Bagor Lengko ~ Peluang untuk Perkongsian Perniagaan Kuliner Bakso Goreng Bakso di Malang

Lengko BagorImej dari Facebook.com

Siapa yang tidak tahu menu masakan atau hidangan yang satu ini adalah bakso. Makanan dengan ciri-ciri daging bulat yang disajikan dengan mi dan sup memang sangat digemari oleh masyarakat di dunia. Kerana sangat popular, comestible ini terus berkembang menjadi beberapa jenis dan variasi. Kreativiti adalah penyebab munculnya pelbagai jenis bakso.

Salah satu variasi bakso yang muncul dari inovasi dan kreativiti adalah bebola daging Lengko Bagor dari Malang. Bagor Lengko ini sendiri unik kerana bebola daging ini disajikan dengan menggoreng. Mengapa bebola goreng ini unik? Kerana umumnya bakso dihidangkan dan dimakan bersama kuah. Lalu bagaimana kisah tentang bakso Lengko's Bagor itu sendiri? Berikutan kajian semula.

Hidangan Bakso Lengko Bagor

Bakso Lengko Bagor sendiri adalah ciptaan Sejiwan Gaguk. Dia memulakan perniagaan ini pada tahun 2009 di Kota Malang, Jawa Timur. Menurut pengakuannya, Gaguk pada mulanya menjual bebola daging panggang pada tahun 2006, tetapi kerana banyaknya pesaing, akhirnya Gaguk membuat inovasi menjadi bakso goreng pada tahun 2009. Bakso Lengko Bagor sendiri mempunyai banyak variasi pada menu dan persembahan.

Beberapa hidangan dan menu dari bakso Lengko Bagor adalah bebola daging sapi, bebola ikan, bakso udang, bakso ayam dan tahu bakso. Untuk harga bakso Lengko Bagor, harganya mulai dari Rp 8.500 - Rp 12.000 per bahagian.

Artikel lain:  Haesanmul Gansig ~ Perniagaan Kuliner Bakso Khas Korea Selatan yang sah

Menawarkan Tentera

Setelah setahun beroperasi, pada akhir tahun 2010 Gaguk membuka # perkongsian perniagaan yang katanya akan memberi manfaat kepada rakan kongsi. Dengan kerjasama Lengko Bagor sendiri, Gaguk menawarkan pakej pelaburan Rp 6.5 juta. Dengan pakej pelaburan ini, rakan kongsi akan mendapat beberapa kemudahan dan peralatan bahan mentah seperti kereta atau troli, jenama Lengko Bagor, peralatan lengkap (dapur, kuali, dll) dan produk awal sebanyak 100 porsi.

Dalam perkongsian ini, Gaguk menargetkan rakan kongsi di satu gerai untuk menjual antara 400 dan 800 porsi setiap minggu. Sekiranya rakan kongsi dapat memenuhi sasaran penjualan Gaguk, pasangan tersebut dipercayai dapat membuat perolehan mulai dari Rp 13,6 juta menjadi Rp 27,2 juta per bulan. Keuntungan bersih yang dapat diperoleh daripada rakan dari kerjasama ini adalah sekitar 30%.

Menurut Gaguk, ini sangat mungkin dicapai oleh setiap rakan kongsi kerana ini akan selalu menarik banyak pengguna. Dengan andaian dan perhitungan di atas, Gaguk percaya bahawa rakan kongsi dapat mencapai BEP (Break even Points) atau mengembalikan modal dalam bulan keenam sejak memulakan perkongsian.

Peruntukan mengenai Kerjasama Kerjasama

Untuk tempat menjual, rakan kongsi diminta untuk menyediakannya sendiri. Untuk memaksimumkan penjualan dan perolehan, Gaguk mengesyorkan dan menghendaki rakan membincangkannya terlebih dahulu dengan pihak pusat. Sekiranya tempat dan lokasi perniagaan dianggap cukup baik dan menguntungkan, pihak pusat akan menyetujuinya. Namun, jika tidak menguntungkan, rakan kongsi diminta untuk mencari tempat atau lokasi perniagaan yang lebih menjanjikan.

Masih berkaitan dengan tempat dan lokasi perniagaan, Gaguk menyarankan agar rakan kongsi tidak meletakkan perniagaan mereka berdekatan dengan gerai Bagor Bengko yang lain. Dalam kes royalti, perkongsian ini disahkan dengan anggapan bahawa dia yang mewakili pusat tidak akan menarik bayaran royalti kepada rakannya. Walau bagaimanapun, rakan kongsi diminta untuk membeli bebola daging dari pusat, tentunya dengan harga borong.

Baca juga:  Iga Bakar Mang Opan ~ Mempersembahkan Menu Pakar Kuliner Iga Bakar dengan Harga Mampu Milik

Masih Berfokus di Wilayah Malang Besar

Hingga kini, Bakso Lengko Bagor telah mempunyai 11 pasangan yang tersebar di Malang dan sekitarnya. Dalam perkongsian ini Gaguk masih berusaha memfokuskan dan mengutamakan pengembangan perniagaannya di kawasan Greater Malang terlebih dahulu. Menurutnya ini dilakukan untuk memperkukuhkan asas dan merapikan sistem perkongsian. Gaguk mengakui bahawa dia memang mendapat beberapa tawaran di luar Malang.

Namun, kerana masih dalam proses pembelajaran untuk mengembangkan perniagaan, maka di wilayah Greater Malang masih akan ada banyak penilaian dan pembetulan untuk proses peningkatan perniagaan. Oleh itu Gaguk sengaja ingin fokus terlebih dahulu di kawasan atau wilayah Malang Raya untuk perkongsian ini. Namun, kemudian tidak menolak kemungkinan Gaguk juga akan membuka perkongsian di luar Malang.

Artikel Berkaitan