Dilihat dari kejayaan Thendy Susanto dan Brand Nayati dari Dunia Menuju Benua Eropah

Imej dari Swa.co.idImej dari Swa.co.id

Menjadi usahawan yang berjaya boleh menjadi cita-cita dan impian banyak orang sejak kecil. Tetapi dalam hidup ternyata tidak semua orang perniagaan yang berjaya dilahirkan dari cita-cita. Tidak sedikit dari mereka yang berjaya mencapai kejayaan dalam dunia keusahawanan dengan alasan lain termasuk kegagalan.

Inilah yang paling sedikit yang dapat menggambarkan kisah panjang Thendy Susanto, seorang ahli perniagaan yang berjaya yang lahir dari kegagalan perniagaannya menjadi pemain muzik profesional. Lalu bagaimana kisah Thendy Susanto, yang merupakan pemilik pengeluar peralatan dapur moden Nayati ini? Berikutan kajian semula.

Kejayaan Produk Nayati di Pasaran

Bercakap mengenai jenama Nayati di dunia masakan pasti akan menjadikan mereka tidak asing lagi. Sebabnya, Nayati sebagai salah satu pengeluar peralatan dapur moden di Dunia dan dunia telah banyak digunakan mulai dari hotel, restoran, kafe, hospital, syarikat swasta hingga sekolah kuliner. Kini produk Nayati sudah tersebar luas dan mudah dijumpai di dapur hotel dan restoran terkenal.

Beberapa hotel terkenal yang telah menggunakan produk ini sendiri adalah Gumaya, Hyatt, Ibis, JW Marriot, Holiday Inn, dan Sheraton. Sementara restoran makanan segera yang telah menggunakan produk Nayati adalah McD, KFC, Pizza Hut, Bread Talk, Starbuck, King Burger, dan JCO juga tidak mahu ketinggalan menggunakan produk Nayati. Bukan sahaja produk hotel dan restoran Nayati juga telah digunakan oleh beberapa kantin syarikat bertaraf dunia seperti Indofood, Djarum, Sidomuncul, dan Polytron.

Artikel lain:  Yossa Setiadi ~ Pengasas Perniagaan Bawang Soy, Bersenjata Dengan Inovasi Hingga Berjaya Menyebarkan Pasaran Asing

Kejayaan Melalui Pasar Eropah

Lebih jauh melihat pasaran dunia, produk Nayati ini sebenarnya telah dapat menembusi belahan Eropah. Dari kejayaan menjangkau benua biru ini Nayati nampaknya disenaraikan sebagai satu-satunya jenama dari Asia yang mampu menembusi pasaran Eropah. Bahkan Jepun, yang terkenal dengan standard produk yang baik, tidak dapat bersaing dengan Nayati, yang telah berhasil menembusi pasaran Eropah. Uniknya, Nayati sendiri dalam perniagaannya banyak belajar dan bermitra dengan Jepun. Tetapi setelah ia berjalan, ternyata produk Nayati dapat sampai ke hati pengguna Eropah terlebih dahulu.

Saiz tembus pasaran Eropah tentunya bernilai dua jempol. Kerana pasaran Eropah sendiri selalu diketahui selalu menerapkan standard yang sangat tinggi untuk produk dari Asia, terutama untuk produk pemprosesan makanan. Produk dari luar Eropah yang akan masuk biasanya diperlukan untuk melepasi standardisasi yang digunakan di sana.

Thendy sebagai pemilik Nayati nampaknya sengaja mengarahkan pasar sasarannya ke Eropah. Dia memilih Eropah dengan alasan bahawa Thendy mahu Nayati menembusi pasaran dunia. Jadi pemasaran ke benua biru ini memang menjadi strategi Thendy.

Tetapi mengapa Eropah? Menurut Thendy, Eropah memang menjadi kunci utama bagi sesiapa sahaja untuk dapat memasuki negara lain dan benua lain. Ini bermaksud bahawa jika sesuatu produk dapat diterima di Benua Biru, dapat dipastikan bahawa pengeluaran produk tersebut dengan mudah dapat menembusi pengguna antarabangsa.

Pemasaran Ke Jepun Sakura Land

Sebelum mencapai pasaran Eropah, ternyata Nayati diketahui telah dieksport ke Jepun, yang juga mempunyai standard tinggi untuk produk peralatan dapur. Tetapi menurut lelaki yang dilahirkan pada 24 Ogos 1952, produk Nayati yang dieksport ke Jepun tidak mempunyai jenama Nayati. Oleh itu, mereka hanya menjadi pengeluar, dan apabila produk tersebut tiba di sana, pembeli dapat menempelkan jenama mereka sendiri.

Baca juga:  Sri Astuti ~ Suka Inovasi Kulinari, Sehingga Berjaya Memasarkan Produk Luar Negara

3 Kunci kejayaan Thendy Susanto

Dari semua pencapaian yang telah dia capai, lelaki kelahiran Palembang, 64 tahun yang lalu itu tidak canggung untuk memberikan petua mengenai kejayaannya. Menurutnya, petua kejayaan untuk menjalankan perniagaan ini adalah dengan mewujudkan industri rangkaian dengan jenis yang sama, memahami budaya negara tujuan dan fokus khusus produk untuk negara tujuan.

Dengan kejayaan dan permintaan yang semakin meningkat, Thendy Susanto kini harus memindahkan lokasi kilangnya yang sebelumnya terletak di kawasan seluas 500 m2 ke lokasi baru di Kawasan Perindustrian Terboyo dengan luas 5.000 m2 yang dapat memuatkan pekerja mencapai 600 orang.

Artikel Berkaitan