Apa yang anda jual semasa pandemi Corona? Berikut adalah beberapa idea perniagaan yang menguntungkan

Perniagaan penjualan apa yang paling dicari ketika Corona seperti ini? Mungkin ini adalah salah satu persoalan yang biasa dibincangkan oleh ahli perniagaan hari ini.

Bukan tanpa alasan, di zaman seperti ini terdapat perubahan yang signifikan terhadap gaya hidup dan cara orang berbelanja. Sebilangan besar orang mengalami penurunan pendapatan, bahkan ada yang kehilangan pekerjaan kerana pandemi Corona.

Seperti yang kita ketahui, penyebaran COVID-19 di Dunia menjadikan aktiviti ekonomi menurun secara mendadak. Pusat ekonomi ditutup dan diberlakukan Pembatasan Sosial Berskala Besar (PSBB) mengakibatkan jumlah pekerja diberhentikan atau diberhentikan.

Bagi anda yang ingin tahu bagaimana penjualan di Corona hari ini, berikut adalah beberapa produk yang boleh menjadi idea perniagaan yang menguntungkan:

1. Produk Makanan dan Minuman

Apa yang anda jual ketika Corona Pandemic

Makanan dan minuman adalah keperluan asas manusia dan akan selalu dijual, baik makanan utama dan makanan ringan (makanan ringan). Sebagai catatan, semasa wabak Corona, penjualan produk makanan dan minuman dalam talian cenderung meningkat.

Beberapa produk makanan dan minuman terlaris yang dijual semasa wabak Corona termasuk:

  • Sedia untuk dimakan dan siap dimasak makanan ; Sebilangan besar suri rumah memilih untuk mencari makanan yang sudah siap dan siap dimasak untuk keluarga mereka, termasuk makanan sejuk beku . Sudah tentu carian dilakukan secara dalam talian, baik melalui enjin carian dan aplikasi dalam talian.
  • Katering harian ; bagi mereka yang tinggal di rumah tumpangan atau mereka yang tidak mempunyai masa untuk memasak biasanya lebih suka membeli makanan katering setiap hari.
  • Kopi ; Pencinta kopi di Dunia meningkat dengan pesat, dan produk kopi tetap menjadi sasaran banyak orang dalam pandemi Corona.
  • Makanan ringan (makanan ringan) ; pelbagai produk makanan ringan juga cukup laris dijual dalam talian. Kerana pelaksanaan PSBB membuat orang jarang keluar dari rumah dan sering menjadi makanan ringan.
  • Makanan asas ; menjual barangan runcit semasa wabak juga bermanfaat kerana ini adalah keperluan asas manusia untuk terus hidup. Barangan makanan asas merangkumi beras, sayur-sayuran dan buah-buahan, daging, gula, susu, garam, minyak masak, gas LPG.

2. Produk Kesihatan

Jual apa sahaja di Corona

Semasa wabak Corona, pelbagai produk kesihatan menjadi barang terlaris, dalam talian dan luar talian.

Secara umum, orang semakin prihatin terhadap kesihatan mereka. Itulah sebabnya produk kesihatan menjadi sangat diminati, terutama produk yang dapat meningkatkan daya tahan.

Beberapa produk kesihatan terlaris yang dijual semasa wabak Corona termasuk:

  • Topeng kain dan PPE ; rayuan daripada kerajaan untuk selalu menggunakan topeng untuk mereka yang tidak sakit, menjadikan permintaan untuk produk ini meningkat dengan cepat. Banyak pengusaha mengubah perniagaan menjadi penyedia topeng kain dan PPE (peralatan pelindung diri), bekerjasama dengan penjahit dan penjual semula.
  • Pembersih Tangan ; seperti topeng kain, permintaan untuk pembersih tangan juga meningkat dengan cepat semasa pandemi Corona. Peluang perniagaan menjual pembersih tangan boleh digunakan untuk mereka yang mempunyai akses untuk menjual produk ini.
  • Ramuan herba ; salah satunya ialah empon-empon, iaitu sejenis rempah yang dipercayai dapat meningkatkan daya tahan. Semasa pandemi Corona, permintaan emopon meningkat dengan cepat.

3. Penjagaan dan Pemotongan Rambut

Jual apa sahaja di CoronaKompas.com/Kristianto Purnomo

PSBB dan penutupan pusat membeli-belah semasa wabak Corona menyebabkan banyak kedai ditutup sementara, termasuk yang berkaitan dengan kecantikan dan fesyen.

Walau bagaimanapun, permintaan untuk produk kecantikan dan fesyen masih banyak. Kerana, banyak orang yang ingin menjaga tubuhnya agar tetap kelihatan menarik, misalnya memotong rambut.

Walaupun terdapat hubungan antara pengguna dan penjual perkhidmatan, ternyata perkhidmatan penjagaan dan potongan rambut masih sangat diminati.

Bezanya, kini perkhidmatan penjagaan dan pemotongan rambut ini dilakukan di rumah pengguna. Dengan kata lain, penyedia perkhidmatan mesti berani "mengambil bola".

4. Kandungan Dalam Talian dan MayaApa yang anda jual ketika Corona Pandemic

Pada masa kini terdapat banyak aktiviti maya, bermula dari perjumpaan dalam talian, pembelajaran dalam talian, dan webinar dalam talian. Semua orang terbiasa melakukan aktiviti mereka melalui komputer / kereta yang disambungkan ke internet.

Seperti yang kita ketahui, banyak kandungan dalam talian dapat diakses secara percuma di YouTube. Contohnya tutorial memasak, sukan, memancing, dan sebagainya.

Walaupun kebanyakan video dapat diakses secara percuma, ada juga beberapa jenis konten tutorial yang hanya dapat diakses oleh anggota berbayar.

Penyedia kandungan percuma di YouTube biasanya menghasilkan wang dari iklan yang dipaparkan di video mereka. Sementara penyedia kandungan berbayar memperoleh pendapatan dari yuran keahlian.

Dari penjelasan ini kita dapat memahami bahawa model perniagaan ini akan memberikan pendapatan yang menguntungkan dalam wabak Corona seperti sekarang.

Baca juga: Cara Menjana Wang dari YouTube

Kesimpulannya

Pandemi Corona ini telah menyebabkan perubahan gaya hidup dan perubahan tingkah laku manusia. Ini telah menyebabkan banyak kesan negatif kepada manusia, seperti; banyak orang kehilangan pekerjaan, mengalami masalah kesihatan, masalah hubungan manusia kerana pengasingan, dan pelbagai masalah lain.

Namun, tentu saja kita tidak hanya harus memikirkan perkara-perkara negatif kerana pada akhirnya manusia mesti dapat menyesuaikan diri dan bertahan. Selain perkara negatif, pandemi Corona juga menimbulkan banyak peluang perniagaan baru yang dapat kita gunakan.

Kunci perniagaan untuk bertahan dalam masa sukar seperti sekarang adalah kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan. Satu perkara yang boleh dilakukan ialah terus berhubung dengan pengguna dengan bantuan teknologi, seperti; internet, komputer / peranti mudah alih.

Sentiasa Selamat dan Sihat.

Artikel Berkaitan