Street Gourmet ~ Unique Resto, Jalan Jalan Sambil Kulineran di Bumi Parahyangan

Imej dari SearchWorld.comImej dari SearchWorld.com

Perniagaan memerlukan inovasi sehingga dapat mendapat lebih banyak tindak balas pengguna. Dari sini, seorang usahawan semestinya dituntut untuk dapat berfikir secara kreatif untuk menjadikan perniagaannya lebih berharga dan produktif. Bandung sebagai salah satu bandar kreatif memang akan menyukarkan kita untuk mencari perniagaan kreatif. Dan salah satu usaha kreatif yang dapat kita temui di kota membangun adalah Street Gourmet.

Street Gourmet adalah restoran berkonsep perniagaan # kuliner yang dikendalikan dengan kenderaan roda empat yang mengelilingi kota Bandung. Lalu bagaimana kisah perniagaan Street Gourmet yang dikendalikan oleh Tito Afrianto dan rakan-rakannya? Berkut ulasannya.

Penubuhan Syarikat Street Gourmet

Street Gourmet sendiri ditubuhkan pada bulan Disember 2015 oleh Tito bersama 6 rakannya, dua daripadanya adalah pemain bola sepak kebangsaan iaitu Airlangga Sucipto (Semen Padang) dan Tony Sucipto (Persib Bandung). Pada waktu itu Tito mengalirkan dana hingga Rp 1,2 miliar untuk memanfaatkan usaha sama tersebut. Dengan dana yang terkumpul, Tito kemudian membelanjakan pelbagai keperluan seperti membeli bas dan mengubah bahagian dalam bas seperti restoran premium.

Street Gourmet sendiri adalah entiti perniagaan yang berada di bawah naungan PT Trinity di mana bahagian terbesarnya dipegang oleh Tito. Menurut Tito, perniagaan kulinernya adalah perniagaan yang mempunyai dua konsep, iaitu pelancongan dan kuliner. Ini kerana apabila pengguna membeli perkhidmatan mereka, mereka akan mendapat dua perkhidmatan sekaligus, iaitu persembahan masakan dan lawatan di sekitar kota Bandung. Jadi ini adalah tarikan dan kekuatan utama Street Gournet.

Artikel lain:  Sunda Sambara dan Raozen Seasoning ~ Kejayaan Perniagaan Gabungan Restoran Perasa Segera

Idea dan Inspirasi Perniagaan

Idea dan inspirasi perniagaan Street Gourmet sendiri diperoleh Tito dari pengalamannya dalam mengemudi perniagaan kuliner dan perkhidmatan menyewa bas pelancong. Selain Street Gourmet, di bawah PT Trinity Tito memang mempunyai sejumlah anak syarikat seperti Trinity Promotion & Advertising, MR Komot Cafe & Cake Shop, dan Surya Gemilang Tour & Travel.

Sekarang dari perniagaan ini maka Tito berinovasi dengan perkara lain seperti kuliner sehingga menjadi Street Gourmet. Selain pengalaman perniagaannya dalam bidang pengangkutan, Tito juga mendapat idea ini dari beberapa rujukan idea perniagaan di internet (#YouTube) seperti di Perancis atau Sepanyol.

Menu Sightseeing Tour dan Street Gourmet

Lawatan yang ditawarkan oleh Street Gournet itu sendiri bermula pada pukul 09.00 WIB setiap hari. Dengan jangka masa 1.5 hingga 2 jam setiap perjalanan, bas Street Gourmet ini dapat melakukan lawatan sebanyak 4-5 perjalanan sehari. Bas bertolak setiap tiga jam. Dengan kelajuan 30 km / jam, pengguna akan dibawa mengelilingi kota Bandung dengan suasana yang nyaman. Bas itu sendiri dilengkapi dengan 24 tempat duduk dan  Wi-Fi , pemandu pelancong dan mesin penyaman udara yang akan memanjakan para tetamu.

Untuk menu perniagaan atau penawaran, Street Gourmet menawarkan dua pakej menu iaitu pakej pertama dengan harga Rp 300 ribu untuk dua orang dan pakej kedua dengan harga Rp 600 ribu untuk empat pengunjung. Hidangan yang akan diperoleh pengguna terdiri daripada menu buka, utama dan penutup.

Baca juga:  Warung Kencana ~ Dengan Keprihatinan Alam Sekitar, Menu Makanan Boleh Dibayar untuk Sampah

Perolehan dan Faedah Street Gourmet Enterprises

Setelah beberapa bulan menjalankan perniagaan ternyata Street Gourmet mendapat sambutan positif dari orang ramai. Ini dapat dilihat dari rata-rata pengguna yang datang setiap bulan mencecah 970 orang. Dari sini, pendapatan Street Gourmet sangat lumayan dengan angka mencapai Rp7 juta sehari atau Rp 210 juta sebulan. Sehingga kini Tito, et al telah menggaji 15 orang pekerja yang mempunyai tugas untuk mengendalikan Street Gourmet.

Walaupun berjaya, Tito masih tidak berpuas hati. Daripada mengekalkan perniagaan, Tito merancang untuk terus mengembangkan perniagaannya dengan menambah armada basnya dan membuka cabang di kota lain. Tetapi buat masa ini, Tito masih fokus untuk menilai bas yang dikendalikannya di kota Bandung.

Artikel Berkaitan