Aaron Levie ~ Kotak Pengasas, Meninggalkan Kolej untuk Berjaya Menjadi Jutawan pada Umur 30 Tahun

Aaron Levie Imej dari Bloomberg.com

Tidak ada yang dapat meneka bagaimana kehidupan orang lain. Mungkin bagi sebilangan orang yang mempunyai pendidikan tinggi dan juga disokong oleh keadaan persekitaran yang mencukupi, menjadi syarat penting untuk dapat mencapai kejayaan yang luar biasa. Tetapi seperti yang dinyatakan sebelumnya bahawa kita tidak dapat meneka dengan pasti apa yang akan terjadi pada karier seseorang di masa depan.

Sebagai bukti, ada pelajar putus sekolah yang dengan segala batasannya berusaha membuktikan bahawa dia dapat mengembangkan dirinya dan bahkan mencapai kejayaan besar dengan caranya sendiri. Dia adalah Aaron Levie yang kini dikenali sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Box Company, perkhidmatan penyimpanan data digital berasaskan pengkomputeran awan.

Sebenarnya sebelum mencapai kejayaan seperti hari ini, dia berada dalam dilema. Tetapi dengan keberanian untuk keluar dari zon selamat, lelaki berambut kerinting ini berjaya membuktikan keberadaannya dan bahkan berjaya merangkul gelaran jutawan muda pada usia 30 tahun. Lebih lanjut mengenai kisah Aaron Levie, anda boleh merujuk kepada yang berikut.

Kerjaya Awal Aaron Levie Membina Kotak

Aaron Levie dilahirkan pada 27 Disember 1985, dibesarkan di pinggir bandar Mercer Island, California, dia dibesarkan menjadi tokoh yang mempunyai minat dalam dunia #teknologi sejak dia masih muda.

Dan langkah besar diambil ketika dia lulus dari Mercer Island High School, kemudian melanjutkan pendidikannya di University of Southern California. Di sinilah seruan jiwa Levie untuk mengembangkan syarikat teknologi bebas mula muncul. Tepat pada tahun 2004, pada waktu itu dia diberi kuliah tentang pengembangan penyimpanan data digital di beberapa syarikat besar. Dari situ dia mendapat peluang perniagaan untuk menyediakan perkhidmatan penyimpanan data dalam pengkomputeran awan atau apa yang sering disebut penyimpanan awan.

Selepas itu dia mula memikirkan untuk menggali lebih dalam potensi perniagaan yang telah ditangkapnya. Dia memanggil puluhan syarikat dan organisasi untuk bertanya bagaimana mereka menyimpan data digital. Dari situ, keyakinan Levie terhadap inovasi perniagaan lebih tinggi daripada yang ingin dibina.

Artikel lain:  Dave Morin, Pengasas Path dengan banyak pengalaman dalam dunia Hi-Tech

Setelah berfikir dengan teliti, bersama dengan rakannya iaitu Dylan Smith, mereka berdua mula mengembangkan konsep perkhidmatan penyimpanan awan yang mensasarkan syarikat dan organisasi di wilayah Amerika. Tepat pada tahun 2005, perkhidmatan Box pertama kali dilancarkan dan mulai membuka perniagaan.

Keluar dari Kolej dan Pelbagai Cabaran Perniagaan

Masih pada tahun yang sama pada tahun 2005, keputusan penting diambil oleh Levie dengan cuti dari universiti untuk menumpukan perhatian dalam mengusahakan perniagaan Box. Dari pejabat awal di Pulau Mercer, untuk membawa syarikat Box ke tingkat yang lebih tinggi, mereka memindahkan pejabat di Berkeley, California. Dari situ perjalanan rasmi Levie ke "tajuk" tercicir, penuh dengan cabaran. Pada tahun 2007, perkhidmatan penyimpanan awan telah mula dikembangkan oleh banyak syarikat lain.

Bagi syarikat Box, ini tentunya merupakan cabaran dan juga ancaman terhadap kelestarian perniagaan mereka. Tetapi berkat kolaborasi yang rapi dan kerja keras untuk membina perkhidmatan penyimpanan data digital yang inovatif yang memenuhi keperluan pelanggan, perlahan-lahan Box terus dipercayai oleh pelanggannya, yang merupakan sebahagian besar syarikat besar di Amerika.

Pembangunan Perkhidmatan Kotak

Pada tahun 2012, Box mula mengembangkan perniagaannya ke wilayah lain di Eropah. Tidak cukup di sana, perkhidmatan Box terus berkembang sehingga "menjajah" hampir semua wilayah di dunia. Kini pengguna perkhidmatan Box telah tersebar dan berjaya menjadikan syarikat ini salah satu pilihan utama untuk perkhidmatan penyimpanan data berasaskan pengkomputeran awan.

Dari situ pencapaian pengasas Aaron Levie dalam hal kewangan juga akan meningkat. Dalam perkiraan beberapa laman ekonomi dunia, kekayaan Levie telah mencapai lebih dari USD 100 juta atau sekitar Rp 1,3 triliun pada kadar pertukaran semasa.

Baca juga: Kevin Systrom ~ Pengasas Instagram, Aplikasi Perkongsian Foto Paling Popular di Dunia

Tetapi yang menarik dari sosok Aaron Levie ialah dia masih terus mempertahankan gaya hidup sederhana yang dia lakoni sejak zaman perjuangan dulu. Dengan kereta sedan lama yang menemaninya sejak dia kuliah, Levie kelihatan lebih selesa makan menu makanan di restoran makanan segera. Malah, dilaporkan, satu-satunya barang yang cukup mewah adalah alat #iPhone yang digunakan untuk komunikasi harian.

Kerja keras yang dibungkus dengan keyakinan tinggi akan mencapai kejayaan, menjadi senjata utama Aaron Levie untuk berjaya mencapai kedudukannya sekarang. Dan disokong oleh gaya hidup yang tetap sederhana walaupun bergoyang dengan kekayaan, menjadi pelajaran hidup tambahan yang dapat kita jadikan teladan.

Artikel Berkaitan