10+ Cara Memulakan Perniagaan Sendiri Baru Untuk Pemula dari Sifar hingga Berjaya

Bagaimana memulakan perniagaanIlustrasi melalui Pixabay.com

"Bagaimana saya memulakan perniagaan baru sendiri sekiranya saya masih pemula?" Mungkin ini adalah salah satu persoalan yang sering timbul di fikiran kita, termasuk saya ketika saya ingin memulakan perniagaan sendiri.

Bagi kebanyakan orang, memulakan perniagaan adalah sesuatu yang mencabar dan memerlukan mentaliti yang kuat. Kekurangan modal sering menjadi faktor yang menjadikan niat seseorang untuk memulakan perniagaan menjadi surut. Pada hakikatnya, modal bukanlah faktor utama tetapi mental seseorang menentukan.

Cara Memulakan Perniagaan Baru Untuk Pemula

Sebilangan besar pemula dan tidak pernah menjalankan perniagaan mesti bingung bagaimana memulakan perniagaan dari sifar untuk berjaya. Baiklah, dalam artikel ini saya ingin berkongsi petua untuk memulakan perniagaan dari awal untuk beroperasi dengan baik, berdasarkan pengalaman peribadi.

Baca juga: Peluang Perniagaan yang Menjanjikan

1. Menetapkan Jenis Perniagaan

Perkara ini sangat penting kerana ia berkaitan dengan minat dan trend perniagaan jangka panjang anda. Sebilangan besar orang lebih suka perniagaan yang berkembang pesat, kerana mereka dianggap langsung menghasilkan wang.

Ini dapat dilakukan, tetapi tetap harus memperhatikan minat anda sebagai pelaku perniagaan. Perniagaan yang dijalankan berdasarkan minat pada amnya dapat bertahan lebih lama daripada perniagaan yang dijalankan kerana mengikutinya.

Sebagai contoh, jika anda menyukai perkara mengenai masakan, maka jenis perniagaan yang sesuai untuk anda jalankan ialah perniagaan makanan . Jenis perniagaan yang dijalankan juga mempengaruhi tahap kejayaan, semakin banyak peminat, semakin besar peluang untuk meningkatkan atau mengembangkan perniagaan.

2. Menetapkan Visi dan Misi Perniagaan

Di sebalik semua perniagaan yang berjaya mesti ada visi dan misi yang kuat di dalamnya. Begitu juga dengan perniagaan yang akan anda mulakan, pasti ada visi dan misi yang harus dilaksanakan.

Dengan visi dan misi, maka perniagaan akan dapat menumpukan perhatian pada tujuan membangun perniagaan. Secara amnya, pemula membangun perniagaan mereka tanpa visi dan misi yang jelas, yang seterusnya menjadikan mereka tidak konsisten dengan tujuan asal membina perniagaan.

3. Menjalankan Kajian

Setelah menentukan jenis perniagaan, maka anda perlu melakukan tinjauan lapangan. Tujuan tinjauan ini adalah untuk menentukan tingkat persaingan, pangsa pasar, dan potensi bisnis yang akan dimulai.

Tinjauan tidak harus terperinci, tetapi cukup di permukaan kerana anda tidak mahu kehabisan masa hanya untuk tinjauan. Lalu, apa yang akan dikaji?

A. Kajian Tingkah Laku Pengguna

Pertimbangkan bagaimana tingkah laku pengguna untuk jenis perniagaan yang akan dimulakan. Pastikan perniagaan jenis ini mempunyai banyak orang yang berminat dan mempunyai daya beli yang baik.

Segala perniagaan yang tentunya memerlukan pengguna yang mempunyai daya beli. Semakin besar bahagian pasaran jenis perniagaan ini, semakin menjanjikan potensi mereka

B. Tinjauan Tahap Pertandingan

Kemungkinan besar jenis perniagaan yang ingin anda mulakan sudah mempunyai pesaing terdahulu. Melalui tinjauan kecil yang anda lakukan, anda akan mengetahui berapa banyak perniagaan yang serupa, bagaimana kualiti produk, kualiti perkhidmatan, persaingan harga, dan maklumat lain.

Dengan mengetahui maklumat ini, kita dapat mengambil langkah dan strategi untuk bersaing dengan perniagaan yang sama.

C. Kajian Lokasi Perniagaan

Ramai yang mengatakan bahawa lokasi sangat berpengaruh terhadap kejayaan perniagaan. Ini bukan tanpa alasan, kerana pilihan lokasi yang strategik memberi pengaruh besar terhadap tahap penjualan perniagaan.

4. Menyiapkan Modal

Salah satu cara untuk memulakan perniagaan yang mesti dilakukan adalah dengan menyediakan modal, baik modal material dan modal pengetahuan mengenai perniagaan. Namun, dalam hal ini lebih kepada wang modal untuk keperluan memulakan perniagaan.

Berapa banyak modal yang diperlukan? Sudah tentu ini bergantung pada perniagaan yang akan dimulakan. Semakin besar perniagaan yang akan dibina, semakin besar modal yang diperlukan kemudian.

Modal ini dapat diperoleh dengan pelbagai cara. Contohnya meminjam dari bank, mencari pelabur, meminjam dari keluarga dan saudara mara, atau dari simpanan anda sendiri. Sebagai rujukan, anda boleh membaca artikel yang membincangkan cara mendapatkan modal teroka.

Walau bagaimanapun, pemula dinasihatkan untuk menggunakan modal mereka sendiri. Sebabnya, semua perniagaan mempunyai risiko kegagalan. Sekiranya modal dipinjam dari bank, maka anda mungkin akan gementar memulakan perniagaan baru kerana anda harus membayar pinjaman tersebut.

