6 Kaedah Profesional Untuk Mempromosikan Diri Anda Di Pejabat Untuk Kerjaya Melambung Yang Cepat

promosi kerjayaImej dari aol.com

Sebagai seseorang yang bekerja di dunia profesional, sudah tentu kita semua tidak mahu kerjaya kita berjalan lancar. Untuk mendapatkan kerjaya yang baik dan terus meningkat, #posiosi adalah salah satu cara yang boleh diambil. Masalahnya, kadangkala mendapatkan promosi bukanlah perkara yang mudah. Oleh kerana ia bukan perkara yang mudah, maka anda mesti dapat memenangi hati syarikat untuk berminat dan melihat kemampuan dan kepakaran anda di tempat kerja.

Harapannya, tentu saja, apabila syarikat telah melihat kemampuan anda untuk bekerja, syarikat itu dapat menawarkan anda posisi kerjaya yang lebih tinggi daripada kedudukan anda sekarang. Untuk itu, yang perlu anda lakukan sekarang adalah bagaimana anda mempromosikan diri anda secara profesional di mata syarikat.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan, pertimbangkan 6 cara di bawah ini untuk menyokong proses mempromosikan diri di syarikat.

1. Anda Perlu Mengenal Diri Lebih mendalam

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah mengenali diri anda dengan lebih mendalam. Intinya adalah, ketahui kekuatan anda dan kekurangan anda. Anda juga perlu tahu bahawa proses ini bukan hanya mengenai kepakaran anda dalam bidang pekerjaan, tetapi bagaimana tingkah laku anda dan bagaimana orang lain menilai anda, anda juga perlu tahu.

Dengan cara ini, anda boleh membuat penambahbaikan sendiri terlebih dahulu atas beberapa kekurangan yang anda miliki dan pada masa yang sama anda juga perlu fokus memaksimumkan kekuatan yang anda miliki.

Artikel lain:  5 Langkah Memudahkan Proses Penyesuaian dalam Persekitaran Kerja Baru

2. Ketahui Juga Pesaing Anda

Anda juga perlu melakukan ini untuk memaksimumkan proses promosi diri anda. Kenal pasti siapa yang mungkin menjadi pesaing dalam kerjaya anda. Setelah dikenal pasti secara khusus, pelajari apa kelebihan dan kekurangan pesaing anda. Tidak bermaksud menghalang kerjaya mereka dengan cara yang tidak menghormati, tetapi bersaing secara adil.

Tingkatkan kemampuan anda sekiranya anda merasa lebih rendah daripada pesaing anda dalam bidang tertentu. Anda juga perlu sedar bahawa bersaing dalam kerjaya tidak semestinya anda harus memusuhi pesaing, bersaing secara profesional dengan mereka.

3. Tentukan Sasaran Komunikasi Anda

Sehingga tahap ini, saya menganggap anda sudah mengetahui kekuatan dan kelemahan anda sendiri dan tentunya juga pesaing. Selanjutnya adalah, tentukan sasaran komunikasi, sasaran komunikasi yang dimaksudkan dalam hal ini adalah orang yang mempunyai peranan penting dalam pengembangan kerjaya anda. Orang itu boleh menjadi bos, rakan sekerja atau pelanggan syarikat.

Dari sebilangan orang ini, anda mesti dapat mewujudkan komunikasi yang positif dan kuat. Sekiranya anda dan mereka mengetahui dengan lebih mendalam, tentu ini akan memudahkan proses untuk mempromosikan diri anda kepada syarikat.

4. Berkomunikasi secara profesional dan tidak berlebihan

Setelah menetapkan sasaran komunikasi anda, inilah masanya untuk anda merealisasikan rancangan anda. Anda mesti dapat berkomunikasi secara profesional dan tidak berlebihan. Jangan terlalu agresif dalam berkomunikasi dengan sasaran anda, cobalah bersikap semula jadi mungkin. Sekiranya sasaran komunikasi anda adalah rakan sekerja atau atasan, akan lebih baik jika anda menggunakan forum di syarikat tersebut untuk dijadikan media komunikasi dengan mereka.

Terdapat beberapa forum yang boleh anda manfaatkan, seperti mesyuarat, persembahan atau forum tidak rasmi lain seperti bagaimana anda bergaul, bagaimana anda memperlakukan orang lain di syarikat dan sebagainya.

5. Terus Membangunkan Diri

Sambil menunggu hasil dari apa yang telah anda lakukan, anda harus terus belajar dan terus mengembangkan diri, jangan pernah berhenti. Ini dilakukan agar anda sentiasa mempunyai nilai yang lebih baik sehingga akan memudahkan proses promosi anda. Jangan habiskan masa lapang dengan aktiviti yang tidak bermanfaat, manfaatkan sebaik mungkin.

Baca juga:  Cara Ini Akan Membuat Anda Mempunyai Ramai Rakan di Lingkungan Kerja

6. Menilai

Setelah anda melakukan beberapa peringkat, maka yang terakhir adalah menilai. Anda perlu tahu bahawa penilaian dilakukan untuk mengetahui bagaimana orang lain menilai anda setelah pelbagai program anda.

Caranya ialah dengan mengadakan perbincangan secara langsung dengan atasan anda dan rakan sekerja anda. Tanyakan kepada mereka bagaimana prestasi anda setakat ini, sama ada lebih baik atau lebih buruk lagi. Dari sana nanti anda akan mendapat maklumat yang baik tentang diri anda.

Artikel Berkaitan