Berikut adalah 4 Cara Mudah untuk Mendapatkan Pengunjung Blog, Cubalah!

cara mendapatkan pelawat blogImej dari Cindybuccieri.com

Pelawat blog sangat penting untuk menjadi #blogger. Bagaimana tidak, kewujudan pengunjung blog ini memang akan menentukan peluang blogger berjaya mengembangkan blog. Apa pun itu, sama ada populariti, kewujudan atau pengewangan blog, semuanya memerlukan kehadiran pelawat blog yang membantunya mencapai matlamatnya.

Semakin banyak pengunjung biasa yang datang ke blog mereka, semakin besar peluang untuk blogger ini mencapai kejayaan dalam #blogging. Tetapi untuk mendapatkan pelawat ke blog ini tidaklah mudah.

Seorang blogger mesti berjuang dan bekerja keras untuk mendapatkan pengunjung ini. Tetapi walaupun tidak mudah, itu tidak bermakna anda tidak dapat mencapainya. Anda hanya memerlukan beberapa cara dan langkah supaya anda dapat mendapatkan pengunjung blog. Berikutan kajian semula.

1. Dari Mulut ke Mulut

Cara pertama untuk mendapatkan pengunjung adalah melalui promosi dari mulut ke mulut. Kaedah atau strategi ini agak konvensional atau langkah lama untuk kaedah mempromosikan. Tetapi walaupun itu adalah teknik kuno, kaedah ini masih terbukti berkesan untuk membuat blog yang dikunjungi dan dikunjungi oleh pengunjung.

Tetapi bagaimana melakukan teknik ini? Nama promosi dari mulut ke mulut, sudah tentu anda harus bertemu dan berbincang secara langsung dengan bakal pengunjung blog anda. Anda boleh memberitahu blog anda kepada rakan atau keluarga besar anda. Beritahu saya bahawa anda mempunyai blog dan kandungan yang ditulis di sana.

Artikel lain:  Aktiviti Blogwalking Ini Yang Harus Dilakukan oleh Blogger

Jangan lupa juga memberitahu pautan url alamat blog anda dan meminta mereka untuk mengunjungi blog anda. Sekiranya mereka menyukai kisah dan penampilan blog anda, mereka pasti dapat mengunjungi blog anda sekali lagi.

2. Gunakan Media Sosial dan Aplikasi Pesanan Segera

Cara kedua untuk mendapatkan akhir blog ini adalah agak moden. Caranya adalah dengan menggunakan #media sosial. Media sosial hari ini memang luar biasa kerana hampir semua orang mempunyai akaun media sosial. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan pengunjung blog, anda boleh menggunakan media sosial untuk mempromosikan blog.

Cara anda boleh menulis pautan URL blog atau catatan blog untuk mengemas kini status di Facebook atau tweet kemas kini di Twitter. Untuk lebih disasarkan anda boleh menulis pautan URL blog ini di komuniti blog di Facebook dan # Twitter. Di sini penulis memberikan contoh Facebook dan Twitter kerana kedua-dua media sosial ini adalah media sosial terbesar di dunia.

Sudah tentu bukan hanya Facebook dan Twitter yang boleh anda gunakan untuk mempromosikan blog ini. Anda juga boleh menggunakan media sosial lain seperti Path, Instagram, atau # aplikasi pesanan segera seperti BBM, WhatsApp, Line dan lain-lain.

3. Blogwalking dan Memberi Komen di Blog Lain

Cara seterusnya untuk mendapatkan pengunjung blog adalah #blogwalking. Blogwalking itu sendiri adalah aktiviti untuk mengunjungi blog lain. Bukan hanya berakhir, blogwalking juga diharapkan dapat berinteraksi dengan pemilik blog tersebut. Cara anda boleh membuat komen pada posting atau menjadi pelanggan blog yang ada.

Dengan berinteraksi melalui aktiviti blogwalking ini, anda akan berpeluang mendapatkan akhir blog dari blogger yang blog anda telah anda lawati. Tetapi untuk benar-benar mendapat lawatan balik, pastikan anda mempunyai hubungan dan interaksi yang baik semasa blogwalking. Semakin baik tahap interaksi anda, semakin besar peluang anda untuk mendapatkan pengunjung blog yang setia.

Baca juga:  7 Petua Membuat Pelawat Betah berada di Blog Anda

4. Jadikan URL Blog sebagai Tandatangan E-mel dan Forum

Akhirnya, cara mendapatkan pengunjung blog adalah dengan menjadikan URL blog sebagai #email dan tandatangan forum. Maksudnya di sini adalah aktif dalam forum dan mengganti utas atau catatan di forum dengan URL blog anda. Walaupun ini adalah percubaan dan kesilapan, banyak blogger telah membuktikan bahawa mereka dapat membawa pengunjung dari perniagaan ini.

Selain forum, anda juga boleh mencubanya melalui e-mel. Caranya, tentu saja, dengan menghantar e-mel kepada rakan dan rakan anda dengan memasukkan alamat URL blog anda. Teknik atau kaedah ini bertujuan untuk memperluas rangkaian blog anda. Kerana semakin luas rangkaian blog yang anda miliki, semakin besar anda akan mendapat pengunjung blog.

Artikel Berkaitan