5. Tentukan Lokasi Perniagaan

Merujuk kepada titik # 3 mengenai tinjauan, menentukan lokasi perniagaan harus berada di tempat yang strategis dan cukup ramai orang. Kes lain ketika perniagaan yang dijalankan adalah perniagaan dalam talian yang tidak memerlukan calon pembeli untuk datang ke lokasi.

Perniagaan yang memerlukan pengunjung datang dan membeli di lokasi harus berada di lokasi yang strategik. Contohnya, jika pasaran sasaran perniagaan anda adalah pelajar / pelajar, maka lokasi terbaik adalah sekitar sekolah atau kampus.

6. Menyiapkan Semua Tujuan

Memulakan perniagaan baru memerlukan persiapan yang serius, kerana tanpa persiapan perniagaan dapat berjalan tanpa arah dan gagal. Penyediaan ini merangkumi kesediaan produk, kesediaan alat, pemasaran, dan lain-lain. Di samping itu, kesediaan diri juga mesti dipertimbangkan kerana anda adalah orang yang merupakan pelakon penting dalam menjalankan perniagaan.

7. Mula membuka perniagaan

Baiklah, anda telah menyelesaikan semua perkara di atas dan bersedia untuk melancarkan perniagaan anda. Sekarang adalah masa untuk mula membuka perniagaan anda kepada masyarakat umum.

Semasa pertama kali membuka perniagaan, selalunya penjualan tidak memenuhi jangkaan. Ini mungkin kerana perniagaan anda tidak terkenal atau pengguna tidak mempercayai perniagaan anda.

Ini adalah perkara biasa, tidak perlu segera putus asa. Akan ada masa ketika pengguna mula datang dan mempercayai perniagaan anda. Yang penting ialah anda tidak menangguhkan pembukaan perniagaan, dan jangan putus asa ketika perniagaan itu sunyi.

8. Jadilah Unik dalam Pertandingan

Cara yang baik untuk memulakan perniagaan bukan hanya semasa anda memulakannya, tetapi juga ketika anda menjalankannya. Salah satu cara untuk menjalankan perniagaan yang baik adalah menjadi unik di tengah persaingan perniagaan.

Ini mungkin jenis perniagaan yang sama, tetapi perniagaan yang anda jalankan mesti kelihatan unik berbanding dengan perniagaan yang serupa. Sebagai contoh, misalnya perniagaan menjual bebola daging, beberapa perkara yang boleh menjadikan perniagaan bebola daging menjadi unik dan berbeza, seperti:

  • Buat nama perniagaan yang unik, contohnya Bakso Grenat Mas Bowo
  • Mengekalkan kualiti rasa dan cara penyampaian
  • Menjaga kebersihan di sekitar kawasan perniagaan

Atau jika anda menjalankan perniagaan kedai dalam talian, anda boleh melakukan beberapa petua yang menjadikan kedai dalam talian anda unik, seperti:

  • Menawarkan perkhidmatan penghantaran percuma
  • Hantar barang secepat mungkin
  • Menjaga kualiti komunikasi dengan pengguna
  • Dan lain lain

9. Terus Pantau Pasaran dan Belajar

Perubahan pasaran selalu berlaku dalam semua jenis perniagaan. Sekiranya anda ingin terus bertahan dalam perniagaan, adalah wajib untuk selalu memantau perkembangan pasaran.

Di samping itu, pengusaha juga masih perlu belajar mengikuti perubahan yang berlaku. Sebagai contoh, jika tidak ada pemasaran dalam talian pada masa lalu, usahawan hari ini mesti mempunyai pemahaman mengenai asas-asas pemasaran internet agar dapat bertahan dan maju.

10. Promosi Berkala

Apa sahaja jenis perniagaan yang dimulakan pasti memerlukan pemasaran yang baik untuk berjaya dan bertahan dalam persaingan. Kaedah promosi juga mesti dipilih sesuai dengan jenis perniagaan, yang pada awalnya mungkin memerlukan percubaan dan kesalahan.

Pelbagai jenis pemasaran mungkin tidak semua sesuai dengan semua jenis perniagaan. Sebagai contoh, perniagaan herba dari ABE berjaya dengan pemasaran Multi-level Marketing (MLM) . Sudah tentu sistem MLM ini tidak semestinya diterapkan untuk pemasaran produk teknologi, seperti pemasaran telefon pintar.

11. Mempraktikkan Mentaliti Perniagaan

Mempunyai mentaliti yang kuat adalah modal yang sangat penting dalam memulakan perniagaan dan dapat bertahan dalam persaingan. Semua jenis perniagaan pasti akan mengalami masa-masa sukar, hanya mereka yang mempunyai mentaliti yang kuat yang dapat bertahan di tengah persaingan.

Dan ketika anda mencari maklumat mengenai cara memulakan perniagaan baru, anda mesti bertanya terlebih dahulu kepada diri sendiri, adakah anda bersedia menghadapi cabaran yang akan dihadapi? Memulakan perniagaan dari awal bukanlah perkara yang mudah, memerlukan pengorbanan wang, tenaga dan fikiran, dan masa yang tidak singkat.

Baca juga:  Prinsip Etika Perniagaan dan Pendekatannya di Syarikat

Di atas adalah beberapa cara untuk memulakan perniagaan baru untuk pemula. Petua di atas masih hanya membincangkan mengenai kulit, dan perbincangan lebih lanjut tentu saja sesuai dengan jenis perniagaan yang anda jalankan.

Artikel Berkaitan