakarta, Medan, NTT, Makassar hingga Bali.

Artikel Berkaitan