La Cokelat ~ Perniagaan Kuliner Olahan Coklat dengan pelbagai produk menarik

La CoklatImej dari Indonetwork.co.id

Pada masa perkembangan dunia perniagaan yang begitu maju seperti sekarang, nampaknya bukan alasan jika kita takut atau ragu-ragu untuk mula berniaga. Sebabnya sekarang adalah kemudahan yang menyokong aktiviti perniagaan sangat pelbagai, terutama dengan perkembangan teknologi internet, bidang perniagaan yang dapat dilakukan juga semakin tidak terbatas.

Pemikiran ini nampaknya sangat difahami oleh seorang peniaga wanita bernama Ellen Octavia. Dia yang sebelumnya bekerja sebagai pekerja pejabat, kini telah memilih untuk menguruskan perniagaan masakan coklat yang diproses. Walaupun dari perniagaan, dia dapat meraih keuntungan yang tidak kecil.

Walaupun bermula dari percubaan dan kesilapan, sebenarnya perniagaan dengan jenama La Cokelat yang dibawanya berjaya dan kini berkembang dengan pesat. Maklumat lanjut mengenai perjalanan perniagaan Ellen Octavia adalah anda semua dalam artikel berikut.

Permulaan Usaha Ellen Octavia

Sebelum menjalankan perniagaan kuliner coklat # secara rasmi, Ellen pada mulanya mempunyai kerjaya lain, bekerja di sebuah pejabat di Jakarta. Di luar pekerjaan pejabat yang rutin, dia yang memang berminat dalam bidang pembuatan makanan ringan tidak jarang melakukan persiapan untuk makan sendiri atau diedarkan kepada orang terdekat.

Dari situ dia juga sering berkongsi coklat olahan yang dibuatnya dengan rakan-rakan di pejabat. Bermula dari fad, produk coklat yang diproses Ellen mendapat komen baik dari rakan pejabatnya. Tidak sedikit pun rakan pejabat yang meminta Ellen membuat atau memesan produk coklat yang diproses. Walaupun belajar dari proses belajar sendiri, ternyata rasa dan kualiti coklat buatan wanita kelahiran Bojonegoro tidak kalah dengan produk coklat berjenama.

Artikel lain:  Chocolate nDalem ~ Perniagaan Coklat Khas di Yogyakarta Konsep Kebijaksanaan Tempatan

"Pada mulanya, setiap kali saya kembali ke pejabat untuk bersenang-senang membuat coklat, kemudian diedarkan kepada rakan pejabat, yang dirasakan oleh tetamu arisan, nampaknya mereka mengatakan itu enak. Diri sendiri, saya berusaha menjadi kreatif dan mengembangkannya, "kata Ellen.

Mula Memajukan Perniagaan Coklat

Dari input dan perhatian positif yang dia peroleh, mencetuskan semangat Ellen untuk membuka perniagaan bebas. Berbekalkan sebanyak 1 kg bahan mentah untuk coklat dengan harga Rp 100,000, Ellen mula serius membuat produk masakan coklat untuk dijual. Dari situ lahir beberapa produk seperti coklat praline, coklat dalam balang, ChocoBar, Chococard, coklat lolipop, bungkusan coklat dan pelbagai persiapan coklat yang lain.

Untuk masalah pemasaran, sehingga kini Ellen mengaku masih fokus menjual produk mereka secara dalam talian. Pada mulanya produk yang sering diambilnya dan gambarnya dimuat naik di pelbagai laman sosial dan media sosial #media. Dari situ populariti coklat Ellen mula tersebar. Dengan membawa jenama "La Cokelat", asas pengguna dan pencinta produk coklat yang diproses Ellen semakin meningkat.

Kelebihan Produk La Chocolate

Seperti perniagaan kuliner lain, tentu kreativiti dan inovasi sangat diperlukan untuk dapat bersaing dengan perniagaan lain yang ada. Begitu juga dengan apa yang dilakukan oleh Ellen Octavia, dia juga mempunyai beberapa kelebihan yang terdapat pada produk coklat.

Yang pertama adalah dari segi kepelbagaian produk. Seperti disebutkan sebelumnya, La Chocolate menyajikan beberapa jenis makanan ringan manis yang pastinya tidak dapat dilewatkan oleh para pencinta coklat. Produk unggulannya termasuk ChocoBar, coklat berbentuk bar yang mempunyai pengisian khas di dalamnya.

Di samping itu terdapat juga produk Chococard yang berbentuk kad ucapan berbentuk coklat yang dapat disesuaikan mengikut pesanan pelanggan. Selain sedap, produk Chococard juga sangat berkesan jika diberikan sebagai hadiah pada saat-saat istimewa. Seterusnya terdapat juga produk coklat praline yang merupakan sekumpulan coklat comel dengan pelbagai rasa dan isi seperti blueberry, strawberi, Oreos, kismis dan isi menarik yang lain.

Kelebihan seterusnya adalah dari segi harga. Harga yang ditawarkan oleh produk La Cokelat cukup berpatutan. Ini termasuk produk praline coklat dengan harga Rp1500 hingga Rp10.000, botol gula-gula dengan harga Rp15.000 hingga Rp45.000 dan Chococard dengan harga Rp15.000. Harga yang berpatutan sememangnya menjadi tumpuan yang diterapkan oleh Ellen sejak awal untuk menarik pelanggan dari semua lapisan masyarakat.

Baca juga:  Kakao Pipiltin ~ Perniagaan Kuliner Coklat dengan Kualiti Asli Alam

Dan kelebihan terakhir adalah produk La Chocolate cukup tahan lama kerana diperbuat daripada sebatian coklat berkualiti tinggi. "Agar coklat tahan lama, tidak mudah rosak atau cair, saya menggunakan coklat Compound yang berkualiti. Alat ini cukup mudah, pencairan coklat elektrik dan pelbagai jenis acuan dan pembungkusan, "kata Ellen.

Saat ini perniagaan La Cokelat yang dikembangkan oleh Ellen Octavia telah dipasarkan tidak hanya di wilayah Jakarta tetapi di kota-kota besar lain seperti Surabaya, Bandung, hingga ke luar Jawa, seperti Aceh, Medan, Balikpapan, Samarinda dan berbagai daerah lainnya. Pada masa akan datang, Ellen berharap agar La Chocolate dapat berkembang dan mencapai pasaran yang lebih luas.

Artikel Berkaitan