Menilai Keruntuhan Perniagaan Lucky Piggy Bank

perniagaan bank khinzirImej dari Ciputraentrepreneurship.com

Siapa sangka perkara mudah kita boleh mendapat peluang perniagaan yang menjanjikan. Walaupun dari sekadar aktiviti yang menyeronokkan, beberapa orang akhirnya berjaya mengembangkan pelbagai usaha perniagaan dengan jayanya.

Salah satunya seperti yang didiami oleh seorang suri rumah bernama Yuni Triana. Wanita dari Semanggi, Solo ini, memulakan perniagaan membuat sampah berasaskan piggy akibat kemalangan. Bermula dari permintaan agar bayi dijadikan piggy bank yang unik, sebenarnya produk Yuni berjaya menarik minat banyak pengguna. Walaupun dari hasil perniagaannya, dia dapat meningkatkan pendapatan keluarga secara mandiri.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kisah Yuni Triana dalam perniagaan piggy bank dalam artikel di bawah.

Bermula dari permintaan anak

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, awal pertemuan Yuni dengan peluang perniagaan membuat produk piggy, sebenarnya bermula dari kemalangan. Pada masa itu anak itu memintanya membeli piggy bank. Tetapi kerana dia fikir dia dapat membuatnya sendiri, maka dia mulai membuat piggy bank untuk anak itu.

Bahan yang digunakannya pada masa itu adalah kadbod silinder terpakai yang biasanya digunakan untuk gulungan kain atau bahan lain. Ditambah dengan penciptaan flanel berwarna-warni, menjadi piggy bank yang unik, yang tidak hanya memiliki nilai fungsional tetapi juga memiliki penampilan yang sangat menarik.

Artikel lain:  Ratu Yuliana ~ Perjuangan Dari Pelayan hingga Berjaya dalam Perniagaan Aksesori

Dari situ, produk celengan Yuni ditunjukkan kepada beberapa keluarga, rakan sekerja dan juga rakan anak-anak mereka. Tidak disangka banyak yang memberikan input positif dan mengaku berminat dengan produk piggy bank yang dihasilkannya.

Menawarkan beberapa kelebihan

Terdapat beberapa kelebihan produk Yuni's piggy bank jika dibandingkan dengan produk serupa. Kelebihan pertama produk celengan Yuni adalah ketahanannya. Dengan menggunakan silinder kadbod yang kuat menjadikan produk celengannya diklaim mempunyai daya tahan tinggi. Tetapi walaupun sangat kuat dan keras, piggy bank masih selamat digunakan oleh anak-anak.

Ini tentu sangat penting kerana majoriti pengguna produk piggy bank ini adalah kanak-kanak. Seperti kebanyakan barang yang dimiliki oleh kanak-kanak, mereka sering memainkan barang-barang ini sepanjang masa. Sekiranya bahan yang digunakan tidak kuat atau mudah pecah, sudah tentu piggy bank juga tidak dapat berfungsi dengan optimum.

Kelebihan seterusnya adalah dari segi reka bentuk dan penampilan. Produk celengan Yuni mempunyai banyak motif seperti watak kartun Hello Kitty dan Donald Duck. Ditambah dengan balutan kain flanel yang berwarna-warni, pastinya piggy bank terasa sangat menarik perhatian anak-anak.

Perniagaan Piggy Bank Dibantu Oleh Ahli Keluarga

Pada awal-awal pembuatan produk piggy, Yuni mengaku melakukannya secara tertutup. Tetapi akhirnya dia dibantu oleh tiga ahli keluarga. Ini bertujuan agar proses pengeluaran dapat berjalan lebih besar. Bermula dari tahun 2014 yang lalu, sehingga kini perniagaan kecil dari rumah yang dimulakan oleh Yuni mampu menghasilkan tidak kurang dari 24 produk khinzir setiap hari.

Mengenai harganya, ini juga merupakan kelebihan produk buatan tangan ini. Bank celengan Yuni yang unik berharga Rp 7.000 hingga yang paling mahal, Rp. 20.000 sehelai. Jika dibandingkan dengan produk piggy lain yang dibuat dari yang kuat, harga piggy bank lebih berpatutan.

Untuk masalah pengedaran produk, ciptaan celengan Yuni telah dipasarkan di beberapa kedai di wilayah Solo, Karanganyar, Klaten dan Sukoharjo. Dari proses pemasaran, keuntungan yang dapat diperoleh oleh Yuni adalah Rp 2 juta sebulan.

Baca juga:  Ratna Miranti ~ Bermula dari Kesalahan Kecil Kini Membuat Kejayaan Besar

"Kualiti piggy bank saya sangat kuat dan menarik sehingga jumlah perolehannya rata-rata adalah Rp. 2 juta sebulan. Hasilnya cukup baik untuk tambahan untuk memenuhi keperluan keluarga, "kata Yuni.

Halangan terbesar yang dihadapi oleh Yuni dalam mengembangkan perniagaannya adalah kekurangan tenaga kerja. Walaupun telah dibantu oleh tiga ahli keluarga, Yuni mengakui bahawa dia masih merasa terharu untuk memenuhi pesanan, terutama pada musim cuti dan sebelum Lebaran. Pada masa akan datang untuk meningkatkan skala pengeluaran, Yuni merancang untuk menambah lebih banyak pekerja serta terus berinovasi untuk mengembangkan produk yang lebih baik.

Artikel Berkaitan