Uno Ice Cream ~ Perniagaan Susunan Ais Krim Durian Asli dengan Falsafah Keluarga dan Perhotelan

Aiskrim UnoImej dari Photobucket.com

Perniagaan memang boleh mempunyai falsafah dan konsep tertentu di dalamnya. Dari falsafah makan pedas, menikmati secawan kopi hingga falsafah mengubah dunia. Oleh itu seorang usahawan dalam perniagaan penubuhan perniagaan semestinya dituntut untuk mencipta falsafah tertentu untuk diterapkan dalam perniagaannya.

Falsafah ini boleh menjadi cogan kata atau slogan perniagaan yang akan menjadi semangat dan kekuatan perniagaan anda di masa hadapan. Penerapan falsafah perniagaan ini juga diadopsi oleh Muhammad Aminul Wahib ketika dia memulakan Uno Ice Cream. Falsafah perniagaan yang diterapkan dalam perniagaan ini adalah perniagaan persahabatan dan keluarga.

Dengan falsafah perniagaan ini, akhirnya rangkaian kegagalan perniagaan yang dialami oleh Aminul dapat berakhir dengan kegembiraan dengan usaha barunya yang disebut Uno Ice Cream. Lalu apa kisah perniagaan Uno Ice Cream yang dikembangkan oleh Aminul? Berikutan kajian semula.

Idea Perniagaan Aiskrim Uno

Uno ice cream itu sendiri adalah perniagaan ais krim durian yang asli. Menurut pengasasnya, Aminul, dia menyatakan bahawa dia memilih perniagaan ini kerana dari pengamatannya, tidak ada ais krim durian asli yang dijual di sekitar kampus Universiti Islam Negeri Malang, Universiti Brawijaya, Politeknik Negeri Malang, dan Universiti Malang. Perniagaan Uno Ice Cream memang ada di Malang dan kini berjaya diterima oleh pasaran.

Perniagaan yang ditubuhkan pada 26 Januari 2014 memang berjaya kerana perniagaan ini dapat memasarkan ais krim buatan sendiri di 15 bandar di seluruh Dunia, dengan lebih daripada 110 rakan kongsi dan 6 rumah produksi. Menurut pemuda yang lahir di Lamongan, pada 12 Februari 1990, perniagaannya memiliki satu rumah produksi di setiap tiga kota. Perolehan satu rumah produksi itu sendiri dapat mencapai Rp 20-25 juga setiap bulan.

Artikel lain:  Ice Pot Makboy ~ Perniagaan Kuliner dalam Ais Krim dengan Pembungkusan Pot Unik

Cabaran Menjalankan Perniagaan Aiskrim Uno

Tetapi untuk menjayakan perniagaan Ice Cream Uno tidak semudah yang dibayangkan. Menurut Aminul, dia harus mencampurkan ais krim dengan durian asli dalam proses yang cukup lama. Proses yang panjang ini mesti dilalui agar rasa ais krim dapat diterima oleh lidah orang Dunia.

Kenyataannya memang begitu, walaupun menurut Aminul, ramuan ais krim pada awalnya benar, setelah pertama kali dipasarkan, ia tidak laku. Walaupun ais krim tidak mendapat sambutan yang baik di awal perniagaannya Aminul tidak mahu mengalah. Dia terus meningkatkan rasa produk sehingga laris seperti sekarang.

Pemasaran Aiskrim Uno

Untuk mengatasi masalah di awal perniagaan ini, Aminul kemudian memberikan jaminan ais krim untuknya dari durian asal. Buah durian yang digunakan sebagai bahan mentah untuk perniagaannya sendiri kebanyakannya diperoleh dari Medan dan selebihnya diimport dari Thailand untuk mengekalkan stok atau bekalan. Untuk memasarkan dan memperkenalkan Uno Ice Cream, alumni Ma'had Ali UIN Malang mempromosikan lebih banyak melalui laman web dan media sosial seperti Twitter dan Instagram.

Baca juga:  Nami Ice Cream ~ Perniagaan Kuliner Ais Krim Perisa Korea Segar 

Kerjasama Uno Ice Cream dengan Falsafah Keluarga

Dalam perkongsian Uno Ice Cream itu sendiri terdapat dua jenis rakan kongsi. Rakan kongsi jenis pertama adalah rakan kongsi yang menjual secara langsung kepada pengguna. Jenis pasangan yang kedua adalah Stokis dalam bentuk rumah produksi, biasanya dilantik secara langsung oleh Aminul sebagai wakil di setiap bandar. Dalam menjalankan falsafah perniagaannya dengan konsep keluarga, Aminum mengutamakan rakan yang berasal dari kelas menengah rendah.

Dalam perkongsian ini Aminum tidak mengumpulkan yuran francais dan yuran royalti. Untuk bermitra, Aminul menetapkan biaya pelaburan Rp1.8 juta untuk rakan biasa dan Rp6 juta untuk stokis. Jumlah itu sendiri tidak termasuk penyejuk beku yang mesti dibeli oleh rakan kongsi sebagai tempat menyimpan ais krim supaya tidak rosak.

Walaupun pemasaran telah sampai ke Samarinda dan Jambi, Aminul masih merancang untuk mengembangkan lagi pasaran perniagaan Uno Ice Cream. Rencananya adalah pada tahun 2016 dia akan mencoba memasuki pasar Jakarta, Bogor, Bandung dan sekitarnya. Sasaran yang lebih besar, iaitu pemasaran di separuh dunia, juga telah dirancang dan disasarkan untuk dicapai pada tahun 2017.

Artikel Berkaitan