Petua untuk Membuka Perniagaan pada tahun 2018 dan Elakkan Kesalahan Fatal

Petua untuk membuka perniagaan 2018

Masa terus berjalan dari tahun ke tahun sehingga kita bertemu pada tahun 2018. Dan salah satu topik yang semakin dibincangkan oleh orang ramai ialah berniaga dan menjadi usahawan, dari muda hingga tua mempunyai tenaga yang sama untuk bersama-sama membuka perniagaan.

 Walaupun ramai yang takut akan kegagalan dan menghadapi rintangan secara langsung ketika mereka baru memulakan perniagaan, satu perkataan yang mesti kita ingat adalah "Jangan Menyerah!"

Kerana benar untuk menjadi usahawan, anda benar-benar perlu menyiapkan strategi dan menguatkan mental dalam menangani semua risiko dan halangan yang ada.

Membangun perniagaan anda sendiri bukanlah sesuatu yang mudah, tetapi tidak bermaksud mustahil untuk dilakukan. Sesiapa sahaja boleh menjadi orang yang berjaya dalam perniagaan, selagi mereka bekerja keras, dan pintar dalam melaksanakan strategi!

Untuk itu, ada beberapa petua yang boleh anda terapkan dalam membuka perniagaan pada tahun 2018. Terutama bagi anda yang baru bermula dari awal,

Petua untuk Membuka Perniagaan Baru pada tahun 2018

1. Urus Lesen Perniagaan

Sekiranya anda merancang perniagaan menjadi Go National atau bahkan antarabangsa, dipercayai dan profesional. Oleh itu, menjaga lesen perniagaan adalah salah satu petua yang mesti dipenuhi. Seperti pelesenan perniagaan, dokumen cukai, dan dokumen undang-undang lain.

Manfaat lain jika Anda memiliki izin bisnis adalah bahawa ia dapat digunakan sebagai alat perlindungan hukum, membuatnya mudah untuk mengembangkan perniagaan, dan mudah diundang untuk bekerja dengan agensi pemerintah.

Baca juga:  10+ 2018 Trend Peluang Perniagaan Dalam Talian

2. Merancang Strategi Matang

Petua lain jika anda ingin membina perniagaan adalah merancang terlebih dahulu jenis strategi apa yang akan dilaksanakan untuk usaha perniagaan anda. Tentukan pasaran perniagaan dan kenali bakal pelanggan anda.

Termasuk pemeriksaan mengenai cara menyokong dana kewangan anda untuk membina perniagaan. Adakah rancangan perniagaan anda yang dirancang dapat dibina dengan modal anda sendiri atau memerlukan modal tambahan dari pinjaman.

3. Membina Kesedaran Jenama

Perkara yang paling penting dalam membina perniagaan adalah membina kesedaran perniagaan di mata pengguna. Mengapa begitu penting? Kerana Kesedaran Jenama bukan sahaja mengundang calon pelanggan untuk membeli produk / perkhidmatan anda, tetapi juga menjadikan mereka terus menjadi pelanggan setia, kawan.

Dengan Kesedaran Jenama, perniagaan anda akan lebih dikenali sehingga dapat membina keyakinan pengguna. Sekiranya sudah ada banyak media yang biasa dengan perniagaan anda, maka tidak mustahil lagi sekiranya pengguna benar-benar datang ke perniagaan anda.

Bagi syarikat besar, Kesedaran Jenama juga menjadi penanda aras untuk prestasi Jenama Perniagaan. Mula mengembangkan sayap perniagaan dengan mudah untuk membawa dana pelaburan yang besar. Walaupun terdapat penurunan Kesadaran Jenama, semua strategi pemasaran akan dilakukan hanya untuk meningkatkan lagi tahap Kesadaran Jenama.

Kesedaran Jenama juga menunjukkan peningkatan nilai produk, perkhidmatan, atau syarikat. Oleh itu, sangat disarankan untuk anda merancang lebih awal bagaimana meningkatkan Kesedaran Jenama anda.

Adakah anda tahu Starbuck? Bagaimana Starbuck berbeza dengan minuman lain? Walaupun harganya sama enak atau lebih enak daripada Starbuck, tetapi mengapa harga Starbuck lebih mahal dan lebih enak daripada minuman lain? Jawapan ringkasnya adalah Kesedaran Jenama.

4. Jangan Pernah Menyerah dan Mesti Terus Berkembang

Semasa memulakan perniagaan, jangan sekali-kali melihat rumput jiran. Ini bermaksud jangan melihat kisah kejayaan mereka, kerana sebaliknya anda akan tergoda untuk mencuba perniagaan mereka dan sebaliknya meninggalkan perniagaan anda.

Yang benar adalah mendengar kisah mereka dalam mengekalkan dan mengembangkan perniagaan mereka. Kemudian amati, teliti, salin, dan ubah cara mereka untuk diterapkan dalam perniagaan anda.

