Cireng Salju ~ Perniagaan Kuliner menyajikan Snek Cireng yang Sihat dengan Rasa Super Sedap

kepingan saljiImej dari Cirengsalju.com

Hari ini banyak generasi muda kita berpendapat bahawa dapat menikmati masakan dari luar negara terasa lebih berprestij daripada menjadi pencinta persiapan masakan asli dari negara mereka sendiri. Memperkayakan rujukan masakan yang telah dicuba, termasuk masakan asing tidak menyakitkan. Tetapi akan lebih bermakna, jika kita juga dapat memelihara masakan tempatan, bahkan mengembangkannya sehingga tidak kalah bersaing di arena global.

Mesej yang mulia itu seolah-olah menyemarakkan semangat 3 usahawan muda iaitu Dimas Aritejo, M Catur Gunandi dan M Najib Wahab untuk mengembangkan garis masakan # perniagaan yang mempromosikan persiapan asal Dunia. Berbekalkan kesungguhan dan kerja keras untuk menyusun konsep persiapan masakan asli Dunia iaitu cireng dan cilok, mereka akhirnya berjaya membuat ciptaan makanan ringan yang bukan sahaja inovatif tetapi juga mempunyai daya saing yang tinggi.

Di bawah jenama perniagaan " Cireng snow ", 3 usahawan muda yang memulakan PT Bonju World Mas kini dapat mengantongi perolehan perniagaan sehingga 1 miliar sebulan dari perniagaan tersebut. Ketahui lebih lanjut mengenai inspirasi perjalanan perniagaan Cireng Snow untuk dapat mencapai kejayaan seperti sekarang, rakan sekerja boleh merujuk pada artikel berikut.

Permulaan Memajukan Perniagaan Snow Cireng

Mengimbas kembali tahun 2011, merupakan titik awal bagi perintis Cireng Snow dalam mengembangkan perniagaan mereka. Pada masa itu mereka memikirkan untuk mengembangkan kuliner Dunia yang asli yang tidak hanya enak dimakan tetapi juga dapat menjadi ikon kebanggaan masyarakat Dunia.

Salah seorang pengasasnya, Dimas Aritejo mengatakan bahawa dia sudah memiliki pengalaman mencicipi berbagai masakan daerah di beberapa wilayah di Dunia. Dia sangat percaya bahawa Dunia kuliner yang asli sebenarnya mempunyai kekuatan dan nilai jual yang tidak kalah dengan masakan asing. Masalahnya ialah masih banyak pandangan sepihak yang menganggap masakan tempatan tidak menarik dan ketinggalan zaman.

Artikel lain:  Mengapa Anda Perlu Menjadi Ahli Perniagaan Kuliner, Perhatikan Sebab-Sebab Ini

Beralih dari kenyataan itu, mereka mulai menyusun resipi dan mengembangkan menu kuliner tempatan, yaitu cireng, untuk disajikan dalam "paparan" yang lebih menarik. Pada waktu itu pada tahun 2011, modal yang digunakan hanya Rp 100,000. Baru pada tahun 2014 pengembangan perniagaan dilakukan secara besar-besaran dengan sejumlah 100 juta rupiah dalam modal teroka. Selain digunakan untuk tujuan infrastruktur, modal juga digunakan untuk mengembangkan sisi penjenamaan yang terkait dengan strategi maskot, reka bentuk kemasan dan pemasaran.

Gambaran Keseluruhan Produk Snow Cireng

Membincangkan mengenai produk yang dihasilkan oleh salji Cireng, umumnya terbahagi kepada dua iaitu produk cireng dan produk cilok. Kedua-dua jenis makanan ringan khas tanah Pasundan, diproses dan dikembangkan dengan "menyuntik" beberapa kelebihan. Diproses dengan ramuan terpilih, produk cireng dan cilok yang dibawa oleh jenama Cireng Snow selalu mengutamakan kualiti dan juga keseronokan produk olahannya.

Produk Salji CilokProduk Salji Cilok

Terutama untuk produk cireng, menonjolkan kenikmatan tekstur di mana ia renyah di bahagian luar tetapi masih lembut di bahagian dalam. Walaupun pemprosesan dimulakan dalam keadaan beku (makanan sejuk beku), namun kesegaran Cireng Snow ketika digoreng sebelum dimakan dikekalkan. Tidak ketinggalan ditambah dengan salad salad yang menggabungkan rasa asam manis dan pedas yang menggigit, menjadikan Cireng Snow sebagai makanan ringan yang sempurna untuk mengisi pelbagai peluang harian.

Untuk produk kedua, iaitu Snow Cilok, kelebihannya terdapat pada pilihan ramuan daging lembu yang digunakan. Tidak seperti cilok pada umumnya, yang menggunakan daging cincang atau lemak belalang, salji Cilok hanya memproses daging lembu merah atau bahagian terbaik daging sebagai bahan asas. Dengan begitu, rasa yang dihasilkan bukan sahaja sedap tetapi juga lembut dan lembut.

Pada tahun 2016, jenama Cireng Snow masih akan menambahkan menu andalan kepada 7 jenis produk. Dan yang paling dekat adalah produk Cuanki Snow yang dirancang untuk diperkenalkan mulai Februari 2016.

