Selesa seperti Rumah Anda Sendiri, Ternyata Cara Menyewa Pangsapuri Harian yang Praktikal dan Ekonomik

Cara Menyewa Pangsapuri HarianIlustrasi Pixabay

Bagaimana cara menyewa pangsapuri harian yang praktikal dan menjimatkan? Mungkin ini adalah salah satu daripada banyak persoalan yang sering anda fikirkan, terutamanya mereka yang sering melakukan perjalanan ke luar bandar untuk berniaga.

Kadang kala ketika mengunjungi bandar untuk tujuan kerja atau perniagaan, anda memerlukan tempat yang selesa dan strategik tepat di tengah-tengah bandar. Sekiranya anda berada di kota seukuran Jakarta, akan lebih strategik memilih sewa pangsapuri harian tepat di tengah-tengah kota.

Di mana sahaja akan menjadi lebih mudah, dan rehat juga selesa di rumah. Tubuh yang segar dan cergas, kemudian sesibuk dan padat seperti apa pun jenis aktiviti kerja akan menjadi lebih bersemangat dan bersedia menghadapi semua cabaran.

Salah satu kelebihan menyewa apartmen setiap hari ialah anda akan mendapat tempat tinggal yang selesa, selamat dan pastinya lebih menjimatkan. Tempat ini lebih peribadi dan tidak suka menginap di hotel.

Baca juga:  5 Cara Menjimatkan Perjalanan Perniagaan

Cara Menyewa Pangsapuri Harian

Sebenarnya, menyewa apartmen setiap hari bukanlah standard yang terlalu rumit. Sama seperti jenis penginapan harian yang lain. Pengguna hanya perlu memberi perhatian dari segi ketenteraman dan keselamatan yang tidak mengganggu privasi pengguna apartmen lain.

Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai cara menyewa apartmen setiap hari:

1. Secara Langsung Menghubungi Pemilik

Untuk menyewa apartmen yang dimiliki oleh individu, anda boleh menghubungi pemilik yang menyewakan apartmen secara langsung. Contohnya, melalui laman web rental-apartemen.net . Di samping itu, anda juga boleh menghubungi ejen yang menguruskan beberapa unit pangsapuri setiap hari.

2. Meminta Ketersediaan Unit

Tanya adakah unit pangsapuri masih ada pada tarikh yang anda mahukan. Ini adalah peringkat awal yang biasa dilakukan oleh pencari pangsapuri setiap hari. Ia mungkin kelihatan remeh, tetapi penting kerana tidak jarang orang lupa bertanya tentang ketersediaan unit.

3. Menyediakan Bayaran Pendahuluan (DP)

Buat pesanan dengan memberikan wang agar tanda itu dipersetujui. Biasanya, sekitar 50% daripada sewa (bergantung pada polisi). Memberi DP juga bertujuan agar anda tidak kehilangan unit yang diinginkan. Namun, sebelum memberikan DP pastikan unit ini sesuai dengan keperluan anda.

4. Pembayaran Bayaran Balik

Selebihnya, pembayaran boleh dibayar pada penyerahan kunci. Kadang kala, anda juga perlu membayar yuran tambahan untuk deposit sebagai cagaran untuk barang yang rosak atau kunci yang hilang. Bayaran deposit ini sudah dilakukan oleh semua pemilik harta tanah.

Tujuannya adalah sebagai dana simpanan sekiranya semasa menyewa sebuah apartmen, penyewa tersebut melakukan kerosakan dengan sengaja atau tidak sengaja. Deposit akan dikembalikan kepada penyewa sekiranya tidak ada kerosakan pada unit sewaan.

Oleh itu, sebelum memasuki apartmen harian yang anda pilih, pastikan untuk menyerahkan unit tersebut. Periksa dahulu unit yang anda sewa, sama ada terdapat kerosakan atau tidak kerana anda tidak mahu membayar kerosakan yang tidak anda lakukan.

5. Sediakan Dokumen Pengenalan Diri

Memberi dokumen pengenalan diri kepada pemilik pangsapuri setiap hari adalah prosedur standard yang biasanya dilakukan di mana sahaja. Oleh itu, pastikan anda membawa identiti anda. Sediakan juga salinan kad pengenalan, seperti salinan kad pengenalan yang masih sah semasa penyerahan kunci.

6. Mematuhi Peraturan yang Berlaku

Sentiasa menjaga ketenteraman dan tidak mengganggu hak dan privasi pengguna apartmen lain. Walaupun anda hanya tinggal setiap hari atau dalam hitungan hari, kesan yang baik akan memberi anda kelebihan jika dibenarkan tinggal di masa depan.

Baca juga:  Kesan Kesalahan Komunikasi dalam Perniagaan

Sekiranya Anda Ingin Membatalkan Tempahan atau Tempahan

Semua langkah yang telah anda jalankan dengan baik. Termasuk membayar pendahuluan, bayaran sewa, deposit dan tempahan lain. Makan ... tiba-tiba, pejabat membatalkan perjalanan anda. Sebenarnya, apartmen harian sudah ditempah.

Jangan risau, anda masih dibenarkan untuk membatalkan atau membatalkan tempahan. Bagaimana saya membatalkan tempahan sewa pangsapuri setiap hari? Anda boleh menghubungi atau menghubungi pemilik pangsapuri atau ejen yang memiliki unit pangsapuri. Kemudian, minta pembatalan kerana masalah tertentu.

Setiap pengurus apartmen mempunyai polisi mereka sendiri. Sebahagiannya mengembalikan hingga 100% wang pendahuluan atau keseluruhannya. Namun, ada yang memotong sekitar 50% mengikut perjanjian sebelumnya.

Ini adalah beberapa petua mudah mengenai cara menyewa pangsapuri harian yang perlu anda ketahui. Agar tidak kecewa kerana tidak mengetahui prosedurnya, tanyakan kepada pemilik atau ejen dengan jelas sebelum menyewa apartmen setiap hari. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan