Bagaimana Memperbesar Perniagaan Tanpa Iklan, Adakah Mungkin?

zara

Adakah anda fikir ada jenama terkenal yang tidak mengiklankan? Sebilangan besar daripada kita menganggap bahawa pengiklanan adalah alat komunikasi pemasaran yang paling berkesan. Sekiranya anda tidak mengiklankan, adakah mungkin jenama menjadi terkenal dan besar?

Pertanyaan ini telah muncul dalam diskusi kelas komunikasi pemasaran LSPR Jakarta, ketika membahas rancangan pesan dalam komunikasi pemasaran.

Semasa perbincangan, penceramah bertanya kepada seorang pelajar, "Adakah anda peminat Starbucks?" Pelajar ini menjawab "Ya". Tetapi pernahkah kita melihat iklan Starbucks?

Sekiranya kita memperhatikan, nama Starbucks sering disenaraikan di media utama, tetapi ternyata iklan bukan Starbucks. Ini adalah bentuk penjenamaan bersama Starbucks dengan bank tempatan, contohnya tawaran kad kredit. Dalam kedudukan ini, Starbucks lebih kepada jenama ramuannya.

Hebat Tanpa Iklan oleh Zara

Sebilangan besar daripada kita sudah tahu jenama Zara. Ini adalah pembuat fesyen kelas menengah dari Sepanyol yang kini menjadi jenama runcit fesyen terbesar di dunia. Pada tahun 2012, syarikat induk Zara - Inditex - mempunyai lebih daripada 5,900 termasuk lebih dari 2,000 di Sepanyol. Ketika Eropah mengalami kemelesetan beberapa tahun yang lalu, jenama Zara benar-benar naik ke puncak perniagaan fesyen dunia.

Uniknya, ternyata Zara telah berkembang menjadi jenama fesyen terkenal dengan kempen pemasaran yang sedikit atau tidak. Zara tidak kerap tweet. Ini bukan sesuatu yang dilakukan oleh perniagaan runcit lain.

Menurut maklumat dari New York Times, Zara bahkan tidak memiliki bahagian pemasaran dan tidak terlibat dalam kempen menarik, seperti yang sering dilakukan oleh pesaingnya dengan bekerjasama dengan pereka fesyen terkenal seperti Stella McCartney, Karl Lagerfeld, Martin Margiela dan Marni.

Zara tidak menjalin kerjasama dengan pereka terkemuka, dan tidak berusaha untuk menyediakan produknya dengan label kelas atas. Pereka fesyen Zara sama sekali tidak dikenali, ada yang mengatakan ini kerana mereka lebih merupakan mesin fotokopi daripada pereka.

Inditex marketing (syarikat induk) sememangnya seperti perniagaan harta tanah. Syarikat ini melabur banyak keindahan, tarikan sejarah dan lokasi gedungnya.

Pengasas Zara, Encik Ortega Gaona, termasuk dalam senarai salah satu orang terkaya di dunia. Dia tidak suka ditemuramah. Begitu juga dengan penggantinya, Pablo Isla. Wakil PR yang bercakap dengan The New York Times enggan memberikan namanya kerana peraturan "kesopanan" majikan.

Syarikat itu bahkan tidak membuat iklan yang tepat, tidak ada iklan sama sekali. Walaupun reputasinya tidak dibina untuk pengiklanan, Zara sebenarnya "banyak beriklan". Pertama, Zara mendapat banyak perhatian melalui promosi dari mulut ke mulut . Menurut penyelidikan, pelanggan dan pengguna tidak malu memberitahu mereka tentang Zara kepada rakan mereka. Zara juga mendapat manfaat daripada sokongan selebriti yang dianggap pakar fesyen, salah seorang Duchess of Cambridge .

Sekiranya Anda Tidak Beriklan, Lalu Apa Yang Dilakukan Zara?

Lalu bagaimana Zara boleh menjadi besar? Ringkas. Mereka selalu mengikuti satu peraturan: dengarkan suara pelanggan anda, balas dan berikan sesuatu yang mereka mahukan. Zara tidak pernah memberi Zara apa yang dia katakan, tetapi apa yang pengguna mahukan Zara berikan.

Zara menyediakan pakaian berjenama dengan harga yang berpatutan kerana ia mempunyai sistem maklumat pemasaran yang berkesan. Mereka nampaknya menangkap reka bentuk fesyen dari catwalk atau pentas konsert dan membawanya ke kedai mereka dengan cepat.

Bagaimana boleh? Semua yang diperoleh Zara daripada maklum balas yang diberikan oleh pembeli dan Zara menyelesaikan masalah yang disampaikan oleh pelanggan dengan cepat sehingga mereka tetap gembira. Inilah yang diberitahu oleh pelanggan kepada rakannya. Di sini strategi mulut ke mulut berfungsi.

Semua pelanggan Zara mengatakan bahawa hampir semua produk mereka berkualiti dengan harga yang sederhana. Saya membaca dari beberapa penerbitan, maklumatnya adalah semua produk Zara dirancang untuk menyerupai penciptaan rumah fesyen kelas tinggi.

Zara memantau trend di kalangan pelanggan di seluruh dunia dengan sangat berhati-hati, dan bertindak balas dengan kepantasan dan ketepatan yang luar biasa. Setiap pekerja digalakkan untuk bertanya kepada pelanggan apa yang mereka mahukan dan mencatat respons mereka. Hebatnya, selera pelanggan ternyata serupa di Tokyo, Manhattan dan Istanbul.

Produk Zara Menjual Dengan Cepat kerana Terhad

Pereka Zara hanya membuat beberapa salinan setiap item. Tidak semua sentuhan reka bentuk pakaian yang dilihat pelanggan dalam jenama lain ditiru, kerana tidak semua sentuhan reka bentuk pereka terkenal dapat menarik minat pelanggannya.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa setiap barisan produk dijual dengan cepat sebaik sahaja produk baru tiba di kedai. Pada hakikatnya, apabila pelanggan pintar melihat item menarik di Zara, dia tahu bahawa item tersebut tidak akan panjang dan harganya tidak akan lebih rendah di tempat lain.

Setiap produk adalah "edisi terhad." Dengan cara ini, Zara nampaknya memimpin pelanggannya ke dalam pembelian impulsif. Ini adalah strategi yang cemerlang.

Dengan lebih daripada 5,000 kedai di 77 negara yang terletak berhampiran kedai mewah lain, kedai Zara di kedai runcitnya mempromosikan jenama Zara. Pakar jenamanya memastikan untuk menghias setiap cabang dengan baik agar nama Zara tidak akan dikaitkan dengan estetika kelas bawah.

Pakar strategi juga selalu mengesyorkan agar Zara membeli bangunan di dekat butik kelas atas supaya pembeli dapat melihat produk Zara yang lebih murah ketika orang menjelajahi kedai Gucci.

Baca juga:  Perjalanan Panjang untuk Mencapai Kejayaan Pengasas Elhasbu

Ada yang mengatakan jenama Zara tidak dapat bertahan kerana tidak dapat mengekalkan kemampuannya dalam menghadapi kenaikan kos pengeluaran. Tetapi saya meragui itu. Anda mungkin tidak tahu setelah membaca Vogue atau WWD, Zara kini mengendalikan dunia fesyen. Jangan percaya? Sampai sahaja di gerai di Pondok Indah Mall 2, Jakarta Selatan.

Artikel ini diadaptasi dari majalah MIX

Artikel Berkaitan