AutoBridal Rent Car ~ Perniagaan Penyewaan Kereta dari Bandung Kini Menawarkan Kerjasama

Kereta Sewa AutoBridalImej dari About.com

Kereta itu adalah kenderaan yang semakin diminati oleh orang ramai setiap tahun. Harga yang lebih kompetitif dan berpatutan ditambah dengan adanya pengangkutan awam yang tidak pernah menjadi lebih baik menjadikan prospek perniagaan yang berkaitan dengan kereta terbuka luas. Salah satu bentuk perniagaan yang berkaitan dengan kereta yang tentunya prospektif adalah penyewaan kereta. Keperluan untuk pengangkutan roda empat ini akan selalu diperlukan oleh masyarakat, terutama jika ia melibatkan keluarga besar.

AutoBridal Car Rental yang merupakan unit perniagaan penyewaan kereta di Bandung yang telah membuka perniagaannya sejak tahun 2012. Perniagaan berusia tiga tahun di bawah AutoBridal Group ini pastinya dapat menjadi peluang bagi anda yang ingin bekerjasama untuk memiliki dan berjaya dalam perniagaan penyewaan kereta. .

Kini, AutoBridal Rent Car sudah memiliki empat master francais dan lima cabang di kota-kota besar seperti Jakarta, Bandung dan Surabaya. Lalu apa perniagaan dan perkongsian yang ditawarkan oleh AutoBridal Rent Car ini? Berikutan kajian semula.

Pakej Pelaburan Kereta Sewa AutoBridal

Pakej #investment yang ditawarkan oleh AutoBridal Rent Car sendiri mempunyai tiga jenis untuk dipilih oleh rakan kongsi. Pakej pelaburan pertama adalah pakej unit perniagaan yang dapat diperoleh mulai dari Rp 195 juta. Untuk pakej pelaburan kedua, paket induk bernilai Rp 500 juta hingga Rp 1 miliar. Bagi pakej ketiga, yang merupakan pakej ejen, rakan kongsi hanya berfungsi sebagai penghubung antara rakan unit perniagaan dan sub-master atau francais utama. Dan paket jenis ketiga ini sendiri bernilai Rp 10 juta.

Dari ketiga pakej pelaburan tersebut, terdapat beberapa kemudahan yang tentunya berbeza bergantung pada pakej pelaburan yang dipilih oleh rakan kongsi. Bagi pakej unit perniagaan, rakan kongsi akan mendapatkan satu unit Avanza jenis e 2015. Bagi pakej sub induk dan pakej induk rakan kongsi, mereka akan mendapat tiga unit Avanza atau Innova jenis e 2015.

Artikel lain:  Dery Car Seat ~ Perkhidmatan Perniagaan Tempat Duduk Kereta yang Diubahsuai dengan Perkhidmatan Perkhidmatan Rumah

Perbezaan antara sub-master dan master ini terletak pada ruang lingkup perniagaan mereka. Sekiranya pakej sub-master mereka hanya mengawal ruang lingkup kota atau kabupaten, sedangkan paket induk memiliki skop yang lebih luas, iaitu wilayah. Kemudahan yang diperoleh oleh rakan kongsi akan bertahan selama lima tahun.

Peruntukan dalam Perkongsian Kereta Sewa AutoBridal

Dalam perkongsian perkongsian ini terdapat beberapa syarat yang mesti dipenuhi oleh rakan kongsi. Seperti rakan kongsi yang mengambil paket submaster atau master franchise, pasangan tersebut diminta untuk menyediakan tanah seluas 30 m². Ketentuan berikutnya adalah bahawa setelah bisnis stabil, akan ada pungutan biaya royalti dari pusat sekitar Rp5 juta per bulan.

Untuk bayaran perkhidmatan sewa yang besar, tarifnya adalah Rp 275.000 per 12 jam dan Rp 350.000 per 24 jam untuk Avanza. Bagi kereta Innova, biaya per 12 jam dikenakan biaya Rp 400.000 per Rp 500.000 per 24 jam. Bagi sub-master dan master sendiri tidak perlu risau tentang operasi, kerana dalam perkongsian ini rakan kongsi akan mendapat sokongan pentadbiran, pengambilan pekerja, pengurusan penuh dari pusat.

Baca juga:  Valo Car Care ~ Perniagaan Cuci Kereta Unik Menjalankan Kempen Penjagaan Alam Sekitar 

Andaian dan Pengiraan Perniagaan Perkongsian

Dalam perkongsian ini, rakan francais utama disasarkan dapat menyewa sekitar 60 unit kereta setiap hari. Dengan ini, perolehan harian sekitar Rp18 juta. Setelah mengurangkan beberapa kos operasi, rakan kongsi dapat memperoleh keuntungan bersih sekitar 20 persen. Dari pengiraan ini diramalkan bahawa rakan kongsi akan mencapai BEP (Break Even Point) atau pulangan pelaburan sekitar satu hingga dua tahun.

Menurut Erwin Halim, seorang pemerhati perniagaan dari Proverb Consulting menyatakan bahawa perniagaan penyewaan kereta di Dunia sudah mempunyai persaingan yang tinggi dari banyak pelakon yang ada. Dari sini rakan kongsi yang serius yang ingin menjalin kerjasama dalam bidang ini mesti dapat memberi perhatian kepada jaminan. Tanyakan apakah ada jaminan bahawa kereta itu akan disewa setiap hari. Parti pusat itu sendiri juga diharapkan oleh Erwin dapat membuktikan terlebih dahulu unjuran kewangan yang dijanjikan.

Artikel Berkaitan