Untuk masalah harga, walaupun diproses dan dibungkus secara eksklusif dan sangat moden, para pengguna salji Cireng tidak perlu risau kerana harus mengeluarkan banyak perbelanjaan. Kerana harga runcit cireng dan cilok hanya berharga Rp 20.000 per bungkusan. Sedangkan untuk cilok mini harganya hanya Rp 13,000. Dan untuk produk baru, Cuanki Snow, itu hanya akan dilabel dengan harga Rp. 15.000 per bungkusan.

Pembangunan Perniagaan Salji Cireng

Produk Salji CuankiProduk Salji Cuanki

Setelah mengukuhkan konsep dan strategi perniagaan, pemaju Cireng Snow mula memasarkan produk mereka. Pada tahun 2014, salah satu strategi yang berjaya untuk menemani nama besar Cireng Snow adalah keputusan untuk membuka rangkaian pemasaran melalui kerjasama pengedar dan # penjual semula di seluruh Dunia.

# Strategi pemasaran ini kemudian perlahan dapat memperkenalkan Cireng Snow sebagai produk masakan tempatan tetapi mempunyai kualiti antarabangsa. Dari awal berpuluh-puluh, sekarang hingga awal 2016 jumlah penjual semula aktif Cireng Snow telah mencapai ribuan rakan kongsi. Sebilangan pengedar Cireng Snow berjaya meningkatkan perolehan perniagaan mereka kepada 100 juta rupiah dalam satu bulan.

Dari situ pemasaran produk Cireng Snow semakin berkembang untuk menembusi pasaran asing. Beberapa negara yang pernah dikunjungi oleh produk Cireng Snow termasuk Malaysia, Thailand, Belanda, Mesir, Qatar, Australia, Jepun dan beberapa negara lain.

Baca juga:  6 Petua Berjaya Memulakan Perniagaan Kuliner Untuk Pemula

Mengadakan Program "Jemaah Haji Cireng"

Dari ringkasan perjalanan perniagaan dan strategi pemasaran yang berjaya disusun oleh pengasas Cireng Snow, salah satu program yang paling menarik untuk dikaji adalah penghargaan "Cireng Naik Haji".

Program ini memberikan hadiah kepada pengedar Cireng Snow di seluruh Dunia. Hadiah yang diberikan dalam bentuk tiket haji dan Umrah. Sehingga kini, terdapat 1 pengedar yang menerima hadiah haji dan 3 pengedar yang menerima hadiah umrah. Tetapi pada masa akan datang jumlah penerima hadiah akan meningkat seiring dengan perkembangan sistem.

Program ini dilaksanakan berdasarkan kunci kejayaan para pendana Cireng Snow. Mereka berpendapat bahawa apabila mereka dapat memberikan perkara positif atau kejayaan kepada orang lain, Tuhan akan memberikan lebih banyak kejayaan bagi diri kita sendiri.

Ini juga dapat dilihat pada pekerja Cireng Snow yang kebanyakannya terdiri dari golongan muda yang tidak dapat menamatkan pendidikan dengan secukupnya. Dengan merangkul mereka, bagi tiga pengasas Cireng Snow iaitu Dimas Aritejo, M Catur Gunandi dan M Najib Wahab, semua pencapaian ini adalah erti kejayaan sebenarnya.

Kini dengan jumlah tenaga kerja 40 orang, skala produksi Cireng Snow mampu mencapai 5000 bungkus cireng dan 2000 bungkus cilok setiap bulan. Jumlah itu dijangka meningkat dua kali lipat setelah mesin produksi baru hadir pada tahun 2016. Dari situ jumlah perolehan yang diperoleh oleh syarikat Bonju World, kini telah mencapai Rp.1 miliar per bulan.

Baca juga:  Ingin Menjalankan Perniagaan Kuliner? Cuba Terapkan 7 Resipi Kejayaan ala Bondan Winarno Di Sini

Semua pencapaian ini pastinya boleh menjadi inspirasi perniagaan bagi kita yang mungkin baru memulakan perniagaan, terutama dalam bidang masakan. Selain memiliki tujuan awal yang positif ketika mengembangkan perniagaan, satu lagi hal yang dapat kita pelajari dari kejayaan Cireng Snow adalah ramuan kekuatan dari 3 pengasas yang memiliki peranan penting dalam setiap aspek perniagaan Cireng Snow. Semoga dapat memberi inspirasi kepada rakan sekerja, dan menjadi motivasi untuk mencapai kejayaan perniagaan.

peluang penjual semula kepingan salji

Bagi rakan sekerja yang berminat untuk mencicipi makanan ringan Cireng Snow atau ingin menjalin kerjasama, boleh mendapatkan maklumat melalui kenalan berikut:

Salji Cireng

PT Bonju World Mas

Alamat Perniagaan: Jl. Sarua Makmur Blok B8 Ciputat, Tangerang Selatan

Laman web: www.cirengsalju.com

E-mel: [dilindungi e-mel]

Telefon: 0813 266 666 10

Artikel Berkaitan