Ini adalah 5 bentuk pelaburan yang harus dilakukan oleh blogger

pelaburan bloggerImej dari Huffingtonpost.com

Blogging sekarang memang bukan sekadar aktiviti untuk mengisi masa lapang sahaja. Dengan kemungkinan blogger menjana pendapatan, aktiviti ini tidak lagi dapat dipandang rendah. Jadi tidak syak lagi jika kemudian status #blogger semakin berminat untuk menjadi profesion.

Dari sini, sebilangan blogger tidak teragak-agak untuk melabur dalam blog ini. Pelaburan dengan mengeluarkan jumlah dana ini sememangnya diperlukan agar matlamat menjana pendapatan dari blog ini dapat dicapai dengan jayanya. Lalu apakah bentuk dan bentuk pelaburan blogger yang semestinya harus dilakukan ini? Berikutan kajian semula.

1. Komputer riba

Bentuk pelaburan pertama blogger adalah perolehan komputer riba. Sekiranya anda masih melakukan aktiviti blogging ini di PC (Personal Computer), maka jika anda mempunyai anggaran yang mencukupi maka anda perlu membeli komputer riba.

Mengapa membeli komputer riba? Kerana dengan peranti ini anda akan lebih bebas menjalankan aktiviti blogging di mana sahaja. Dan lebih menyeronokkan dengan komputer riba, anda boleh menyiarkan blog di tempat yang selesa dan menyeronokkan.

Artikel lain:  Inilah 5 Tahap Blogger Menjana Wang dari Aktiviti Blogging

Untuk pelaburan ini, anda tidak perlu memaksa diri untuk membeli komputer riba yang mahal. Kerana blogging yang hanya bergantung pada program dan aplikasi Microsoft Word # penyemak imbas nampaknya tidak memerlukan anda membeli komputer riba yang mahal. Walaupun cukup dengan netbook jenis komputer riba, anda sudah boleh melakukan aktiviti blog anda dengan cepat dan selesa.

2. Telefon pintar

Sekiranya anda sudah mempunyai komputer riba, tetapi tidak mempunyai telefon pintar, sudah tiba masanya untuk melabur dalam satu peranti ini. Mengapa ia mesti menjadi telefon pintar? Kerana dengan alat ini, aktiviti #blogging anda akan dibuat lebih mudah.

Macam mana boleh jadi? Sudah tentu anda boleh, kerana dengan telefon pintar anda boleh melakukan aktiviti blogging mudah alih di mana aktiviti seperti menulis, menghantar, blogwalking, moderasi komen, membuat draf dan lain-lain semuanya dapat dilakukan melalui telefon pintar.

Dengan telefon pintar ini, anda juga dapat menjalin komunikasi dengan beberapa pelanggan dan vendor untuk bekerjasama dengan anda. Selain itu, dengan alat yang hebat ini, anda juga dapat melihat baki #paypal atau akaun bank anda yang mungkin sudah mempunyai simpanan pendapatan.

3. Blog, Hosting dan Domain

Untuk menjadi blogger profesional, anda juga diminta untuk menjadi profesional. Salah satu cara sikap profesional dalam dunia blog adalah berkaitan dengan penggunaan hosting dan domain blog. Ya, kedua-dua elemen ini tentunya akan menggambarkan kesungguhan seorang blogger. Sekiranya anda masih menggunakan domain dan hosting percuma maka sudah tentu anda boleh dianggap tidak profesional.

Oleh itu jika anda mempunyai lebih banyak dana, anda boleh melabur di blog anda dengan membeli dan membeli domain dan hosting. Domain dan hosting itu sendiri tidak terlalu mahal. Kerana cukup dengan Rp 100,000 setiap tahun maka anda dapat memperoleh domain. Untuk hosting sendiri, anda hanya perlu mengeluarkan wang mulai dari Rp 10,000 sebulan.

4. Reka Bentuk Blog

Blog profesional yang berpeluang menjana pendapatan juga dapat dilihat dari reka bentuk blog yang dimiliki. Semakin responsif dan menakjubkan reka bentuk blog yang anda miliki, semakin profesional blog anda.

Oleh itu, jika anda telah menggunakan reka bentuk blog dari templat standard secara percuma, anda boleh membeli templat berbayar atau menyewa perkhidmatan pereka web untuk merancang blog anda. Jangan risau bahawa perkara yang anda lakukan akan sia-sia, kerana penampilan blog profesional adalah pelaburan jangka panjang untuk pengewangan blog.

Baca juga:  Panduan Pembelajaran Blogging Untuk Pemula, Petua Membina Blog

5. Promosi

Akhirnya, bentuk atau bentuk pelaburan blogger yang harus dilakukan adalah promosi. Ya, agar blog semakin terkenal dan popular, anda semestinya diharuskan menjalankan promosi. Seperti perniagaan, blog juga memerlukan # promosi atau kempen pemasaran yang sesuai dan berkesan.

Dalam kes ini, blogger memang boleh memilih bentuk promosi percuma melalui media sosial. Tetapi jika anda mempunyai lebih banyak dana, maka tidak ada salahnya melakukan promosi berbayar seperti membuat pelekat blog, iklan melalui media massa atau iklan di #Google Ads dan lain-lain.

Artikel Berkaitan