Ketahui 5 Etika Meminta Kenaikan Gaji ke Bos seterusnya

Meminta Kenaikan Gaji - Memiliki gaji yang sesuai dengan kemampuan anda tentunya sesuatu yang sangat menggembirakan kami. Lebih dari itu, ini bermaksud bahawa kemampuan kita dihargai secara positif oleh syarikat. Dalam perjalanan kemudian, tentu saja anda tidak hanya dapat gaji tetap tanpa kenaikan yang signifikan dalam meneruskan kerjaya anda.

Memohon Kenaikan GajiIlustrasi dari Lifehacker.com

Terutama jika ada rakan atau orang lain yang mempunyai pekerjaan yang sama tetapi mempunyai gaji yang lebih tinggi, tentunya meminta kenaikan gaji dari bos anda boleh anda pertimbangkan.

Sekarang, apabila anda akan meminta kenaikan gaji, tentu ada beberapa etika yang perlu anda perhatikan. Anda tidak boleh meminta kenaikan pangkat daripada bos anda seperti meminta rakan anda sendiri. Anda harus bersikap sopan dalam berkomunikasi di hadapan, ada beberapa tahap sebelum anda benar-benar menyampaikan niat anda.

Perhatikan di bawah.

1. Ingin Memohon Kenaikan Gaji? Lihat Pertama Keadaan Kewangan Syarikat

Lebih baik sebelum anda meminta kenaikan gaji, lihat dahulu bagaimana kewangan syarikat. Adakah syarikat berada dalam keadaan kewangan yang sihat, atau sebaliknya. Mengapa itu, tentu saja, kesediaan anda untuk menaikkan gaji sukar untuk disedari ketika kewangan syarikat itu buruk.

Keinginan untuk menaikkan gaji berpotensi dicapai apabila kewangan syarikat sangat baik, atau dalam keadaan perkembangan positif. Jadi anda juga harus memperhatikan ini, jangan hanya meminta kenaikan gaji seperti yang anda mahukan.

Artikel lain:  Mempunyai Gaji Besar Tetapi Masih Tidak Cukup? Mungkin Ini Sebabnya

2. Fikirkan Tentang Sumbangan Anda kepada Syarikat

Ini sangat diperlukan, kemungkinan kenaikan gaji akan diperoleh dengan mudah apabila seseorang pekerja mempunyai etika kerja yang baik. Ini bermaksud bukan hanya bekerja, tetapi mempunyai dedikasi, integriti dan pelbagai nilai positif yang lain. Baiklah, adakah anda sudah mempunyai semua itu, jika tidak maka anda harus melakukannya mulai sekarang.

Mulailah bekerja dengan penuh dedikasi untuk kemajuan syarikat, curahkan semua kemampuan anda untuk menjadikan syarikat lebih maju. Sekiranya anda telah menumpukan semua itu, maka permintaan kenaikan gaji saya rasa akan lebih mudah dipatuhi.

3. Anda Juga Perlu Mengikuti Pendekatan Sebelumnya

Anda juga perlu mendekati terlebih dahulu agar lebih selesa dalam menyampaikan keinginan anda. Sekiranya atasan anda adalah antara mereka yang ramah dan terbuka, itu adalah kelebihan. Anda akan mudah berkomunikasi dengannya, tetapi jika atasan anda adalah orang yang tertutup, anda mesti lambat dan memerlukan sedikit masa lagi.

Anda boleh menyampaikan hasrat anda dalam perjumpaan bulanan atau mesyuarat tahunan, tetapi yang paling penting ialah anda mesti menyiapkannya sekurang-kurangnya dua bulan lebih awal. Dan yang lebih penting dalam menyampaikan keinginan anda, jangan mulakan membuka perbualan dengan mengeluh. Cukup katakan seperti ketika anda memberi cadangan atau program kepada syarikat.

4. Jangan sekali-kali mengancam atau membuli

Kadang-kadang dalam konteks meminta kenaikan gaji, seringkali banyak orang melakukannya dengan ancaman. Ancaman untuk meninggalkan syarikat adalah ancaman yang sering dilemparkan, tetapi ketahuilah bahawa sebenarnya semua orang tidak suka diancam, lebih-lebih lagi itu adalah bos anda.

Jadi, apabila anda membuat ancaman seperti itu, ini akan menjauhkan kemungkinan kenaikan gaji anda. Lebih baik melakukannya dengan sopan tetapi tetap dapat menyampaikan apa yang anda mahukan mengenai kenaikan gaji.

Baca juga:  Cara Merundingkan Gaji Yang Tepat Untuk Lulusan Baru, Lihat Petua Ini

5. Lakukan Sendiri, Jangan Beritahu Orang Lain

Anda mesti berani melakukannya sendiri, jika anda tidak berani maka jangan beritahu orang lain. Sebagai profesional, sangat tidak etik untuk meminta orang lain (setiausaha pejabat misalnya) untuk merundingkan kenaikan gaji. Selain tidak beretika, ini juga kerana orang lain mungkin tidak dapat menangkap apa yang anda mahukan dengan kenaikan gaji.

Tetapi hanya meminta nasihat tidak mengapa, pertimbangan anda juga baik untuk mengambil sikap. Di samping itu, bercakap secara terbuka di hadapan atasan anda juga bagus untuk membuka ruang perbincangan anda dengannya.

Di atas adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk meminta kenaikan gaji . Tetapi anda juga perlu tahu bahawa permintaan kenaikan gaji tidak semestinya juga dipatuhi secara langsung oleh pihak atasan. Oleh itu jangan kecewa jika kemudian keinginan anda tidak dapat direalisasikan oleh syarikat.

Artikel Berkaitan