Mochtar Riady ~ Ketua Pegawai Eksekutif Lippo Group yang Berjaya dalam merealisasikan Impian Berkat dan Tekad

Imej dari Kontan.co.idImej dari Kontan.co.id

Sekiranya kita membincangkan profesion jurubank, kita tidak boleh melupakan seorang tokoh bernama Mochtar Riady. Kenapa begitu? Kerana pengasas dan presiden pesuruhjaya Lippo Group berjaya menjadi salah satu orang terkaya di Dunia dan berada di kedudukan ke-38 dengan jumlah kekayaan AS $ 650 juta pada tahun 2011.

Kerana kejayaannya memimpin beberapa bank dan Lippo Group, dia akhirnya digelar sebagai The Magic Man of Bank Marketing. Lalu bagaimana sebenarnya kisah Mochtar Riady? Berikutan kajian semula.

Bercita-cita Untuk Menjadi Jurubank Sejak Berusia 10 Tahun

Profesion bank memang menembusi jiwa Mochtar Riady sejak berusia 10 tahun. Minatnya terhadap profesion bank didorong oleh bayangan bangunan megah yang merupakan pejabat Nederlandsche Handels Bank (NHB) dan juga bayangan pekerja bank yang berpakaian parlente dan kelihatan sibuk.

Bayangan ini sendiri terbentuk dan semakin memasuki badan Riady kerana dia melewati bangunan NHB setiap hari ketika dia berangkat ke sekolah.

Artikel lain: Senarai Orang Terkaya di Dunia

Tidak Mahu Mengalah dengan Syarat

Keadaan keluarga Riady sendiri pada masa itu boleh dikatakan di kelas ekonomi rendah. Ayah Riady sendiri adalah peniaga batik. Keadaan keluarganya yang buruk ini menjadikan ayah Mochtar Riady, Liapi, menyarankan agar Riady tidak mengambil profesion Banker kerana dia merasa itu tidak sesuai dengan keadaan keluarganya.

Profesi jurubank itu sendiri dianggap Liapi sebagai profesi orang kaya. Walaupun dilarang kerana dianggap tidak sesuai dengan keadaan keluarganya, Riady tidak mahu menyerah. Riady masih berkeras untuk merealisasikan impiannya untuk menjadi pegawai bank. Walaupun dia tidak mempunyai pengetahuan dan kenalan di bidang bankir, Riady tetap bertekad untuk pergi ke Jakarta pada tahun 1954 untuk merealisasikan impiannya.

Mencari Keretakan dan Peluang

Untuk mencari rangkaian di Jakarta, Riady sengaja memutuskan untuk bekerja terlebih dahulu dalam CV dan dengan pengimport. Selama bekerja inilah Riady terus menjalin hubungan dengan hubungan yang dianggapnya sesuai. Setiap kali bertemu hubungannya, Riady selalu menyatakan hasratnya untuk menjadi pegawai bank. Sehingga suatu hari, seorang rakan melaporkan bahawa sebuah bank menghadapi masalah.

Rakan ini juga menawarkan kepada Riady supaya dia dapat memperbaikinya. Kesempatan ini tidak disia-siakan Riady. Walaupun tidak mempunyai pengalaman, Riady berjaya meyakinkan Andi Gappa, pemilik Bank of Prosperity yang bermasalah. Riady dilantik sebagai pengarah di bank.

Menghadapi Percubaan Kerjaya

Setelah menjadi pengarah, Mochtar Riady bukan tanpa masalah. Oleh kerana pengetahuannya yang lemah, Riady merasa sangat sukar untuk membaca dan memahami kunci kira-kira. Walaupun mengalami kesukaran yang sangat dalam, Raidy tidak mahu mengalah. Sepanjang hari dia berusaha mempelajari dan memahami kunci kira-kira.

Walaupun pada akhirnya mesti berterus terang dengan Andi Gappa dan pegawainya, Riady mempunyai peluang dan kepercayaan untuk mempelajari dunia perbankan bermula dari akaun kliring, tunai dan cek.

Selain belajar di tempat kerjanya, Riady juga mengupah tutor swasta untuk dapat memahami dunia perbankan. Selama sebulan penuh Riady belajar dengan bersungguh-sungguh sehingga pada akhirnya Riady dapat memahami proses pembukuan dan perakaunan.

Setelah berjaya menguasai perbankan, Riady segera bergerak membangun dan menjual kepercayaan. Dengan semangat dan semangatnya, Riady berjaya menyerahkan Bank Kemamuran untuk berkembang pesat hanya dalam setahun. Setelah Bank Sejahtera cukup besar, pada tahun 1964, Riady berpindah ke Bank Buana.

Pada tahun 1971, dia pindah lagi ke Bank Panin yang merupakan gabungan dari Bank Kemakmuran, Bank Industri Jaya, dan Perdagangan Industri Bank Dunia. Pada tahun 1975, Riady juga berpindah ke Bnak Central Asia (BCA). Tetapi walaupun dia berulang kali berpindah bank, tetapi dia selalu berjaya mengembangkan bank yang dikunjunginya.

Baca juga:  Ibnu Riyanto ~ Anak Bengal yang Kini Menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Trusmi

Capai Puncak Kejayaan

Dengan kemampuan, pengetahuan dan pengalaman serta jaringannya yang semakin terbukti, Mochtar Riady lebih cemerlang dan berjaya. Dengan penggabungan antara Bank Komersial Dunia dan Bank Perdagangan Asia yang melahirkan Lippobank pada tahun 1989 Riady mencapai puncak kejayaan.

Bagaimana tidak, sejak kehadiran Lippo Bank muncul sebagai pendahulu Lippo Group, sebuah syarikat dengan pelbagai perniagaan yang cukup hebat dengan Mochtar Riady sebagai CEOnya.

Pada masa ini Lippo Group mempunyai lima cabang perniagaan, iaitu perkhidmatan kewangan, pembangunan harta tanah dan bandar, industri dan pembangunan infrastruktur. Dari ratusan perniagaan ini, Mochtar Riady dapat menjadi orang terkaya di Dunia dan berada di kedudukan ke-38 dengan jumlah kekayaan AS $ 650 juta pada tahun 2011.

Artikel Berkaitan