Petua Cara Membuat Logo Keren untuk Blog Anda

Cara membuat logo yang menarik untuk blog

Membuat logo adalah salah satu perkara penting ketika kita membuat laman web baru, sama ada blog atau laman web biasa. Membuat logo mungkin sesuatu yang mudah dilakukan, tetapi juga boleh menjadikan anda tidak dapat tidur, bergantung pada bakat seni anda. Sekiranya anda adalah seseorang yang menghadapi kesukaran dalam merancang dan melukis #logo, maka anda perlu membaca artikel ini.

Ini berkaitan dengan cara membuat logo atau sepanduk untuk blog / laman web anda dengan cara yang cepat dan mudah, bahkan mereka yang tidak memiliki bakat dalam reka bentuk dapat melakukannya. Memang, logo tidak akan memenangi anugerah, tetapi sekurang-kurangnya anda akan mempunyai sesuatu yang boleh anda letakkan di blog / laman web anda.

Mengapa logo begitu penting untuk blog / laman web?

Logo hanyalah grafik yang dapat mewakili halaman laman web. Biasanya logo yang sederhana akan memudahkan untuk diingat. Logo juga dihubungkan dengan iklan dalam bentuk papan iklan, iklan dan pemasaran, sehingga pelanggan belajar mengaitkan logo dengan syarikat atau laman web.

Walaupun logo tidak mempunyai kata-kata, ia dapat menjelaskan relevansi laman web atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat. Ini akan membantu proses pemasaran kerana hanya memaparkan logo di surat kabar atau papan iklan dapat membuat pelanggan mengenali dan memikirkan syarikat pemilik logo tersebut.

Itulah sebabnya laman web perlu mempunyai logo yang berkualiti, kerana logo tersebut adalah 'wajah' blog / laman web anda. Logo yang tidak dirancang dengan baik dapat membuat calon pelanggan anda berpaling dan melupakan logo yang mereka lihat.

Statistik Reka Bentuk Logo

Sebelum kita terus membuat petua logo, saya ingin memberikan beberapa statistik logo jenama TOP. Berikut adalah beberapa sorotan penting artikel ini yang mungkin perlu anda pertimbangkan semasa membuat logo untuk blog / laman web anda.

Logo-Statistik

Petua Cara Membuat Logo Yang Menarik

Logo berfungsi sebagai identiti bagi seseorang, syarikat, perniagaan, organisasi, atau bahkan aktiviti. Penjenamaan adalah perkara yang sangat penting dan merupakan langkah penting yang dapat meramalkan sama ada perniagaan akan berjaya atau tidak. Oleh itu, apa yang anda perlukan untuk membuat logo yang menarik dan tidak dapat dilupakan untuk blog anda? Terdapat 3 perkhidmatan penciptaan logo dalam talian untuk merancang logo blog anda

1. Logaster

Logaster dapat menghasilkan puluhan logo yang siap digunakan dengan mudah dan cepat. Apa yang anda perlukan adalah memasukkan maklumat, jenis atau topik nama blog anda di blog anda, di ruangan yang tersedia di Logaster. Ini akan memberi manfaat sekiranya anda:

 • tidak tahu bagaimana rupa logo blog anda
 • tidak mempunyai kemahiran dalam merancang logo
 • ingin membuat kad nama untuk perniagaan yang sepadan dengan logo

Secara unik, anda boleh menukar gaya logo dengan mudah termasuk warna, teks, ikon, dan kedudukan. Logo yang anda buat melalui Logaster boleh dimuat turun dalam bentuk PNG, JPEG, format vektor (SVG, PDF). Logo untuk blog / laman web anda boleh diperoleh secara percuma dengan perkhidmatan Logaster.

Contoh logo yang dibuat melalui Logaster:

contoh-logo-logaster

2. Reka Bentuk Zillion

Ini adalah pembuat logo ringkas. Anda boleh membuat logo anda sendiri dalam 3 langkah:

 • Pilih jenis blog atau jenis perniagaan anda
 • Pilih simbol untuk logo anda
 • Edit logo dan muat turun

Anda mesti memilih warna ikon dan teks pada logo. Mungkin ini akan menjadi sukar sekiranya anda tidak tahu seperti apa logo anda. Setelah berjaya merancang logo, anda boleh memuat turun logo dalam bentuk fail EPS, JPEG, dan PNG. Untuk mendapatkan logo anda perlu membayar $ 274.

Contoh logo melalui Reka Bentuk Zillion:

Zillion-Design-Logo

3. Penjana Logo Hipster

Hipster Logo Generator mempunyai konsep reka bentuk yang sangat bergaya. Di samping itu, perkhidmatan ini memudahkan anda memilih logo terbaik untuk blog anda. Hispter Logo Generator mempunyai banyak alat dan penyesuaian sehingga anda dapat mengoptimumkan logo anda dengan cara yang anda mahukan.

