5 Petua Ajaib untuk Memaparkan Blog Anda Dengan Alat dan Kesan Animasi yang Menawan

ubah rupa blogImej Adhelper.biz

Mempunyai blog yang kelihatan menarik dan bagus untuk dilihat sebagai impian bagi semua orang yang mempunyai blog. Tetapi proses untuk mewujudkannya memang bukan perkara yang mudah. Terutama jika kita bercakap mengenai blogger pemula yang tidak biasa dengan HTML dan CSS. Walaupun kedua-dua faktor ini adalah perkara yang paling penting dan mendasar untuk merancang rupa blog sedemikian rupa. Perkara yang berbeza jika anda mahir dalam bidang ini tentunya tidak menemui masalah yang signifikan dalam proses pembuatan.

Ramai orang yang ingin mencuba membuat blog yang ringkas tetapi nampaknya mempunyai nilai jual yang tinggi jika dilihat dari segi penampilan. Tetapi tepatnya cara menerapkannya masih banyak salah. Itu mungkin disebabkan oleh faktor-faktor yang tidak mengetahui pengetahuan mereka atau hanya cuai dalam pembuatannya.

Artikel lain:  Ingin Membuat Blog Anda Nampak Segar? Pastikan anda telah melakukan 6 petua ini

Untuk tidak membuang masa lagi, di bawah ini akan dibincangkan 5 cara untuk menjadikan blog kelihatan menarik dengan alat dan kesan animasi. Oleh itu, pertimbangkan penjelasan berikut.

1.  Gambar Latar Belakang

Menambah gambar latar pada templat badan sebenarnya tidak digalakkan kerana berpotensi untuk menjadikan laman blog memuatkan lebih berat atau lambat. Ini kerana gambar latar memerlukan lebih banyak ruang pada reka bentuk badan blog sehingga ketika dibuka terasa berat. Tenanglah dalam setiap masalah pasti ada jalan keluar dengan menggunakan pengulangan gambar latar, yang merupakan kod CSS yang berfungsi untuk menduplikasi gambar berulang kali.

Oleh itu, intinya adalah membuat blog menggunakan gambar dengan ukuran kecil, kemudian mendua gambar untuk memenuhi satu halaman penuh. Perhatikan juga bahawa kaedah ini hanya digunakan untuk melukis jenis corak atau corak garis seperti segi empat sama. Untuk menerapkannya ke blog, sediakan terlebih dahulu gambar yang akan anda tampal kemudian. Dan yang akan digunakan sebagai latar belakang utama.

2.  Backgroud Collor

Cara kedua untuk menjadikan blog anda kelihatan keren dengan menukar warna Backgroud Collor. Dan pastikan bahawa kebanyakan templat blog, di setiap bahagian hanya menggunakan satu warna. Sekarang untuk menjadikan blog anda lebih berwarna, anda boleh menggabungkan pelbagai warna, misalnya antara krim dan putih, merah gelap dan merah jambu dan lain-lain. Dan untuk hasilnya anda akan melihat warna latar blog yang anda ada gabungan dua warna yang berbeza.

3.  Kesan hover

Mungkin bagi anda yang mempunyai blog, kaedah ini terdengar jarang dan asing. Apa sebenarnya kesan hover? secara ringkasnya kesan hover adalah kesan yang akan muncul ketika kursor berada di atas pemilih. Oleh itu, apabila anda mengarahkan kursor ke bahagian tertentu maka kesan yang kami tambahkan sebelum ini ke proses pembuatan blog akan muncul dengan sendirinya. Kerana ia telah ditetapkan secara automatik jika bahagiannya diserlahkan maka kesan yang anda buat akan dapat dilihat dengan sendirinya.

4.  Butang Kongsi Sosial

Selain memiliki fungsi tombol sosial untuk meningkatkan penampilan blog anda, widget butang sosial juga sangat berguna untuk meningkatkan lalu lintas dan juga #SEO yang berfungsi sebagai isyarat sosial. Jadi bagi anda yang mempunyai blog, tidak ada salahnya jika anda memasang butang share sosial agar blog anda akan kelihatan keren. Untuk langkah-langkah pembuatan sebenarnya cukup mudah secara automatik di laman ShareThis.

Baca juga:  Petua Cara Membuat Logo Keren untuk Blog Anda

5.  Menggerakkan Kesan Animasi

Dengan cara ini terbahagi kepada dua bahagian, ada bahagian yang harus disentuh (hover) terlebih dahulu, kemudian kesan animasi berfungsi dan ada yang bergerak secara automatik. Jadi dari semua itu adalah jika anda mahu blog yang membuat sketsa mata, langkah ini adalah tepat untuk anda aplikasikan agar penampilan blog anda tidak membosankan bagi orang yang mengunjunginya. Walaupun anda seorang usahawan dalam talian tetapi belum memiliki # kedai dalam talian dan masih bergantung pada media blog, ini adalah kaedah yang baik untuk membawa lebih ramai pengunjung.

Artikel Berkaitan