Cajun Claws ~ Resto Amerika Khas Perniagaan Kuliner yang Berasal dari Nostalgia dan Cinta

Cakar CakarImej dari Google.com

Perasaan rindu memang sering membuat kita mahu dan berhasrat untuk segera menyedari perkara yang terlepas. Inilah juga yang mendasari seorang peniaga, Tommy Putra, yang merasakan dia terlepas makanan Amerika dan kemudian menjadikan Cajun Claws, sebuah perniagaan restoran masakan Amerika yang kini berjaya dijalankan dan mendapat sekurang-kurangnya 500 pengunjung setiap bulan. Lalu seperti apa perniagaan Cajun Claws Tommy Putra? Berikutan kajian semula.

Modal Permulaan Cajun Claws Perusahaan dan Pengguna

Untuk mendirikan Cajun Claws, Tommy mengatakan bahawa dia menghabiskan modal bisnis sebesar Rp 400 juta per tahun untuk sebuah tempat. Pengubahsuaian dan reka bentuk dalaman bilik yang serupa dengan restoran di Louisana sendiri berharga sebanyak Rp 3 miliar. Modal besar mesti dibelanjakan oleh sesiapa sahaja, termasuk Tommy, dalam perniagaan kuliner berkonsep restoran.

Cajun Claws sendiri mempunyai luas ruang 23 × 8 meter persegi yang boleh memuatkan 120 orang. Pengguna yang datang didominasi oleh pengguna yang tidak pernah ke Amerika. Dan ketika mereka makan makanan itu ada banyak yang menyatakan bahawa menu di Cajun Claws mempunyai rasa yang sama persis dengan yang ada di Amerika Selatan.

Artikel lain:  Black Burger, Rempah Kepulauan Gabungan Perniagaan Kuliner Asing yang Lezat

Nikmati Menu Makanan Amerika Selatan

Pada awal penubuhannya pada bulan November 2014 Cajun Claws hanya membawa tema Authentic Louisiana Seafood. Tetapi seiring dengan perkembangan dunia kuliner, Tommy kemudian memutuskan konsep restorannya untuk menjadi The Real American Food.

Pada akhirnya Cajun Claws tidak lagi menawarkan hidangan makanan laut, tetapi juga menyajikan menu berdasarkan ayam dan daging lembu. Lelaki yang telah tinggal selama 5 tahun di Amerika akhirnya menjadikan Cajun Claws sebagai restoran dengan tema menu dari Amerika Syarikat selatan yang lebih luas.

Mempersembahkan Nama Unik dan Perisa Asli

Pilihan menu Amerika Syarikat selatan itu sendiri bukan tanpa sebab. Menurutnya, makanan di Amerika Selatan menggunakan banyak bumbu yang sama dengan makanan di Dunia. Beberapa menu makanan yang disajikan di restoran ini agak unik kerana menggunakan nama beberapa negeri di Amerika.

Sebut saja menu adalah Louisiana, Georgia, Mississippi, Virginia, dan negeri-negeri lain. Untuk menghasilkan rasa yang sama seperti makanan di Amerika selatan, Tommy mengaku mengimport bahan dari negara asalnya. Namun, tidak semua import, kerana jika ada bahan yang lebih baik di dunia seperti lada hitam, ia tidak akan diimport.

Pemilihan Pantai Indah Kapuk sebagai lokasi perniagaan

Perniagaan restoran Tommy Cajun Claws dijalankan di kawasan Pantai Indah Kapuk (PIK) sebagai gerai pertamanya. Pemilihan PIK sebagai jalan keluar bukan tanpa sebab. Menurut Tommy, kawasan PIK yang telah menjadi pusat masakan akan membuatkan ramai pengguna datang dan berani mencuba hidangan baru. Tetapi setelah mendapat cukup dana lagi, Tommy berjanji akan membuka Cajun Claws di tempat lain, terutama di selatan Jakarta (daerah Senopati).

Menurut Tommy, perbezaan antara Cajun Claws dan restoran makanan laut lain ada pada menu. Sekiranya restoran lain menumpukan pada menu tempatan seperti ketam masam manis atau sos kepiting Padang, Cajun Claws menyajikan rasa asli yang sesuai dengan citarasa Amerika.

Baca juga:  Belgian Waffle ~ Perniagaan Kulinari Khas Belgia yang Menawarkan Perkongsian yang Menguntungkan

Untuk mendapatkan rasa yang asli, Tommy tidak suka merekrut chef. Oleh itu, dia kemudian melantik Ivan Eria Ugaya yang berpengalaman sebagai chef dengan menu Amerika sebagai Chef Eksekutif di Cajun Claws. Dengan jumlah pekerja 20 dan 8 chef, Tommy dan Cajum Claws kini dapat memaparkan 20 menu baru.

Beberapa menu baru merangkumi Buffalo Wings dengan Blue Cheese Sauce, Buttermilk Fried Calamari, Pulled BBQ Beef Sandwich, Crawfish Sliders, Blackened Fish, Jambalaya, Seafood Gumbo, dan lain-lain. Stain utama Cajun Claws itu sendiri adalah rebusan makanan laut dan Alaskan King Crab.

Artikel Berkaitan