Sambal Bu Rudy ~ Kejayaan Perniagaan Kuliner Produk Sambal, ikon Surabaya

Sambal Puan RudyImej dari Agenkuliner.com

Menikmati makanan pedas telah menjadi kebiasaan dan bahkan budaya di Dunia. Tidak sedikit orang kita yang gemar makan makanan pedas malah mengaku tidak sedap hati ketika makan tanpa sos cili. Mungkin juga tidak dapat dipisahkan dari warisan masakan tempatan di beberapa kawasan yang unsurnya lebih pedas termasuk dalam pelbagai makanan yang diproses.

Salah satu kawasan yang juga terkenal dengan banyak penikmat masakan pedas adalah kota Surabaya. Di kota perjuangan ini, masyarakat sudah biasa dengan pelbagai makanan pedas yang menyelerakan.

Tetapi kali ini kita tidak akan membincangkan tentang masakan khas dari Surabaya, tetapi kita akan membincangkan salah satu perniagaan yang berjaya yang pastinya berkaitan dengan perniagaan pedas. Yaitu produk yang diproses Sambal Bu Rudy. Bagi rakan sekerja di kota Surabaya, mungkin sudah biasa dengan jenama sambal dalam bungkusan yang satu ini. Maklumat lebih terperinci dapat dilihat dalam artikel berikut.

Sekilas Penubuhan Perniagaan Sambal Bu Rudy

Puan Rudal Sambal adalah salah satu produk cili bungkusan terkenal di Surabaya dan kawasan sekitarnya. Dikembangkan untuk pertama kalinya oleh seorang usahawan wanita bernama Lani Siswadi, produk sambal Puan Rudy dapat mencapai kemasyhurannya seperti hari ini berkat selera mereka yang khas dan menggigit.

Dikaitkan dengan nama jenama perniagaan Puan Rudy, pencipta perniagaan yang satu ini tidak menggunakan namanya sendiri melainkan menggunakan nama suaminya Rudi Siswadi. Tanpa diduga nama itu membawa tuah sebagai perkembangan perniagaannya hingga kini. Malah pemasaran produk cili ini telah sampai ke luar negara.

Artikel lain:  Rasa Pedas BuMajun ~ Bermula dengan Hobi Kuliner Pedas, Kini Berjaya dalam Pembungkusan Perniagaan Sambal

Menggabungkan Produk Sambal dengan Konsep Restoran

Pada awal mengembangkan perniagaan, fokus Lani adalah hanya membuat produk cabai. Tetapi secara beransur-ansur, pengusaha wanita yang berasal dari kota Madiun menggabungkan produk pembungkusan cabai dengan perniagaan restoran. Hingga kini sudah ada lima cawangan restoran, dengan cawangan pusat yang terletak di Jalan Dharmahusada nombor 140 Surabaya. Semua cawangan restoran sambal Puan Rudy masih terletak di kawasan Surabaya sahaja.

Mengenai menu yang ditawarkan di restoran Lani, sesuai dengan kampung halamannya di Madiun, dia menawarkan beberapa hidangan kuliner Madiun seperti serundeng, empal yang diparut dan udang yang renyah. Dengan konsep restoran sederhana, selain dapat membeli produk cili puan Rudy, pengunjung juga dapat merasai masakan Madiun yang tidak kalah menggoda.

Produk Sambal Masih Menjadi Majoriti Sumber Hasil

Walaupun dia juga mempunyai fokus untuk mengembangkan restoran kuliner Madiun, Lani mengakui bahawa pendapatan terbesar dari #business kuliner masih berasal dari produk pembungkusan sambal Puan Rudy. Selain namanya yang terkenal, dari segi pemasaran cili Puan Rudy, dia juga memiliki jaringan yang kuat.

Hingga kini tidak kurang dari 300 penjual kembali di Jawa Timur dan sekitarnya. Selain itu, produk sambal Puan Rudy juga boleh didapati di pelbagai kedai cenderamata, pusat dan juga pasar awam.

Yang uniknya, kerana dekat dengan salah satu tempat ziarah di Surabaya, banyak jemaah kemudian membeli sambal Puan Rudy untuk dimakan ketika sampai di tanah suci. Walaupun mereka mengaku tidak pernah melakukan promosi yang berlebihan, tetapi sebenarnya perhatian para puan Rudy tidak pernah sepi.

Baca juga:  Sambal Waroeng Istimewa ~ Perniagaan Francais Kuliner Pedas Menggigit

Pembangunan Perniagaan Puan Sambal Bu Rudy

Salah satu rahsia kenikmatan produk sambal Puan Rudy adalah, selalu menggunakan bahan segar. Selain itu, sambal juga termasuk dalam campuran udang goreng kecil yang memberikan sensasi rasa gurih pedas. Sebab lain adalah Lani kerana pemilik perniagaan menjamin bahawa produknya bebas dari bahan pengawet. Mengenai ketahanan, sos Puan Rudi boleh bertahan sehingga 10 hari setelah penutupnya dibuka.

Sehingga kini skala pengeluaran perniagaan cili padi Rudy telah mencecah 2000 botol setiap hari atau sekitar 10 ribu kotak sebulan. Selain Dunia, produk ini juga telah terbang ke negara jiran, iaitu Malaysia dan Singapura.

Artikel Berkaitan