5+ Resipi Kejayaan dari Jenama Biskut Khong Guan Legendary

biskut khong guanImej dari Worldone.org

Apa itu Resipi Kejayaan Biskut Khong Guan?

Siapa yang tidak kenal dengan jenama Khong Guan? Ini adalah produk biskut legenda dan popular di Dunia. Di bawah panji PT Khong Guan Biscuit Factory World Ltd., produk ini dapat dibilang berjaya dalam bidang makanan ringan (kuliner) dalam perniagaan biskut. Produk ini, yang telah wujud selama 45 tahun, kini mempunyai sekitar 418 jenis biskut. Walaupun tidak menolak kemungkinan persaingan dengan syarikat besar, dengan status sebagai jenama legenda, PT. Khong Guan sentiasa yakin dapat memenangi pertandingan ini.

Khong Guan memang sangat legenda sebagai makanan ringan yang selalu dikenang oleh orang ramai dengan tin merah dan gambar seorang ibu dan dua anaknya yang sedang duduk di meja makan sambil menikmati biskut. Tetapi dengan perkembangan pertumbuhan perniagaan yang besar, syarikat yang diasaskan oleh Hidayat Darmono berkembang menjadi jenama seperti Nissin, Monde dan Serena.

Pelbagai jenama ini selalu terus berinovasi, baik dari segi rasa (rasa) dan penampilan produk (pembungkusan). Kini PT. Biskut Khong Guan sudah mempunyai sekurang-kurangnya 418 jenis biskut dan semuanya telah popular di masyarakat. Lalu bagaimana resipi dan formula Khong Guan berjaya menguasai perniagaan biskut ?. Berikutan kajian semula.

1. Fokus pada Kualiti

Resipi pertama Khong Guan untuk berjaya dalam perniagaan biskut adalah memberi tumpuan kepada kualiti. Budi Hendarto, pengarah Khong Guan Group mengatakan bahawa syarikatnya selalu memperhatikan kualiti produknya.

Menurutnya, kualiti adalah perkara paling penting untuk membawa pelanggan dan memenangi perniagaan. Dari sini, Khong Guan menjadi produk yang kemudian dipilih oleh pengguna. Ini berlaku kerana Khong Guan selalu menggunakan bahan berkualiti untuk menghasilkan produk berkualiti tinggi.

Artikel lain:  7 Rahsia Kejayaan Perniagaan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Vespa Andy Reid

2. Mengutamakan Kualiti

Semasa proses pengeluaran dijalankan, Khong Guan selalu mengutamakan kualiti. Untuk menjamin kualiti Kumpulan Khong Guan maka disahkan halal dengan memperoleh sijil ISO 22000: 2005. Dengan adanya perakuan ini, Khong Guan adalah produk yang selamat untuk dimakan.

Selain kualiti, seorang usahawan mesti dapat memastikan bahawa produknya mempunyai kualiti yang baik. Setelah mempunyai kualiti yang baik, usahawan dapat meneruskan strategi lain, kata Budi Hendarto.

3. Luaskan Rangkaian Pengedaran

Apabila produk telah diterima oleh masyarakat dengan kualiti dan kualiti yang baik, maka Khong Guan akan mengembangkan jaringan pengedaran yang kuat. Dari segi pengembangan ini, Khong Guan selalu berusaha meningkatkan jumlah pengedar setiap tahun. Ini dilakukan untuk menjamin kewujudannya.

Dari usaha ini, tidak diragukan lagi penjualan Khong Guan akan menyebar ke semua wilayah di Dunia dan beberapa di pasar Asia dan Afrika. Selain memperkuat keberadaan, perluasan jaringan yang dilakukan oleh Khong Guan juga bertujuan untuk menghentikan serangan dari pesaing.

4. Menyentuh Semua Kalangan

Dari pengembangan produk yang ada, produk Khong Guan telah berjaya menyentuh pelbagai kalangan. Kategori itu sendiri adalah Khong Guan yang mensasarkan pasaran bawah-menengah, Nissin untuk kelas menengah, dan Monde untuk kelas menengah ke atas.

Menurut Budi Hendarto, pengembangan atau inovasi produk ini sengaja dilakukan untuk dapat meraih simpati semua lapisan masyarakat.

5. Melakukan Pelbagai Promosi

Walaupun telah diketahui oleh banyak orang, Biskut PT Khong Guan tidak mahu leka. Mereka terus melakukan pelbagai promosi secara agresif. Salah satu bentuk promosi yang dijalankan oleh Khong Guan adalah mengiklankan di media televisyen, terutama ketika cuti nasional yang penting seperti Idul Fitri dan Krismas dan Tahun Baru disertakan.

6. Lakukan Aktiviti Pemasaran Unik

Akhirnya, resipi kejayaan Khong Guan adalah melakukan aktiviti pemasaran yang unik. Selain promosi di televisyen, Khong Guan memang mempunyai strategi pemasaran yang unik dan menarik dengan memberikan tin Khong Guan kepada peniaga bubur, ketoprak, nasi goreng dan lain-lain.

Kaleng Khong Guan selalu diminati oleh penjual ini, kerana mereka mempunyai ruang yang baik untuk menyimpan keropok. Oleh itu dengan strategi ini Khong Guan akan mendapat keuntungan daripada 'iklan' luar percuma.

Artikel Berkaitan