Mengimbas Kembali Dunia E-dagang pada tahun 2017

Menurut penyelidikan terbaru dari Google Temasek, pada tahun 2017 nilai penjualan e-dagang akan ditutup dengan angka 10.9 bilion dolar AS. Jumlah ini telah mengalami peningkatan yang besar, iaitu 41% dari angka 5.5 bilion dolar AS yang dicapai pada tahun 2015.

Dalam laporan Google juga disebutkan bahawa pengguna di Asia Tenggara mempunyai minat yang cepat dalam e-commerce. Laporan ini berdasarkan jumlah carian nama e-dagang yang telah meningkat dua kali ganda dalam 2 tahun di Carian Google.

Pada tahun 2017, iPrice melihat beberapa fenomena menarik yang berkaitan dengan pertumbuhan e-dagang di Dunia. Antara lain adalah:

 • Pergerakan agresif Alibaba. Pertama ialah kenaikan saham ke Lazada World dari 51% menjadi 83% . Beberapa bulan kemudian, mereka mengalirkan dana pelaburan sebanyak 1.1 bilion dolar ke Tokopedia.
 • Pemain baru utama di Asia Tenggara: Amazon memasuki Singapura dan Australia. Salim Group dan Lotte melancarkan e-dagang baru yang disebut iLotte.
 • Kempen membeli-belah dalam talian secara besar -besaran dari e-commerce pada 11.11 dan 12.12

Melihat beberapa momen hebat ini, tentunya akan sangat menarik jika kita mengambil perspektif yang lebih luas untuk mengetahui momen e-dagang lain yang berlaku pada tahun 2017. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk melihat kembali pertumbuhan dan persaingan e-commerce World pada tahun ini 2017.

Beberapa data dan penemuan mengenai e-commerce di World 2017 akan disajikan dalam artikel ini, termasuk:

 • E-commerce World adalah yang paling dicari di Google
 • 10 laman web e-dagang yang paling banyak dikunjungi
 • 5 aplikasi membeli-belah mudah alih paling popular
 • E-dagang yang paling popular di media sosial
 • Acara membeli-belah dalam talian yang paling popular pada tahun 2017

I. Dunia E-Dagang Paling Dikehendaki di Google

Seperti disebutkan dalam perenggan awal, telah terjadi peningkatan pencarian e-dagang terkemuka di Asia Tenggara. Dalam artikel ini secara khusus membincangkan pasaran Dunia. iPrice mengumpulkan data Google Trends untuk melihat lima laman web e-dagang teratas di Dunia yang mempunyai carian tertinggi pada tahun 2017.

Berdasarkan data dari pertumbuhan carian internet yang dikira dalam 12 bulan terakhir, kami dapati sejumlah perkara menarik:

1. Lazada dan Tokopedia Paling Dikehendaki

Lazada dan Tokopedia adalah dua laman web e-dagang yang paling banyak dicari di Google pada tahun 2017. Ini boleh berlaku kerana banyak faktor, termasuk:

 • Pada tahun 2017, e-commerce Lazada memperoleh peningkatan saham Alibaba dari 51% menjadi 83%, bersama dengan beberapa acara promosi yang cukup rajin iaitu promosi ulang tahun mereka, hari single (11.11), dan kempen revolusi membeli-belah dalam talian (12.12).
 • Sementara Tokopedia juga menerima aliran tunai baru USD1, 1 bilion dari Alibaba.

2. Pertumbuhan yang Konsisten dari Shopee

Pada awal tahun 2017, perbezaan jumlah carian di internet antara Bukalapak dan Shopee cukup besar. Namun, pada akhir tahun 2017, Shoppe benar-benar berhasil melalui Bukalapak.

Pendatang baru ini melakukan banyak usaha untuk mengurangkan jarak dengan pendahulunya e-commerce di Dunia. Kempen membeli-belah mudah alih 10.10, meningkatkan komuniti penjualan, dan pelbagai strategi lain berjaya meningkatkan populariti e-dagang 'muda' ini.

Melihat perkembangan ini, iPrice juga menemui beberapa momen penting dari setiap e-commerce yang diduga berpengaruh dalam meningkatkan carian internet sepanjang tahun.

Penjelasan mengenai infografik di atas, kita dapat melihat peningkatan minat carian dari beberapa laman web e-dagang .

