Inilah Rahsia Bill Gates Sturdy Di Puncak Lelaki Terkaya di Dunia

lelaki terkaya di dunia Bill GatesImej dari Factslides.com

Sekiranya anda melihat 10 tahun terakhir orang terkaya di dunia, nama Bill Gates nampaknya menjadi pelanggan tetap di puncak selama bertahun-tahun. Tercatat hanya 3 tahun namanya digantikan oleh beberapa jutawan dunia lain seperti Carlos Slim Helu dan Warren Buffett.

Mendapat sokongan kekayaan dari syarikat #Microsoft yang dia kembangkan, timbunan aset dari Bill Gates memang sukar bagi orang lain untuk menandinginya. Terlepas dari pengembangan syarikat Microsoft yang terus menerus mencolok setiap tahun, alasan lain ialah rangkaian mempunyai akar yang mendalam dalam pelbagai bidang. Tetapi adakah rahsia kejayaan Bill Gates terhad kepada alasan di atas?

Sudah tentu tidak. Dan seterusnya kita akan membincangkan mengenai alasan sebenar bagaimana Bill Gates dapat secara konsisten memegang gelaran wartawan terkemuka di dunia.

Kekuatan Paten

Dalam tinjauan penulis buku Wealth Secret Of The One Percent, Sam Wilkin menyatakan bahawa banyak orang berpendapat bahawa Bill Gates adalah manusia super yang kebolehannya sukar ditandingi oleh manusia pada umumnya. Kerana selain kekayaan yang banyak dimiliki, Gates juga dilihat sebagai salah satu orang terpenting dalam pengembangan teknologi manusia.

Tetapi Sam percaya bahawa apa yang telah dicapai oleh Bill Gates sama sekali tidak kerana dia adalah manusia super. Terdapat beberapa sebab lain yang dirasakan lebih masuk akal daripada stereotaip di atas.

Sebab pertama ialah pandangan Gates dalam memaksimumkan fungsi paten. Sam meneruskan bahawa pada awal pengembangan syarikat Microsoft, Gates sudah memiliki visi yang jelas tentang bagaimana melindungi penemuan teknologinya. Langkah terbaik tentunya dengan memberikan hak paten.

Artikel lain:  Tahukah anda, Bill Gates menjadi pemurah kerana sosok ibunya

Pada masa itu, konsep paten sudah terkenal. Namun, masalahnya ialah masih banyak peniaga besar yang tidak mengutamakan pengiktirafan hak harta intelek.

Lebih dalam, pada tahun 1970-an pada masa itu Microsoft masih menjadi permulaan. Tetapi dengan potensi besar produk yang dihasilkan, Bill Gates merasakan bahawa perlindungan hak paten sangat diperlukan. Sebab pertama adalah melindungi penciptaan dari pesaing lain. Selain itu, kewujudan hak cipta sebenarnya sama dengan menjalankan pelaburan jangka panjang untuk Gates.

Mempunyai bapa peguam

Mungkin inilah yang disebut takdir. Pencapaian besar yang dicapai oleh Bill Gates, tidak dapat dipisahkan dari orang yang paling dekat dengan salah seorang dari mereka iaitu ayahnya.

Masih sesuai dengan pandangan Gates yang mencari hak paten untuk penemuan teknologinya, ia juga tidak terlepas dari bantuan ayahnya yang merupakan seorang peguam. Inilah salah satu kelebihan besar yang dibandingkan dengan Bill Gates berbanding dengan pengasas syarikat teknologi lain. Dengan memiliki seseorang yang benar-benar memahami faedah paten, Gates akhirnya dapat mencuri untuk mula meninggalkan pesaingnya yang masih "buta" tentang pentingnya paten.

"Jadi dia dapat membuat kontrak hukum untuk melindungi produknya, yang mencegah pihak lain meniru perisiannya. Itu menjadikannya terpisah dari pesaing dan itulah bagaimana dia dapat menuju kemakmuran, "ulas Sam Wilkin.

Baca juga: Lihat  Bahagian "Nakal" Microsoft Boss Bill Gates

Impian Kaya Raya Sejak kecil

Perkara lain yang tidak kurang pentingnya, menurut Sam, yang mempengaruhi kejayaan Bill Gates hari ini, adalah bahawa Gates mempunyai cita-cita untuk dapat mencapai kejayaan besar sejak dia kecil. Impian itu secara tidak langsung telah menjadi daya penggerak dan peta arah yang dapat memberikan kejayaan yang besar.

Pengaruh cita-cita sejak kecil terhadap hasil pencapaian sebagai orang dewasa bahkan telah terungkap dari hasil kajian yang dilakukan oleh Sam. Yang menyatakan bahawa banyak jutawan di dunia bermula dari mimpi untuk dapat memperoleh banyak kekayaan.

"Memiliki tujuan sejak muda untuk memiliki wang adalah pencetus utama orang-orang ini menjadi sangat kaya," jelas Sam Walkin.

Artikel Berkaitan