Hotplate Noodles ~ Kemungkinan Perkongsian Perniagaan Kuliner Restoran Noodle "Hot Plate"

Imej dari Tribunnews.comImej dari Tribunnews.com

Siapa yang tidak kenal mi. Makanan jenis ini sememangnya sangat popular di seluruh alam semesta, termasuk di Dunia. Bukan hanya golongan atasan, makanan ringan berasaskan tepung ini juga sering dinikmati oleh golongan bawah. Pelbagai jenis mi yang diproses juga hadir dengan pelbagai variasi dan kami dapat dengan mudah dijumpai. Oleh itu, sebagai menu makanan umum dan kegemaran orang ramai, mi akan sentiasa mempunyai minat dan pasaran mereka sendiri.

Dari ini, PT Miho Sukses Abdi tidak teragak-agak untuk membina perniagaan penyediaan mi dari tahun 1997 hingga sekarang. Tetapi mi yang dipersembahkan oleh PT Miho Sukses Abdi adalah pelbagai jenis mi. Mereka menamakan mi Mi Hotplate. Lalu bagaimana perniagaan PT Miho dan apa jenis perkongsian yang ditawarkannya? Berikutan kajian semula.

Menu Nasi Hotplate

PT Miho Sukses Abdi sendiri adalah salah seorang pengurus restoran masakan Mi Hotplate yang telah lama wujud. Dengan jenama restoran Mi Hotplate Singapura, Miho Sukses Abadi kini dikenali ramai. Miho sendiri mempunyai beberapa menu dengan menu utama diproses mi di atas pinggan. Beberapa menu dari Miho termasuk Miho Beef Gung Pao, Miho Blackpepper, Miho Seafood Szechuan dan sebagainya.

Selain menu mi yang telah diproses, Miho juga telah berjaya mempopularkan persembahan masakan lain dengan jenama tertentu. Salah satu jenama kuliner lain yang dimiliki Miho ialah Tepanyaki Meal Box, yang menjual pelbagai menu nasi seperti teriyaki daging lembu bento, katsu ayam FR, daging lembu omurice, nasi empal udang dan sebagainya.

Artikel lain:  Nasi Ayam Grobakan ~ Peluang Perniagaan Kuliner Kegemaran

Tawaran Perkongsian PT Miho Success Abdi

Dalam perkongsian yang ditawarkan, terdapat dua jenis pakej #investment: paket bernilai Rp 300 juta untuk membuka gerai restoran Hot Plate Singapore dan paket bernilai Rp 375 juta untuk restoran Mi Hot Plate Singapore & Meal Box. Dari dua pakej pelaburan ini, rakan kongsi akan mendapat beberapa kemudahan seperti kerjasama selama tiga tahun, kos peralatan, bahan mentah awal, simpanan, latihan pekerja, pakaian seragam dan kos membuka gerai.

Perbezaan dalam bungkusan kedua hanyalah bahan mentah awal kerana menu lebih banyak dihidangkan. Perkongsian itu sendiri dibuka untuk umum oleh Miho sejak tahun 2015. Hingga kini kerjasama Miho telah menghasilkan 16 gerai yang tersebar di Surabaya, Jakarta, Bali, Yogyakarta, Manado dan Bandung.

Pengiraan Perniagaan Perkongsian

Dengan julat harga dari IDR 25,000 - IDR 40,000 per bahagian, menurut Steven Kurniawan, Wakil Pengarah PT Miho Sukses Abdi rakan boleh memperoleh perolehan sebanyak Rp 150 juta sebulan. Setelah memotong kos operasi seperti bahan mentah, gaji pekerja, sewa dan kos lain, rakan kongsi dapat memperoleh keuntungan 30% atau sekitar Rp 33.5 juta sebulan.

Oleh itu, pengembalian modal atau pencapaian BEP (Break Even Point) dapat diperoleh dalam jangka masa sekitar 1.5 tahun hingga 2 tahun, "jelas Steven. Dalam perkongsian ini sendiri ada peruntukan untuk perolehan sebilangan bahan mentah rakan kongsi diminta untuk membelinya dari pusat. Tetapi untuk bahan mentah yang mesti segar seperti sayur-sayuran, rakan kongsi boleh membeli dan menyediakannya sendiri.

Baca juga:  Fendra Agoprilla Putra ~ Cendekiawan Pintar yang Berjaya Membangun Perniagaan Mie Nyonyor

Memerhatikan Lokasi Perniagaan

Menjawab tawaran # perkongsian perkongsian oleh Miho, Ketua Lesen Francais dan Dunia, Levita Supit, menyatakan pendapatnya bahawa melabur di sektor masakan mi yang diproses masih mempunyai peluang besar kerana pasarnya yang luas.

Namun, Levita mencadangkan agar rakan kongsi juga berhati-hati dalam memilih lokasi. Untuk berjaya dalam perkongsian ini Levita menasihati rakan untuk memberi perhatian kepada wilayah masing-masing. Ini disebabkan setiap wilayah mempunyai mi olahan tersendiri. Sebagai tambahan, rakan kongsi juga harus memahami bahawa persaingan dalam perniagaan mi sudah cukup besar.

Oleh itu rakan kongsi mesti mengkaji berapa pesaing di sektor ini di kawasan anda. Lokasi tempat perniagaan untuk bidang ini sendiri lebih baik terletak di pusat membeli-belah atau kedai makan dengan keluasan sekurang-kurangnya 25 meter persegi (m²) dengan keperluan pekerja minimum 10 orang.

Artikel Berkaitan