Tan Hooi Ling ~ Pengasas Grabtaxi's Successor Technology Freak

Tan Hooi LingGambar e27.co

Salah satu perkhidmatan tempahan pengangkutan berasaskan dalam talian yang paling terkenal adalah Grabtaxi. Dengan jangkauan seluruh dunia, syarikat yang beribu pejabat di Malaysia kini dianggap sebagai salah satu syarikat teknologi terbesar di rantau Asia Tenggara.

Kejayaan dan pencapaian ini pastinya tidak berlaku dengan sendirinya. Terdapat beberapa nama penting yang menjadi daya penggerak sehingga Grabtaxi dapat mencapai kedudukannya sekarang. Salah satunya adalah pengasas bersama, Tan Hooi Ling. Dengan pelbagai inovasi dan kejayaan yang dibuatnya, Grabtaxi perlahan dapat mengungguli pesaingnya dalam bidang perkhidmatan tempahan pengangkutan dalam talian.

Inilah kisah penuh Tan Hooi Ling, peminat teknologi yang berubah menjadi pengganti Grabtaxi.

Mempunyai Minat Tinggi dalam Bidang Teknologi

Dalam tinjauan salah satu portal dalam talian menyebut bahawa, wanita yang menghabiskan masa remajanya di Malaysia mempunyai minat yang tinggi terhadap teknologi. Terutama dengan adanya gadget canggih yang ada pada masa itu, Tan diketahui sangat gemar mengikuti perkembangan teknologi tersebut.

Dia terus mengembangkan minat ini dengan meneroka pengetahuan di peringkat universiti. Dan sebagai kemuncaknya, alumni Harvard Business School berusaha menubuhkan syarikat permulaan Grabtaxi. Bermula sebelum mewujudkan GrabTaxi tentunya tidak mudah bagi Tan. Membawa konsep perniagaan digital yang masih agak baru di rantau Asia Tenggara, tentunya mempunyai cabaran tersendiri bagi wanita bertubuh langsing ini.

Artikel lain:  GrabTaxi ~ Tempahan Teksi Mudah, Cepat dan Tepat Inovasi Mudah

Temui Tandem Founder Grabtaxi

Tan Hooi Ling merasa sangat bersyukur kerana mempunyai pasangan Anthony Tan yang akhirnya bersama-sama dia membina Grabtaxi. Tepat pada tahun 2012, Anthony yang juga lulus dari kolej yang sama bersetuju untuk mula mengembangkan perkhidmatan Grabtaxi. Perjanjian itu menandakan permulaan syarikat permulaan Grabtaxi.

Mengenai kerjasama dengan Anthony, Tan mengatakan bahawa dia lebih fokus pada operasi syarikat. Walaupun rakan kongsi ini mempunyai kelebihan dalam bidang pemasaran dan hubungan pelabur. Kerjasama ini menurutnya menjadikan Grabtaxi sebagai syarikat yang kukuh.

"Kami mempunyai kekuatan untuk saling melengkapi, kami seperti yin dan yang. Anthony Tan adalah orang yang memfokuskan hubungan pemasaran dan pelabur. Saya lebih kepada operasi syarikat. Saya selalu memastikan pekerja kami memproses kerja dengan betul, "jelas Tan.

Tan Hooi Ling Memutuskan Tumpuan untuk Membangun Grabtaxi

Sebelum mengembangkan Grabtaxi sepenuhnya, Tan pernah bekerja di salah satu syarikat berasaskan teknologi, McKinsey. Tetapi setelah melihat potensi besar permulaan Grabtaxi, dia akhirnya memutuskan untuk mengundurkan diri dari syarikat lamanya.

Sumbangan besar yang dibuat oleh Tan bermula dari menukar nama perkhidmatan yang sebelumnya dinamakan MyTeksi menjadi Grabtaxi. Dari situ Grabtaxi sudah mempunyai beberapa perkhidmatan utama iaitu GrabHitch, GrabCar dan GrabBike. GrabHitch adalah perkhidmatan yang memberi tumpuan kepada perkhidmatan perkongsian perjalanan sosial untuk mod pengangkutan komuter.

Pada masa itu, perhatian masyarakat terhadap konsep perkhidmatan yang berjaya diciptakan oleh Tan sebenarnya sangat tinggi. Selain dapat mengurangkan kos dengan lebih mudah, konsep kaedah pengangkutan pesanan melalui aplikasi dalam talian juga menawarkan kelebihan lain dari segi ketepatan perkhidmatan dan kepastian kos.

Baca juga:  Ingin menaiki kereta Lamborghini percuma? Ikuti sahaja Program GrabSpeed ​​dari GrabCar

Selain Tan, jika dia tidak berhenti berusaha mengembangkan perniagaan negara lain. Tetapi dia mengatakan dalam waktu dekat, sasaran "pencerobohan" Grabtaxi akan tetap ada di sekitar Asia Tenggara. Walaupun begitu, visi untuk mencapai pasaran global pastinya masih menjadi impian pengasas Grabtaxi.

Pada masa ini perkhidmatan aplikasi Grabtaxi telah aktif di 6 negara iaitu Malaysia, Singapura, Vietnam, Thailand, Filipina dan negara kita Dunia. Dengan jumlah aset AS $ 700 juta, Grabtaxi telah dinobatkan sebagai salah satu syarikat berasaskan teknologi yang paling berjaya di Asia Tenggara. Pembiayaan yang diperoleh Grabtaxi juga bukan gurauan. Terdapat lima kumpulan pelabur kelas dunia yang kini menyokong pergerakan grabtaxi, iaitu Softbank, GGV Capital, Tiger Global Management, syarikat milik negara Singapura dan Vertex Venture Holding.

Artikel Berkaitan