 • Promosi ulang tahun ke-5 Lazada memberi kesan kepada peningkatan lalu lintas pada 19-25 Mac 2017
 • Pada bulan Ramadan (28 Mei-17 Juni) terdapat peningkatan dalam semua e-dagang
 • Peningkatan saham Alibaba kepada 83% di Lazada mengakibatkan lonjakan Lazada yang ketara pada 11-17
 • Aliran pelaburan Alibaba ke Tokopedia mengakibatkan peningkatan lalu lintas ke Tokopedia pada 13-19 Ogos
 • Peningkatan Shopee pada 8-14 Oktober berkat kempen membeli-belah bergerak 10.10
 • Terdapat lonjakan di semua e-commerce semasa tempoh kempen Single's Day pada 5-11 November
 • Kempen Harbolnas 12.12 juga meningkatkan jumlah minat carian di semua  laman web e-dagang

Baca juga:  10+ Laman Membeli-Belah Dalam Talian Terbaik di Dunia

II. 10 E-Dagang yang Paling Dikunjungi

Selain melihat e-commerce mana yang paling dicari, iPrice juga menganalisis  e-commerce mana yang mendapat pengunjung paling banyak sepanjang tahun 2017. Namun, tujuan perniagaan e-commerce adalah untuk mendapatkan sebanyak mungkin pengunjung yang kemudian diarahkan untuk menjadi pembeli.

iPrice mengumpulkan data dari Similarweb dari Januari hingga November 2017 untuk melakukan analisis. Kemudian kedudukan 10 laman web e-dagang teratas berdasarkan purata jumlah pelawat setiap bulan pada setiap suku tahun. Penemuan berikut dijumpai:

1. Lazada dan Tokopedia Kembali ke Pertandingan Teratas

Lazada dan Tokopedia selalu bersaing untuk mendapat kedudukan teratas. Sepanjang tahun 2017, Lazada berjaya berada di kedudukan teratas dan telah melakukan banyak promosi dalam talian. Bermula dari promo ulang tahun pada bulan Mac (Q1), promo Ramadhan pada bulan Jun (Q2), promo 11.11 dan promo Harbolnas 12.12 (Q4).

Tokopedia di bawah Lazada tidak kurang agresif dari segi promosi. Dengan melancarkan sistem tempahan tiket kereta api pada bulan Januari, bekerjasama dengan Unilever pada bulan Februari, dan juga melancarkan fitur baru "Zakat Online" sebagai penyedia perkhidmatan untuk penduduk Muslim di Dunia pada bulan Ramadan.

Selain itu, faktor lain yang juga dianggap berpengaruh adalah ketika Jack Ma, pengasas Alibaba Group secara rasmi dilantik sebagai salah satu penasihat e-dagang di Dunia.

2. Mengikuti Bukalapak di Posisi 3 Besar

Pada Q1 dan Q2, Bukalapak berada di kedudukan keempat. Tetapi pada akhir tahun pada Q3 dan Q4 (Oktober-November), mereka berjaya mengatasi kedudukan nombor 3.

Ini berlaku berkat beberapa strategi yang dilakukan oleh Bukalapak, mulai dari kempen hingga fitur terbaru yang disebut "Open Gold", yang merupakan perkhidmatan di mana pengguna dapat membeli emas secara online. Pada tahun 2017, Bukalapak juga mengumumkan mendapatkan dana tambahan dan menyatakan dirinya sebagai permulaan unicorn.

3. Shopee Memasuki Big 5

Di Q2 Shopee berada di kedudukan ketujuh. Namun, pelbagai program, kempen, dan promosi yang mereka lakukan, akhirnya Shopee berhasil masuk ke dalam 5 laman web e-dagang teratas dengan jumlah pengunjung terbanyak.

4. Blibli, Kedudukan Satu

Pada Q1 dan Q2, e-commerce yang dibuat oleh Djarum Group berada di kedudukan ke-5. Namun, semasa Q3 dan Q4 (Oktober-November) mereka berada di tempat ke-4.

Pada tahun 2017, Blibli juga membuat kejayaan dengan memperoleh permulaan untuk beberapa ejen tiket perjalanan dalam talian , seperti World Flight dan Tiket.com. Di samping itu, Blibli telah bekerjasama dengan salah satu syarikat FMCG terbesar di Dunia, Unilever.

5. Penambahbaikan pada Zalora

Zalora tidak berjaya masuk ke 10 teratas sepanjang Q1 dan Q2. Namun, pada Q3 Zalora berjaya ke posisi ke-10, dan pada awal Q4, posisi Zalora meningkat lagi ke tangga ke-8.

Zalora melakukan usaha promosi secara besar-besaran semasa kempen Single's Day 11.11 dan Harbolnas 12.12. Kegiatan tersebut didakwa memberi kesan besar kepada pengunjung bulanan mereka.

III. 5 Aplikasi Mudah Alih Paling Popular

Selanjutnya, iPrice mengumpulkan kedudukan data aplikasi membeli-belah mudah alih (Google Play dan App Store) setiap minggu dari AppAnnie dari Januari hingga Disember 2017. Kedudukan lima aplikasi mudah alih teratas berdasarkan pada kedudukan rata - rata pada setiap suku tahun. Inilah hasilnya:

1. Shopee Menguasai Populariti Aplikasi Mudah Alih

Rata-rata, Shopee berada di tempat pertama untuk aplikasi mudah alih yang paling popular di platform Android dan iOS.

Ini didakwa disebabkan oleh  penjenamaan "kedai bergerak C2C dalam talian" yang sering dilakukan sejak mereka dilancarkan di Dunia. Program khas lain yang dijalankan oleh Shopee pada tahun 2017 adalah "Mobile Shopping Day" pada 10.10, dan sambutan Hari Jadi Shopee pada November lalu.