Contoh logo melalui Penjana Logo Hispter:

Logo-Hispter-Penjana

Logo Berasaskan Fon

Walaupun banyak pereka akan menyebutnya sebagai Tanda Kata dan bukan Logo, menggunakan fon sebagai logo adalah cara yang baik untuk menggambarkan blog anda. Sebenarnya, banyak jenama e-dagang yang berjaya menggunakan fon untuk logo mereka. Lihat contoh berikut:

berasaskan fon-logo

Logo berasaskan fon boleh didapati secara percuma. Walau bagaimanapun, fon berbayar ($ 10 - $ 100) umumnya kelihatan lebih menarik kerana telah digilap dan mempunyai gaya yang lebih cantik daripada fon biasa.

Luangkan masa anda untuk menentukan watak logo yang sesuai dengan blog anda. Sekiranya anda memerlukan inspirasi, maka anda boleh memperhatikan contoh logo yang terdapat di internet, majalah. Perhatikan simbol yang mungkin sesuai dengan watak blog anda, dan jangan lupa kombinasi warna kerana ini dapat menghasilkan tenaga positif untuk anda.

Di samping itu, anda juga dapat menjelajah beberapa laman web terbaik untuk mendapatkan inspirasi dalam membuat logo blog anda;

 • Dribble.com
 • Logopond.com
 • Logofaves.com
 • Logospire.com
 • Logomoose.com

Proses Membuat Logo

Langkah-langkah di bawah ini akan membantu anda melalui proses merancang logo yang akan membantu penjenamaan blog anda di ceruk.

A. Percambahan fikiran

1. Tentukan fungsi utama logo anda

Logo boleh mewakili jenama anda, baik melalui penggunaan logo dalam bentuk gambar, ikon atau fon. Oleh itu, sangat jelas bahawa blog / laman web perniagaan anda memerlukan logo yang mudah diingat oleh orang lain, misalnya pelanggan anda.

2. Pertimbangkan khalayak sasaran anda

Penting untuk mengetahui siapa khalayak sasaran blog anda. Dengan cara itu, anda boleh menyesuaikan penampilan logo anda untuk menarik orang yang akan membaca blog anda.

3. Terinspirasi oleh logo lain, tetapi jangan menyalin

Walaupun anda menyukai logo jenama terkenal dan ingin mencontohi logo, anda harus mempertimbangkan kesan negatif pada blog anda untuk jangka masa panjang. Anda kemungkinan besar akan dilihat tidak menghormati hak cipta orang lain. Belajar dari kisah perniagaan kuliner Pecel Lele Lela, yang menyalin logo Starbuck, akhirnya mereka menukar logo mereka kerana dianggap menyalin logo jenama terkenal.

Cuba perhatikan logo blog / laman web lain yang serupa dengan logo anda. Tanya pada diri anda apa yang anda suka dan tidak suka mengenai logo. Logo yang berjaya adalah logo yang ringkas, senang diingat, dan sesuai dengan ceruk blog anda.

4. Mengaplikasikan prinsip dan peraturan

Apabila anda mula membuat logo untuk blog anda, jangan lupakan prinsip dan peraturan yang disebutkan di atas.

B. Ujian Reka Bentuk

1. Buat beberapa reka bentuk

Pada peringkat awal, anda mungkin mempunyai beberapa idea yang ingin ditunjukkan dalam reka bentuk logo anda. Masukkan semua idea ini ke dalam reka bentuk anda, anda akan dapat melihat apa yang baik dan apa yang tidak. Malah reka bentuk yang tidak berguna dapat mencetuskan idea lain atau menawarkan satu elemen yang ingin anda simpan dalam versi reka bentuk anda yang seterusnya.

2. Lukis lakaran kasar reka bentuk

Sketsa adalah cara cepat dan mudah untuk mengeluarkan idea dari kepala anda di atas kertas, di mana anda dapat menilai idea tersebut dengan lebih mudah. Anda juga boleh mengunjungi perkhidmatan dalam talian seperti Logaster untuk mencari draf logo blog anda.

3. Tanyakan pendapat orang lain mengenai reka bentuk logo

Tunjukkan contoh reka bentuk logo kepada beberapa orang yang menurut anda sesuai dengan ceruk blog anda. Anda tidak boleh meminta pendapat keluarga atau teman rapat anda kerana biasanya pendapat mereka tidak akan objektif.

C. Penyempurnaan Reka Bentuk Logo

1. Buat draf akhir

Pada akhirnya anda harus membuat logo blog anda dalam bentuk digital. Anda boleh melakukan ini dengan pilihan berikut;

 • Lukiskan diri anda dengan perisian seperti Photoshop atau Corel Draw
 • Sewa perkhidmatan pereka
 • Membuka tender, anda boleh menggunakan perkhidmatan Sribu.com
 • Gunakan penjana logo dalam talian seperti Logister

Setelah logo anda lengkap, ada baiknya anda tetap terbuka untuk menerima maklum balas mengenai reka bentuk logo blog anda.

2. Pilih format fail yang sesuai untuk logo anda

Karya logo yang ada di dalam fail anda boleh dibuat dengan jenis gambar yang anda mahukan, misalnya berasaskan vektor (EPS, PDF), atau bitmap berasaskan piksel atau raster (JPG, PNG, GIF, TIF, BMP). Sekiranya anda mahukan penjelasan teknikal, anda boleh mendapatkan maklumat melalui bantuan Google.

