Berhati-hatilah dengan FoMO, Blogger juga boleh dijangkiti penyakit berbahaya ini!

Bahaya penyakit FoMOImej dari Huffingtonpost.com

Tampan seorang diri dengan pembuka botol, bersenang-senang dengan rakan pelindung botol, bergaya dan sibuk pulang dari kriket sekolah Ini adalah jargon yang sering ditujukan kepada orang-orang muda yang suka selfie dan menunjukkan kewujudannya di dunia maya. Tetapi keadaan yang nampaknya wujud tidak hanya dialami oleh #media sosial, tetapi sekarang mod yang sama juga dialami oleh banyak blogger.

Mungkin kita sebagai #blogger ramai yang masih tidak memahami perkara ini. Blogger tersebut kemudian bertanya apa yang membuat blogger melakukan perkara seperti itu? Adakah kerana gambar yang dipaparkan di blog? Atau kerana tulisan yang dipaparkan? Jawapannya sama ada boleh berlaku. Kerana menunjukkan kewujudan berlaku untuk semua kandungan yang memiliki unsur menunjukkan.

Artikel lain:  5 Perkara Yang Paling Takut Blogger

Lalu apa yang salah? Memang tidak ada yang salah, tetapi keberadaan aktiviti yang disebarkan ke media dalam talian secara berlebihan boleh menyebabkan penyakit blogger berbahaya yang disebut FoMO. Lalu apa itu FoMO dan seberapa serius tahap bahaya? Berikutan kajian semula.

Apakah Penyakit FoMO?

FoMO itu sendiri adalah singkatan dari Fear of Missing out atau dalam terjemahan bahasa Dunianya adalah sindrom ketakutan kehilangan (lag). Menurut pakar penyakit FoMO boleh menjangkiti sesiapa sahaja yang bergerak di ruang siber, dari pengguna media sosial, netizen biasa hingga blogger.

Orang yang menderita penyakit FoMO biasanya tidak dapat mengawal diri mereka atau merasa takut apabila melihat orang lain di ruang siber memuat naik perkara atau pencapaian yang berharga. Oleh itu, jika anda merasa sangat cemburu dan terganggu oleh orang lain yang memuat naik beberapa perkara berharga dan menarik, anda mungkin akan terdedah kepada FoMO. Menariknya, orang yang menghidap penyakit FoMO ini tidak menyedari apa yang hilang.

Tanda-tanda Blogger dengan Penyakit FoMO

Selain merasa cemburu, tanda-tanda lain yang boleh dikategorikan bahawa anda (blogger) terpengaruh atau dikontrak oleh FoMO adalah suka atau sering memuat naik atau menghantar hadiah dari blog, posting doorprize dari acara blogging, dan bahkan menghantar aktiviti yang akan dijalankan ketika hendak menghadiri acara blog juga boleh dikategorikan sebagai tanda penyakit FoMO.

Dan jangan ketinggalan terlalu kerap memamerkan pendapatan pengewangan, pamerkan angka Alexa, nombor Klout DA, nombor PA dan angka lain mengenai blog kami yang juga merupakan tanda bahawa anda dijangkiti FoMO. Walaupun anda tidak pernah melakukan ini, mungkin kerana anda belum merasa berjaya, tetapi jika anda sedar bahawa anda "merasa sangat cemburu" dengan pencapaian blogger lain, maka itu juga merupakan tanda bahawa anda menghidap penyakit FoMO. Tetapi sekali lagi untuk diingat bahawa, boleh dikategorikan FOMO hanya jika melepasi had kewajaran.

Pertunjukan Acara, Bukan Sekadar Bercerita

Menurut kajian Psikologi, FoMO sebenarnya merupakan tahap keperluan psikologi terendah untuk kepuasan dan pada masa yang sama pengakuan kepuasan. Kajian ini sendiri mirip dengan teori Penentuan Diri (teori penentuan nasib sendiri) yang menyatakan bahawa keadaan psikologi di mana seseorang memerlukan pengiktirafan dari orang yang sebenarnya tidak berkaitan atau berhubung dengannya.

Oleh itu, jika anda (blogger) yang benar-benar menemui situasi yang menunjukkan bahawa memang benar di satu pihak, kami ingin memberitahu orang lain dan mungkin kami tidak menyedari bahawa ini juga pada masa yang sama menunjukkan acara dan memerlukan pengiktirafan daripada orang lain, maka ini boleh dikategorikan sebagai penyakit FoMO .

Baca juga:  4 Sebab Mengapa Blogging Sesuai Untuk Introvert

FoMO Merupakan Penyakit Blogger Berbahaya

Soalan seterusnya yang boleh timbul dari perbincangan ini ialah adakah FoMO berbahaya bagi blogger? Jawapannya adalah ya. FoMO boleh menjadi penyakit berbahaya secara psikologi. Sebenarnya, menurut Catherine Chen, Ph.D dan Gabriel Mizrahi, penyakit FoMO ini dapat 'membunuh' penghidapnya.

Pada tahap atau tahap akut, FoMO boleh menyebabkan kemurungan dan kematian dan menyebabkan penyakit mental yang lain. Menurut Claire Cohen, orang yang menderita FoMO sebenarnya hanya mengejar simbol status sosial di dunia maya. Tetapi unik, FoMO ini dapat timbul kerana ada keinginan untuk menjadi apa yang dicapai oleh orang lain yang menimbulkan rasa takut dan mengejar fatamorgana sia-sia. Oleh itu bagi anda, seorang blogger, anda mesti menyedari penyakit ini.

Artikel Berkaitan