Klasik Rock Cafe ~ Kerjasama Perniagaan Pecinta Muzik Rock Rock dari Kota Bandung

Kafe Rock KlasikImej dari Flickr.com

Kafe sekarang bukan sekadar tempat minum kopi. Tetapi lebih daripada itu sekarang kafe juga menjadi tempat untuk bersantai dan penat setelah bekerja seharian. Selain tempat untuk bersantai dan penat, kafe kini juga semakin disukai sebagai tempat berkumpul dan berbual dengan rakan dan keluarga. Dari sekian banyak peminat kafe ini maka # peluang perniagaan dicipta dan membuat beberapa pihak menggunakannya untuk membuka perniagaan kafe.

Dan salah satu perniagaan kafe yang muncul untuk memeriahkan alam perniagaan ini adalah Classic Rock Cafe di Bandung. Seperti apa perniagaan Classic Rock Cafe, yang juga menjalin kerjasama perniagaan ini? Berikutan kajian semula.

Manjakan Pengunjung Melalui Lagu Rock Klasik

Sesuai namanya, Classic Rock Cafe menampilkan tempat dengan konsep cafe yang dibalut dengan muzik rock klasik. Inilah yang menjadi ciri khas Classic Rock Cafe, yang terletak di Bandung, Jawa Barat. Selain mempersembahkan muzik dan lagu-lagu rock klasik, Classic Rock Cafe juga menyajikan reka bentuk kafe yang membuat pengunjung merasa di rumah menghabiskan berjam-jam di sana.

Untuk lagu-lagu yang dipersembahkan dalam Classic Rock Cafe termasuk hard rock, 80's rock, 70's classic rock, tribunite nite, Indo classic rock to rock n 'roll, blues. Dari persembahan muzik yang dipersembahkan, Classic Rock Cafe menunjukkan bahawa ia mensasarkan perniagaannya dalam segmentasi pasaran kelas menengah atas berusia lebih dari 30 tahun.

Artikel lain:  Street Gourmet ~ Unique Resto, Jalan Jalan Sementara Kulineran di Bumi Parahyangan

Menampilkan sebilangan Artis dan Pemuzik Legenda Dunia

Bukan hanya jargon yang membawa nama rock klasik, cafe ini yang didirikan pada tahun 2004 oleh Sukwoto Gampang juga telah menghadirkan sejumlah legenda muzik rock di negara ini. Beberapa pemuzik legenda yang telah membuat persembahan adalah Ahmad Albar, Andi Rif, Pas Band, Abadi Soesman, Ian Antono, Edane, Elpamas, Doddy Katamsi dan Candil. Dengan pemuzik yang telah membuat persembahan di kafe ini, Classic Rock Cafe semakin memperlihatkan keberadaannya sebagai kafe dengan konsep kafe muzik.

Menawarkan Perkongsian Perniagaan

Sejak 2015, Sukwoto telah membuka perkongsian perniagaan Classic Rock Cafe untuk sesiapa sahaja yang berminat untuk bekerjasama. Kerjasama ini dibuka oleh Sukwoto sehingga jumlah gerai kafe yang dimilikinya meningkat dan bahaya menyebar. Maklum sehingga sekarang kedai yang dimilikinya hanya mempunyai satu kafe milik pusat.

Pakej #investment yang ditawarkan bermula dari IDR 400 juta hingga IDR 500 juta. Kos pelaburan sedemikian akan terdiri dari biaya francais Rp 100 juta per lima tahun, latihan pekerja, dan reka bentuk dalaman dan luaran. Walau bagaimanapun, kos pelaburan tidak termasuk sewa yang disarankan seluas sekitar 150 m² hingga 200 m² dan dapat memuat hingga 100 tempat duduk.

Peruntukan Perkongsian Kafe Rock Rock

Setelah rakan kongsi mengambil pakej perkongsian, rakan kongsi akan menjalankan pengurusan operasinya sendiri. Tetapi dalam perkongsian ini, Claasic Rock Cafe pusat mengenakan beberapa peruntukan seperti bayaran royalti sebanyak 3.5% daripada perolehan.

Sebagai tambahan kepada bayaran royalti, pemerintah pusat juga menyediakan peruntukan bahawa pekerja di bahagian makanan dan minuman dan pasukan pelayan mesti menjalani latihan secara langsung dari pihak pengurusan pusat. Dan setiap enam bulan, pihak pusat juga akan melakukan pengawasan langsung ke lokasi rakan niaga. Semua perkara di atas dilakukan untuk menjadikan rakan berjaya menjalankan perkongsian Classic Rock Cafe.

Baca juga:  Markobar Cafe - Perniagaan Kuliner Martabak Manis dengan Top 8 Rasa Unik

Menu dan Pengiraan Perkongsian Perniagaan Classic Rock Cafe

Selain menyajikan muzik, Classic Rock Cafe juga menawarkan persembahan atau menu masakan yang menarik. Menu di sini terdiri daripada masakan Dunia asli hingga masakan Eropah dengan nama unik yang diambil dari lagu tajuk. Namakan saja stik, nachos, sup bihun dan lain-lain. Harga menu makanan ini sendiri bermula dari IDR 25,000 hingga IDR 40,000.

Harga minuman yatiu bermula dari Rp. 15.000 hingga Rp. 2 juta untuk botol terbuka. Dengan harga menu yang tersedia dan jumlah pelaburan yang dibelanjakan, menurut Sukwoto, rakan kongsi dapat memperoleh perolehan sekitar Rp 125 juta per bulan. Dan setelah mengurangkan beberapa kos operasi, rakan kongsi dapat memperoleh keuntungan bersih dari perniagaan ini sehingga mencapai 30% dari perolehan.

Artikel Berkaitan