Ingin Menentukan Niche Blog mana yang paling sesuai untuk anda? Jawab 5 soalan berikut

blog nicheGambar dari Kotausaha.com

Tema atau topik blog yang sesuai dengan jiwa # blogger akan sangat membantunya untuk mencapai apa yang dicita-citakannya ketika membina blog. Kenapa begitu? kerana dalam dunia blogging, blog tertentu dengan tema tertentu atau blog niche yang sering disebut selalu mendapat tempat tersendiri untuk pengunjung dan iklan. Oleh itu, jika anda mempunyai matlamat sama ada ingin menjadi popular atau ingin mendapatkan wang ketika membina blog, pastikan blog anda mempunyai niche khusus yang sesuai untuk anda.

Malangnya untuk mendapatkan tema blog yang betul bukanlah perkara yang mudah. Anda memerlukan analisis dan refleksi yang serius untuk dapat membuat keputusan mengenai memilih topik atau tema blog. Sekarang bagi anda yang masih keliru untuk menentukan tema blog (niche blog), anda boleh menggunakan teknik untuk menjawab 5 soalan berikut.

1. Apakah minat anda?

Soalan pertama yang mesti anda jawab untuk menentukan topik blog yang sesuai dengan anda adalah apakah minat anda? Ya, dengan menjawab soalan ini, anda akan dijemput untuk mencari apa yang paling sesuai dengan anda, terutama dengan minat dan minat yang anda gemari. Tetapi untuk melepasi soalan ini tidak semudah yang dibayangkan oleh orang. Kerana banyak perkara yang anda suka, anda perlu memilih satu kegemaran.

Ini sering menyukarkan blogger untuk menentukan hobi yang akan dipilih sebagai blog khusus. Tetapi apabila anda telah menemui tema yang sesuai dengan minat anda, ia akan mendapat lebih banyak tenaga untuk menguruskan blog anda. Ini pasti akan sangat berguna bagi anda untuk mencapai matlamat blog yang sesuai dengan topik.

Artikel lain:  Menyasarkan 7 Niche Blog Paling Menarik oleh Blogger Wanita

2. Adakah topik itu popular?

Kedua, soalan yang perlu anda jawab untuk menentukan topik yang sesuai dengan anda ialah adakah topik tersebut popular? Setelah menentukan tema mengikut minat, perkara seterusnya yang perlu anda pertimbangkan adalah populariti topik tersebut. Mengapa mesti popular? Kerana dengan niche yang popular, anda akan lebih mudah menarik lebih ramai pengunjung.

Apabila blog anda dikunjungi oleh lebih ramai pelawat maka anda akan dengan cepat mencapai apa yang anda impikan dalam #blogging. Dari sini anda semestinya diharuskan untuk lebih berhati-hati ketika menentukan topik hasrat. Apabila anda mendapati topik tersebut tidak popular, maka lebih baik anda menggantinya dengan tema lain yang juga berkaitan dengan minat anda.

3. Adakah Blog Niche Berkembang Atau Sebenarnya Mengecut?

Tidak semua yang popular akan bertahan. Lihatlah beberapa fenomena boyband semasa yang tenggelam dalam masa. Padahal boyband dulu sangat popular. Oleh itu, dari sini anda tidak harus terperangkap dengan populariti untuk seketika atau sekejap. Anda mesti mencari tema yang terus berkelanjutan dan berkembang dan tidak memakan masa.

Dalam dunia perniagaan, ini boleh bermaksud sesuatu yang tidak bermusim. Dengan topik blog bukan bermusim ini, anda akan dapat mendapatkan trafik pengunjung blog yang stabil. Oleh itu, dari sini anda seharusnya dapat menjawab persoalan bagaimana tahap keberlanjutan populariti topik yang telah anda pilih.

4. Bagaimana dengan persaingan antara blogger dengan topik-topik ini?

Selanjutnya, dari pemilihan ceruk blog ini, seorang blogger mesti dapat menjawab seberapa berat tahap persaingan topik yang anda pilih? Seperti perniagaan, dalam blog yang telah dijalankan oleh orang, maka persaingan tidak dapat dielakkan.

Oleh itu untuk dapat mencapai matlamat anda dalam blog dengan lebih mudah, anda mesti mencari topik yang mempunyai tahap persaingan yang tidak terlalu berat. Tetapi itu tidak bermakna anda memilih topik yang terlalu jauh dari populariti orang ramai. Cuba juga untuk terus berada di landasan atau trek dari tahap sebelumnya.

Baca juga:  7 Perkara Yang Membuat Niche Blog Anda Lebih Menguntungkan

5. Adakah  Niche Blog  Menguntungkan?

Akhirnya, soalan yang perlu anda jawab untuk menentukan topik untuk blog anda ialah adakah topik itu menguntungkan? Menguntungkan di sini tidak hanya berlaku untuk blogger yang fokus pada pengewangan. Tetapi bagi blogger yang mempunyai tujuan lain juga perlu memikirkan perkara ini.

Pastikan apa yang anda bina dalam blog berdasarkan niche tertentu ini akan memberi keuntungan kepada anda. Kelebihan di sini sendiri dapat dilihat dari kemajuan yang anda rasakan dari hari ke hari atau minggu ke minggu dan bulan ke bulan untuk mencapai matlamat blog anda.

Artikel Berkaitan