Adoramora ~ Kedai Dalam Talian yang Berjaya Menjangkau Jualan Kepada Artis

AdoramoraGambar dari Tempo.co

Mengurus setiap sisi # perniagaan dalam talian sekarang sangat menarik. Bagaimana tidak, trend pengguna yang perlahan-lahan beralih ke membeli-belah dalam talian menjadikan potensi dan peluang berkembang. Perniagaan dalam talian atau dalam talian yang berpotensi akhirnya menjadikan bidang membangun untuk menjadi perniagaan dalam talian semakin meluas. Salah satu bidang perniagaan dalam talian yang berpotensi kecil dalam pengembangannya adalah aksesori fesyen. Dalam kes ini, membeli dan menjual kasut dan beg boleh menjadi pilihannya.

Keperluan untuk terus kelihatan cantik dengan aksesori fesyen menjadikan produk kasut dan beg akan tetap menjadi barang yang dicari dan dicari di dunia dalam talian. Dari sini, Julia Famor dan rakannya mengasaskan Adoramora, sebuah kedai # dalam talian yang menyajikan pelbagai pilihan beg dan kasut yang menarik. Setelah empat tahun wujud, kini kedai dalam talian Adoramora dapat mencapai kejayaan dengan mencapai penjualan yang hebat dan menjangkau antara artis. Lalu bagaimana kisah Julia Famor dan rakan-rakannya dalam mempelopori Adoramora untuk kejayaan yang ada sekarang? Berikutan kajian semula.

Usaha Awal untuk Membentuk Adoramora 

Ketika pertama kali mengasaskan Adoramora pada tahun 2012, Julia Famor dan rakan-rakannya harus berjuang dan bekerja keras dengan tekun. Kerana pada awal penubuhan kedai dalam talian ini mereka hanya dapat beberapa pesanan atau pesanan yang hanya sekitar 10-15 pesanan sebulan. Dari sini Julia dan rakan-rakannya dapat menemui perasaan putus asa.

Tetapi kerana keinginan untuk merealisasikan impiannya, jadi Julia dan rakan-rakannya juga memutuskan untuk tidak terus putus asa dalam keputusasaan. Mereka berpindah dan kembali bekerja keras untuk menjadikan nama Adoramora melambung tinggi.

Artikel lain:  Rocafella ~ Duo Brothers Berjaya Membangunkan Jenama Fesyen dari Borneo

Bangkitlah dan Berjuanglah dengan garang

Untuk meningkatkan penjualan yang menjadi halangan, mereka berani berkorban dengan mengeluarkan wang. Dana yang dibelanjakan digunakan untuk kedai dalam talian #promosi dengan menyiarkan iklan melalui Facebook media sosial. Selain mengumpulkan dana untuk iklan di media sosial, mereka juga rajin mengepos produk unik.

Mereka juga semakin agresif dalam menyiarkan gambar produk menarik di Twitter dan Instagram. Foto yang dipaparkan di Twitter dan Instagram bukan hanya foto produk seperti katalog. Dan yang lebih mengagumkan mereka juga tidak teragak-agak untuk menyokong atau mengadakan seniman untuk mempromosikan produk yang mereka jual. Dengan begitu banyak pengorbanan dan perjuangan yang dilakukan, Andoramora adalah kedai dalam talian yang berbeza dengan kedai dalam talian yang lain. Kerana selain artis, setiap hari, Andoramora selalu dapat mempersembahkan produk baru untuk disiarkan di #Instagramnya.

Pembangunan dan Pencapaian Perniagaan Adoramora

Hasil daripada semua pengorbanan dan perjuangan serta kerja keras untuk membina Andoramora selama 4 tahun, kini Julia Famor dan rakan-rakannya dapat memetik buah yang manis. Dari penjualan hanya beberapa lusin dalam sebulan, penjualan kini meningkat.

Dari penjualan yang meningkat ini, keuntungan atau perolehan yang dicapai juga mengalami peningkatan yang ketara dengan mengantongi IDR 300 juta sebulan. Walaupun anda boleh mengatakan ia berjaya tetapi Julia masih mempunyai sasaran untuk menjadi lebih berjaya. Sasaran itu sendiri ditetapkan tahun ini untuk mencapai peningkatan perolehan 1.2-2 kali ganda. Cara Julia akan mensasarkan produk yang menjadi hits di dalam dan luar negara.

Baca juga:  Gummo ~ Alas Kaki Jalan Bandung Asli Dengan Kualiti Seluruh Dunia

Petua untuk Berjaya: Ubah Foto Produk Menjadi Senjata

Menurut Julia, salah satu muslihat untuk mencapai kejayaan seperti sekarang adalah dengan menjadikan foto produk sebagai senjata utama untuk promosi. Ya dalam perniagaan dalam talian yang produknya tidak dapat disentuh, orang perniagaan mesti dapat menunjukkan foto yang menarik. Di sinilah dan dengan teknik ini Adoramora yang kini juga menawarkan beg dan kasut lelaki kepada anak-anak dan pelbagai aksesori cantik dapat meningkatkan penjualan.

Bercakap mengenai nama Adoramora memang terdengar sangat unik dan menarik. Menurut Julia, nama Andoramora terinspirasi oleh kata memuja dengan harapan bahawa kedai dalam taliannya dapat dikagumi dan disukai oleh banyak orang. Walaupun kata mora itu sendiri diambil dari nama belakangnya, Julia. Semasa menjalankan Adoramora, Julia berasa gembira apabila ada artis seperti Afgan, Cut Mini, Alice Norin yang berbelanja di tempatnya. "Dan yang lebih membanggakan ialah akaun Instagram Adoramora diikuti oleh mereka," katanya.

Artikel Berkaitan