Nyo Nya Nursing Wear (NNW) ~ Produk Pakaian Menyusui Berjaya Berkat Kreativiti

Gambar dari Twitter.comGambar dari Twitter.com

Kreativiti memang terbukti menjanjikan dan menghasilkan idea yang bernas dan juga kepastian kejayaan. Hal ini juga dirasakan oleh Bintan Sholihat (Bintan) dan Dwi Yulia Nurbani (Dwi) yang melancarkan produk kreatif mereka yang diberi nama Nyo Nya Nursing Wear (NNW).

Nyo Nya Nursing Wear sendiri adalah produk pakaian yang sangat sesuai digunakan oleh ibu menyusu. Dengan produk pakaian ini, ibu yang menyusu tidak lagi memerlukan kerumitan untuk menyusukan bayi mereka di tempat awam yang biasanya dielakkan oleh ibu menyusu. Lalu bagaimana kisah Bintan dan Dwi dalam menjalankan perniagaan produk kreatif NNW ini? Berikutan kajian semula.

Bermula dari Masalah Peribadi

Penciptaan produk kreatif NNW itu sendiri cukup unik. Sebabnya ialah produk NNW ini berpunca daripada masalah atau masalah peribadi yang dialami oleh Bintan dan Dwi. Ya, sebagai ibu muda yang sering menyusukan anak mereka, Bintan dan Dwi merasakan masalah serius ketika mereka harus menyusui di tempat awam. Dari sini, Bintan dan Dwi, yang lulus dari Institut Teknologi Bandung, mengambil inisiatif untuk membuat pakaian yang mereka rancang khusus untuk ibu menyusu.

Produk yang dibuatnya bukan hanya selesa digunakan di tempat persendirian (rumah), tetapi produk yang kemudian diberi nama Nyo Nya Nursing Wear (NNW) juga senang digunakan ketika memberikan ASI di tempat umum. Tetapi walaupun ia datang dari keperluan peribadi, sebenarnya produk NNW yang mereka hasilkan mendapat sambutan positif dari orang ramai.

Artikel lain:  Kedai Fesyen Ukuran Besar ~ Peluang Perniagaan Baju Ukuran Jumbo

Pengeluaran Perniagaan Awal Pakaian Jururawatnya

Sejak mendapat sambutan pertama yang positif, Bintan dan Dwi menjadi lebih bersemangat untuk menghasilkan NNW. Sebelum dilancarkan secara rasmi, Bintan dan Dwi mencari konsep dan pembekal bahan terbaik. Mereka juga mengikuti Jalan Otista, Bandung dan aktif melayari walaupun mereka hamil. Setelah tiga bulan mereka mendapat konsep yang tepat, NNW dilancarkan secara rasmi pada Februari 2014.

Untuk menghasilkan NNW, Bintan dan Dwi memfokuskan kota Bandung sebagai pusatnya. Perniagaan atau perniagaan ini sendiri dikendalikan oleh Bintan dan Dwi dengan sistem modal # perkongsian yang setara 50:50. Walaupun tidak terlalu besar, modal awal yang diperoleh dari usaha sama ini terus dikekalkan dan dikembangkan sehingga meningkat secara beransur-ansur. Walaupun selepas melancarkan, mereka mendapat suntikan dana yang mencukupi untuk membantu menjalankan dan menghasilkan NNW.

Strategi Penjualan NNW

Dalam menjalankan penjualan, Bintan dan Dwi mengutamakan kekuatan produk sebagai bentuk strategi. Jadi menurut mereka dengan menjadikan produk sempurna yang terdiri dari elemen keselesaan, estetika dan privasi, modal utama strategi penjualan akan berjalan dengan baik.

Namun, kerana permintaan pasaran untuk elemen bergaya dan bergaya, mereka juga berusaha membuat produk mereka dengan trend fesyen terkini. Untuk mengembangkan penjualan, Bintan dan Dwi bergantung pada kekuatan media dalam talian melalui laman webnya iaitu (www.nyonyanursingwear.com) dan #Instagram (@nyonya_nursingwear).

Jalankan Sistem Konsinyasi Jualan

Sehingga kini, Nyo Nya Nursing Wear masih belum mempunyai kedai luar talian. Namun, Bintan dan Dwi tidak putus asa untuk membuat NNW masuk dan dijual di kedai di luar talian. Untuk itu mereka kemudian bekerjasama dengan kedai luar talian dengan corak konsainan.

Dengan sistem kolaborasi ini, produk NNW kini boleh didapati di kedai-kedai seperti di kedai pakaian bersalin dan di Moms To Be di Bandung, juga di Hot Momma, Cinere Mall dan juga di Kedai Nenen, Plaza Pondok Indah, Jakarta. Sebagai tambahan kepada pemilik kedai luar talian, corak pengiriman ini juga dibuat oleh Bintan dan Dwi dengan pengurus kedai dalam talian # bokozania.com dan www.hijup.com.

Baca juga:  Kain KAS ~ Perniagaan Fesyen Kreatif yang Menyerlahkan Keunikan Budaya Daerah Semarang

Pembangunan Perniagaan NNW

Sehingga kini, produk Nyo Nya Nursing Wear telah dianggap berjaya. Kerana kapasiti pengeluaran awal hanya 300 helai pakaian sebulan, kini telah meningkat 10 kali ganda. Mulai sekarang, sejak dilancarkan pada tahun 2014 hingga akhir tahun, perolehan NNW meningkat secara mendadak hingga mencapai tahap Rp 1 miliar.

Sementara pada tahun 2015 perolehan bulanan rata-rata mencapai Rp 200 juta / bulan. Berbekalkan kejayaan ini, Bintan dan Dwi sejak bulan Ramadan pada 2015 semalam melancarkan beberapa jenama baru dari NNW. Beberapa jenama terbaru adalah Nyo Nya Luxe sebagai sub-jenama NNW. Kemudian ada NyL yang fokus pada pakaian bersalin dan penyusuan formal seperti kebaya dan kaftan. Dan produk terbaru ketiga, MamiBelle, dengan tema pakaian menyusu untuk semua.

Artikel Berkaitan