Begitu juga, jika anda berada dalam ribut (perniagaan jalan raya sudah ada dan tidak maju), maka cara anda harus bertahan dari ribut, bukannya keluar dan mencabar ribut, mungkin akan ditiup angin.

Hanya apabila ribut selesai (usaha perniagaan berjalan lancar) dan melihat pelangi yang indah (pendapatan yang terus mengalir) maka itu adalah petanda bahawa anda harus melangkah maju (mengembangkan perniagaan atau melabur dalam bidang lain yang berpotensi).

5. Sentiasa Beradaptasi

Hari ini berubah, walaupun sangat pantas. Teknologi berkembang pesat, dan tidak dapat tidak anda mesti terus menyesuaikan diri untuk selalu berkolaborasi dengan teknologi. Jangan mendapat tempat dan sama sekali tidak mahu berinovasi untuk mengembangkan perniagaan dengan sumber yang ada.

Anda mesti sentiasa mencuba dan mencuba perkara baru untuk mengembangkan perniagaan anda dan sentiasa bersedia untuk perubahan. Jangan bergantung pada idea lama, kerana idea akan mempunyai jangka masa yang lama. Terutama di zaman digital ini.

6. Elakkan Kesalahan Fatal Semasa Membuka Perniagaan

Sekarang, dalam membangun usaha perniagaan baru, pasti kita akan terus menemui percubaan dan kesilapan sebelum menuju kejayaan perniagaan. Dan belajar dari pengalaman kegagalan, kita boleh menjadi lebih baik. Tetapi bukan hanya dari kegagalan kita, kita juga dapat belajar dari kegagalan pengusaha secara umum dalam membina perniagaan baru.

Baca juga:  10 Punca Kegagalan Perniagaan Baru

Kesalahan Umum dalam Membuka Perniagaan Baru

1. Tidak Memahami Seluk-beluk dan Masalah

Salah satu kesalahan yang paling biasa adalah kadang-kadang banyak orang yang ingin membuka perniagaan, kerana mereka tergoda oleh kejayaan orang lain sehingga mereka segera membuka perniagaan tanpa strategi dan tanpa memahami selok-belok dan masalah mengenai apa yang akan dihadapi.

Sebelum membuka dan membangun perniagaan, anda harus, selain merancang strategi perniagaan anda, anda harus terlebih dahulu mengetahui bagaimana perniagaan anda. Sentiasa menghadiri seminar perniagaan, bengkel, membaca buku, dan artikel berguna lain di Internet.

2. Tidak Mampu Mengambil Peluang

Perkara yang paling dikesali dan sering dilakukan oleh pengusaha pada umumnya bukanlah dengan cepat mengambil peluang, sama ada kerana takut akan kegagalan atau terlalu memikirkan bahawa tidak ada tindakan sama sekali dalam melaksanakan peluang yang ada.

Sedangkan dalam mengembangkan perniagaan, bukan hanya kerja keras yang kita lakukan, tetapi dengan memanfaatkan momentum itu juga sangat penting dalam mengembangkan sayap bisnis.

3. Tidak Peka kepada Pengguna

Anda mungkin memiliki strategi pemasaran yang bagus, tetapi tidak akan berhasil jika Anda tidak memasukkan keinginan pengguna dalam strategi pemasaran anda. Pengguna adalah kunci kejayaan perniagaan, begitu banyak pakar pemasar mengatakan bahawa pengguna adalah raja.

Sekiranya anda dapat menaklukkan hati raja, maka seluruh negara adalah milik anda, begitu juga jika anda dapat menaklukkan hati pengguna, peluang untuk menguasai pasaran adalah lebih besar lagi, terutama jika dapat memenuhi kehendak pengguna.

4. Tidak Membangunkan Rangkaian Perniagaan

Rangkaian dalam dunia perniagaan adalah asasnya, kerana dengan jaringan perniagaan yang luas, perniagaan dapat bertahan dan berdiri tegak. Dan semakin luas rangkaiannya, peluang untuk mengembangkan perniagaan menjadi lebih mudah.

5. Memandang rendah Pemasaran

Perkara yang paling membawa maut dan jangan biarkan rakan saya lakukan adalah memandang rendah pemasaran. Namun setiap masa dan setiap tahun, strategi pemasaran sedang berkembang dan semakin banyak jenisnya. Plus marketing adalah kelebihan perniagaan anda.

Baca juga:  5 Kesan Kesalahan Komunikasi dalam Perniagaan

Lebih-lebih lagi, berkolaborasi dengan teknologi, pemasaran sekarang muncul dengan gaya yang lebih luas, Pemasaran Digital. Dengan Pemasaran Digital, anda dapat mempromosikan produk / perkhidmatan perniagaan dalam jumlah berjuta-juta malah berbilion orang hanya dengan satu sentuhan jari, Bayangkan!

Muhammad Afif dari //www.vrigo.net

Artikel Berkaitan