Sate Batibul Bang Firman ~ Sweet Legit Kejayaan Perniagaan Kuliner Satay Kambing Muda yang berasal dari masakan

Sate Batibul Bang FirmanImej dari Google.com

Siapa yang tidak kenal dan suka sate masakan. Satay telah menjadi menu popular di lidah masyarakat Dunia. Bukan hanya orang-orang di Dunia, presiden Amerika Syarikat Barrack Obama juga sudah mengetahui dan menyukai makanan berasaskan daging ini. Dari sekian banyak pengguna yang suka satay, peluang perniagaan # satay akan terus berkembang.

Terutama sekarang sebagai perkembangan dunia kuliner, menu sate yang ada juga telah berkembang dengan berbagai variasi dan bentuk. Sebut saja bentuk sate kelinci, sate ular dan sate dengan daging binatang lain.

Salah satu bentuk perniagaan sate yang ada ialah Sate Batibul Bang Firman. Dengan mempersembahkan sate kambing muda, perniagaan keluarga Arif Firman telah berkembang pesat dan kini menawarkan perkongsian kepada orang ramai. Lalu bagaimana kisah perniagaan Sate Batibul Bang Firman? Berkut ulasannya.

Keistimewaan Sate Batibul Bang Firman

Sate Batibul Bang Firman memang mempunyai keunikan dan keistimewaan berbanding sate lain. Keistimewaan Batibul Bang Firman Sate itu sendiri adalah bahan mentah yang digunakan iaitu daging kambing muda berusia di bawah tiga bulan. Daging kambing muda kemudian disiram dengan bumbu kicap, cili api dan bawang merah.

Dari sini satay yang dihidangkan lebih sedap dan sedap. Tidak hanya sedap dan sedap, Sate Batibul Bang Firman juga menawarkan rasa satay yang sedap dan lembut. Sate Batibul sendiri dimasak separuh masak dengan proses memotong daging seperti dadu. Pemotongan daging Sate Batibul itu sendiri mempunyai daya tarikan tersendiri kerana dilakukan menggunakan pisau terbalik dan dilakukan secara langsung di hadapan pelanggan.

Artikel lain:  Stik Ratu Konro Daeng Rahfi ~ Tawaran Perkongsian Perniagaan Kuliner Makassar Authentic Authentic

Harga jual menu Batibul Satay bermula dari Rp18.000 untuk lima batang dan Rp 35.000 untuk 10 batang. Selain menu satay, Sate Batibul Bang Firman juga menyediakan menu makanan lain seperti tauhu plethok dan telur masin brebes, sup rusuk kambing muda, kari, sup tulang, tongseng khas Tegal dan minuman seperti teko. Untuk harga makanan yang dimasak sendiri seperti kari dan sup itu sendiri bermula dari Rp. 18.000 hingga Rp. 20.000 setiap hidangan.

Menjalin Perkongsian

Perniagaan satay, yang telah berjalan sejak 2010 di Tegal, kini juga menawarkan # perkongsian. Hingga kini Sate Batibul memiliki tujuh gerai yang beroperasi dan tersebar di Solo, Kelapa Gading, Bekasi, Tebet dan selebihnya berada di gerai pusat di Tegal. Pada bulan Ogos 2016, dirancang bahawa Sate Batibul akan bekerjasama lagi di Epicentrum Walk.

Jadi perkongsian yang ada ini akan berlaku untuk sesiapa sahaja yang berminat. Sekiranya anda berminat untuk menjadi rakan kongsi, terdapat tiga pilihan pakej pelaburan yang ditawarkan oleh Sate Batibul. Tiga pakej perkongsian Sate Batibul Bang Firman adalah Rp 35 juta, Rp 70 juta dan Rp 100 juta.

Pilihan Pakej Pelaburan Satay Batibul Bang Firman

Untuk pilihan pakej pelaburan Rp 35 juta, rakan kongsi akan mendapatkan troli, reka bentuk dalaman, peralatan perniagaan, latihan pekerja, dan bahan asas. Bagi pakej pelaburan bernilai 70 juta dan Rp 100 juta, rakan kongsi akan mendapat kemudahan yang sama dengan tambahan daging kambing mentah bermula dari 35 kg - 40 kg.

Dalam kerjasama ini, pemerintah pusat akan mengenakan yuran kerjasama selama-lamanya di luar pakej pelaburan. Biaya kerjasama itu sendiri mulai dari Rp5 juta untuk paket investasi Rp 35 juta, Rp 10 juta untuk paket investasi Rp 70 juta dan Rp 15 juta untuk paket investasi Rp 100 juta.

Baca juga:  Iga Bakar Mang Opan ~ Mempersembahkan Menu Pakar Kuliner Iga Bakar dengan Harga Mampu Milik

Pengiraan Perniagaan Perkongsian

Dalam perkongsian ini, Sidik Rizal, staf perkongsian Sate Batibul menyatakan bahawa rakan kongsi dapat membuat perolehan hingga Rp 50 juta sebulan. Setelah mengurangkan kos operasi, keuntungan bersih yang diperoleh oleh rakan kongsi dapat mencapai Rp 10 juta. Oleh itu, sasaran pulangan pelaburan rakan kongsi dianggarkan hanya mencapai 14 bulan.

Sidik Rizal seterusnya menyatakan bahawa dalam perkongsian ini rakan kongsi mesti menyediakan lokasi perniagaan minimum 80 m² dengan minimum tiga pekerja. Kerjasama ini akan berterusan selagi rakan kongsi membeli bahan mentah ke pusat.

Artikel Berkaitan