Fail berasaskan vektor biasanya memerlukan perisian reka bentuk profesional untuk dibuka, fail ini dapat dibuat dengan resolusi tinggi. Walaupun fail bitmap (raster atau piksel) umumnya digunakan dalam tandatangan e-mel misalnya, dan mempunyai batasan. Anda tidak dapat meningkatkan ukuran gambar fail berdasarkan piksel tanpa membuatnya kabur.

Baca juga:  Petua Membuat Logo dan Jenama Perniagaan yang Menarik

Periksa semula Logo yang Anda Buat

Apabila anda telah membuat logo, sangat penting untuk memeriksa sama ada logo anda mempunyai watak yang kuat.

1. Adakah logo anda istimewa?

Istimewa bermaksud unik, berbeza dengan yang lain. Kita boleh mengambil logo Bing sebagai contoh. Logo Bing menggunakan warna biru muda biasa, 80% logo berwarna biru. Tipografi pada logo Bing menunjukkan keterbukaan dan keluasan - kedua-duanya untuk laman enjin carian, tetapi biasa dan rata yang tidak akan berfungsi dengan baik jika mereka ingin bersaing dengan Google.

logo bing

2. Adakah Logo Anda Terlihat Baik (Kelihatan)?

Maksudnya ialah logo anda dilihat atau dilihat oleh khalayak anda dengan mudah. Sebilangan besar pereka logo mula membuat logo dengan warna asas hitam dan putih. Walau bagaimanapun, selalunya bahagian kecil logo dalam bentuk fon (contohnya, titik kecil pada huruf i) tidak dapat dilihat apabila digabungkan dengan warna yang berbeza. Oleh itu, pastikan keseluruhan logo anda kelihatan baik apabila digabungkan dengan hitam atau putih.

3. Bolehkah logo anda disesuaikan (Adaptable)?

Maksudnya ialah logo anda dapat diterapkan ke berbagai media, misalnya logo tersebut diterapkan pada cangkir, t-shirt, blog, dan lain-lain. Contohnya ialah logo Bing yang memiliki warna latar putih, logo Bing dapat digunakan pada hampir semua media. Kerana logo Bing adalah teks mendatar, tidak dapat digunakan sebagai favicon atau ikon aplikasi mudah alih berbentuk persegi. Satu-satunya cara adalah dengan menggunakan huruf "B", tetapi ini dapat mengurangkan nilai keunikan logo yang menggunakan teks.

4. Adakah Logo Anda Boleh Diingati?

Tujuan membuat logo blog adalah supaya blog anda mudah diingat. Kita boleh menguji sama ada logo mudah diingat dengan pelbagai koleksi kata, kata-kata apa yang akan muncul di fikiran kita ketika mereka melihat atau mendengar sesuatu.

Logo Lexus

Apabila saya melihat atau mendengar logo di atas, yang muncul dalam fikiran saya ialah Bir, Kerepek, dan Kereta. Adakah logo di atas menggunakan perkataan Bir, Kerepek atau Kereta? Sama sekali tidak, dan tidak perlu kerana mereka mudah dikenali. Ini adalah contoh logo yang mengagumkan.

5. Adakah logo anda universal?

Mungkin ini adalah bahagian yang paling sukar untuk membuat logo kerana pemikiran setiap orang mesti berbeza. Lalu bagaimana syarikat-syarikat besar dan terkenal berjaya mencipta logo sejagat?

Google menggunakan warna

Logo Google

Apple menggunakan epal yang mempunyai tanda gigitan dengan warna neutral

Logo Apple

Catatan: logo Apple bahkan tidak memerlukan kata-kata untuk mengenal pasti logo, mewujudkan nilai universal yang luar biasa.

6. Adakah logo anda abadi?

Prinsip asas dalam membuat logo Abadi adalah TIDAK membuat logo menggunakan warna yang sangat terang, TIDAK banyak gaya, dan TIDAK menggunakan fon yang sangat menarik. Gaya minimalis adalah seni mengatakan lebih banyak dengan usaha yang lebih sedikit, anda perlu menambahkannya dalam logo anda.

7. Adakah logo anda ringkas?

Berikut adalah dua langkah praktikal yang dapat kita lakukan untuk memastikan sama ada logo yang dirancang adalah logo yang ringkas.

 • Kecilkan logo, kemudian zum masuk. Mesej dalam reka bentuk logo yang kuat akan dapat dibaca tanpa mengira saiznya.
 • Lukiskan logo anda dengan pensil dalam masa 10 saat. Sekiranya anda dapat melakukannya dengan baik maka anda mempunyai logo ringkas.

Salah satu contoh logo sederhana adalah logo Nike

Nike-logo

Di sana anda mempunyai beberapa petua untuk membuat logo yang menarik untuk blog anda! Saya harap anda mendapat pengetahuan tambahan setelah membaca artikel ini. Jangan lupa hantarkan komen anda mengenai artikel ini dan kongsikan di rangkaian sosial. Terima kasih

Artikel Berkaitan