2. Persaingan yang ketat dengan Lazada dan Tokopedia

Lazada sekali lagi lebih unggul daripada Tokopedia dari segi kedudukan di platform Android. Lazada menduduki tempat ke-2 secara purata, Tokopedia berada di tempat ke-3.

Tetapi di platform iOS, kedudukan Tokopedia kelihatan lebih tinggi daripada Lazada. Rata-rata penilaian Tokopedia adalah 1.75, sementara Lazada 2.5.

3. Kedudukan Bukalapak yang Stabil

Bukalapak adalah e-commerce yang memiliki peringkat aplikasi mudah alih yang paling stabil, yang berada di posisi ke-4 di platform iOS dan Android.

IV. E-Dagang Paling Popular di Media Sosial

Menurut statistik, rata-rata orang Dunia menghabiskan 3 jam 16 minit bermain-main di media sosial. Melihat jumlah ini, tentu saja, perniagaan e-dagang  akan berusaha mengoptimumkan media sosial sebagai salah satu saluran pemasaran mereka.

iPrice bekerjasama dengan Socialbakers untuk mengumpulkan 5 data e-dagang paling popular di media sosial (Facebook, Instagram, dan Twitter) pada tahun 2017. Berikut adalah hasilnya:

1. Blibli memerintah Twitter dan Facebook

Dari data Peta E-dagang , nampaknya akaun Facebook dan Twitter Blibli mempunyai pengikut terbanyak berbanding dengan laman web e-dagang yang lain.

Tidak hairanlah kerana kandungan media sosial yang disajikan agak lebih unik dan menarik. Tidak hanya membentangkan kandungan mengenai produk, Blibli juga memberikan isi maklumat dan edukatif yang lain. Tambahan pula, tindak balas di Facebook Blibli cukup pantas, hanya dalam beberapa minit.

2. Hijup, Masih Ratu Instagram

Sama seperti data yang dijelaskan dalam Peta E-dagang , Hijup masih memegang kedudukan pertama di Instagram .

Hijup menggunakan Instagram dengan sangat baik. Memandangkan Hijup adalah e-commerce yang menjual produk fesyen , menyajikan kandungan visual yang menarik di media sosial adalah langkah yang tepat. Dan Instagram adalah platform terbaik untuk itu.

Baca juga:  5+ Laman E-Dagang Terbaik di Dunia Hari Ini

V. Acara Membeli-belah Dalam Talian Paling Popular pada tahun 2017

Pada tahun 2017, iPrice melihat beberapa kempen membeli-belah dalam talian dari laman web e-dagang yang berbeza . Berikut adalah penemuan iPrice berdasarkan tiga kempen membeli-belah dalam talian terbesar di Dunia.

1. Kempen di Bulan Ramadhan

Dunia adalah negara dengan populasi Muslim terbesar di dunia. Ramadan adalah detik besar di Dunia. iPrice menemui fakta menarik mengenai tingkah laku pengguna Dunia pada bulan Ramadan tahun ini.

 • Masyarakat dunia Islam sebaliknya menggunakan waktu sahur sebagai masa untuk membeli-belah dalam talian . Terdapat lonjakan 400% pada pukul 5 pagi dalam tempoh ini.
 • Pengguna dunia juga membeli-belah dalam talian pada waktu makan tengah hari, yang merupakan kenaikan 50% .

2. Kempen Hari Bujang 11.11

Semasa kempen Single's Day, iPrice membandingkan populariti e-commerce di Dunia dan menganalisis tingkah laku berbelanja pengguna dalam talian . Inilah hasilnya:

 • Lazada, Shopee, dan Bukalapak adalah laman e-dagang paling popular di kebanyakan wilayah di dunia
 • Terdapat lonjakan carian internet di Lazada antara pukul 1:00 hingga 1:00 petang
 • Populariti Tokopedia tetap tinggi walaupun mereka tidak membuat promosi istimewa dalam tempoh Single's Day
 • Selepas 11.11, semua minat carian e-dagang merosot dan kembali normal

3. Promo Harbolnas 12.12

Selepas promo 11.11, iPrice juga mengumpulkan data mengenai tingkah laku pengguna semasa tempoh Harbolnas menggunakan data Google Trends. Inilah hasilnya:

 • Lima laman  web e-dagang yang  paling popular semasa Harbolnas adalah Lazada, Tokopedia, Shopee, Bukalapak, dan Zalora.
 • Lazada mengalami peningkatan minat carian yang ketara pada 11 Disember 2017 jam 21:00. Ini kerana program konsert khas mereka di salah satu stesen televisyen nasional.
 • Lonjakan besar di semua lima laman web e-dagang besar pada 12 Disember 2017 pada pukul 10:00 hingga 13:00.

Analisis Acara dan Pertandingan Dunia E-Dagang berdasarkan Google, Bilangan Pengunjung, Aplikasi Mudah Alih dan Media Sosial

Oleh: Kumpulan iPrice

Artikel Berkaitan