Indra Sosrodjojo ~ Pengasas Perisian Andal yang tidak menyukai keselesaan

Indra SosrodjojoImej dari Forbes.com

Secara umum, orang akan mencari dan mendapatkan keselesaan dalam kehidupan di mana sahaja mereka berada. Tetapi nampaknya ini tidak berlaku untuk Indra Sosrodjojo, kerana menurutnya keselesaan adalah sesuatu yang dapat mencegah diri dari berkembang. Sebagai salah satu keturunan Sosrodjojo (pengasas kilang Sosro Tea yang terkenal), Indra Sosrodjojo pastinya sangat akrab dengan keselesaan hidup. Semasa hidupnya dari tadika hingga sebelum menamatkan kuliah, Indra telah merasakan keselesaan hidup yang sebenarnya.

Meskipun telah menemukan kehidupan yang selesa, Indra merasa bahwa dia hanya dapat berkembang ketika dia memutuskan untuk keluar dari kenyamanan dengan membangun bisnisnya sendiri, Andal Software. Lalu bagaimana kisah Indra Sosrodjojo sebenarnya? Berikutan kajian semula.

Dapatkan Keselesaan Sejak Kecil

Seperti disebutkan sebelumnya bahawa Indra Sosrodjojo sememangnya mendapat keselesaan sejak kecil. Semasa zaman sekolahnya sebelum menamatkan pengajian di kuliah, Indra mengaku tidak terlalu memikirkan keperluan hidup.

Kerana semua keperluannya selalu dipenuhi dengan cepat oleh ibu bapanya. Sekiranya dia memerlukan sesuatu, terutama yang berkaitan dengan pendidikan, dia hanya perlu bercakap dengan ibu bapanya dan keperluannya akan segera dipenuhi. Apa yang pasti, menurutnya, hidupnya ketika itu sangat baik dan selesa, kerana dia tidak perlu bersusah payah memikirkan bagaimana menjana wang.

Tetapi menjelang akhir kuliah, Indra merasakan bahawa keselesaan yang dia dapat tidak begitu baik baginya. Setelah berhasrat untuk memiliki perniagaan besar sendiri, sejak itu dia memutuskan untuk keluar dari zon selesa.

Artikel lain:  Andityo Tri Septian ~ Kisah Kejayaan Pengasas Syarikat T-Shop Usahawan Muda  

Inspirasi Indra Sosrodjojo Bermula Dengan Perniagaan Ibu Bapa

Inspirasi Indra untuk menubuhkan perniagaannya sendiri diperoleh daripada ibu bapanya yang memiliki perniagaan teh Sosro. Ibu bapanya sendiri terkenal sebagai pekerja keras dalam membina perniagaan. Dari sini, Indra mempunyai impian untuk memiliki perniagaan yang besar. Untuk mewujudkannya, Indra sendiri tidak mahu bergantung kepada ibu bapanya yang sudah berjaya. Lebih dari itu, Indra memutuskan untuk keluar dari zon selesa.

Sejak munculnya impian itu, Indra mula berjuang untuk berdikari dan menguruskan hasil kewangan perniagaan secara bebas. Pada awal perniagaannya, Indra mengakui bahawa dia menghadapi kesulitan dan cabaran yang sangat serius. Menurutnya kesukaran pada awal perniagaan ini membuatnya sangat mudah menyerah.

Menurutnya, ini disebabkan oleh keselesaan yang terlalu akut untuk menimpanya. Oleh itu, ketika ada kesulitan, Indra mengaku diam, tetapi walaupun tidak diselesaikan, kesukaran itu akan selesai.

Beruntung Mempunyai Persekitaran yang Menyokong

Dari segi usahanya untuk menubuhkan perniagaan, Indra merasa bersyukur kerana dia mempunyai persekitaran yang menyokongnya untuk menjadi usahawan. Dengan persekitaran ini, dia mempunyai perspektif yang berbeza dari orang biasa di dunia yang hanya selalu mencari dan tetap selesa.

Dari usaha ini dia selalu mempunyai sasaran untuk selalu meningkatkan pendapatan syarikat. Dari sasaran ini, tentu saja, dia selalu dipaksa memikirkan strategi dan taktik pemasaran yang berkesan untuk mencapai penjualan yang lebih besar lagi.

Ketika dia berusaha untuk meningkatkan sasaran syarikat lebih tinggi, Indra bersyukur sekali lagi bahawa dia dikelilingi oleh orang-orang yang mempunyai tujuan yang sama. Sebagai sasaran demi sasaran mencabarnya tahun demi tahun, menurutnya secara tidak langsung pertumbuhan kemahiran dalam dirinya dan pasukannya juga meningkat dengan pesat.

Baca juga:  Anton Soeharyo ~ Pengasas Touchten yang Berjaya Menjadi Jutawan dalam Perniagaan Permainan

Keselesaan Adalah Sesuatu yang Menghambat Potensi Diri

Indra Sosrodjojo, yang juga hobi menulis, akhirnya menjelaskan pemikirannya mengenai keselesaan yang menghalang # pembangunan diri di laman webnya danalsoftware.com. Dalam ruangan ini, lulusan dari University of Bridgeport menyatakan bahawa keselesaan adalah sesuatu yang dapat menghalang potensi seseorang.

Menurutnya rasa selesa tidak melihat keadaan ekonomi seseorang. Walaupun dalam kedudukan minus seseorang dapat menganggap bahawa dia masih selamat. Dan peliknya mereka akan selesa dalam kedudukan itu. Mereka juga tidak berfikir lebih keras tentang bagaimana menjadikan keadaan lebih baik.

Artikel Berkaitan