Manfaat dan Kelebihan Memiliki Laman Web untuk Ahli Perniagaan di Zaman Digital

Faedah dan Kelebihan Memiliki Laman Web

Sekiranya hingga hari ini anda masih bertanya apa kelebihan dan kelebihan memiliki laman web untuk perniagaan, maka anda termasuk di antara mereka yang jauh ketinggalan. Usahawan lain telah masuk dalam talian , anda masih memikirkan persoalan apa kelebihan memiliki laman web dan pemasaran dalam talian.

Sekarang kita berada di era internet mengenai perkara-perkara di mana pelbagai keperluan manusia dapat dilakukan secara dalam talian. Bukan hanya usahawan besar yang telah masuk dalam talian tetapi juga usahawan PKS. Bagi ahli perniagaan, memiliki laman web atau blog bukanlah sesuatu yang luar biasa.

Namun, untuk memuaskan beberapa orang yang masih bertanya apa faedah dan kelebihan memiliki laman web, tidak ada salahnya membaca artikel ini hingga akhir.

Faedah dan Kelebihan Memiliki Laman Web

Laman web adalah halaman di internet yang dapat dilengkapi dengan pelbagai multimedia seperti video, gambar, teks, mp3, dan lain-lain. Dengan kata lain, web adalah tanah kreativiti yang sensitif terhadap penampilan.

Minat seseorang untuk mengakses laman web dipengaruhi oleh sama ada penampilan web yang akan dilihat atau tidak. Kini terdapat banyak laman web yang cukup lama dan tidak asing lagi, tetapi lama-kelamaan pengguna akan merasa bosan sekiranya penampilan web tidak diperbaharui. Oleh itu, kandungan dari web menjadi salah satu perkara penting kerana ia akan menjadi kekuatan untuk menarik banyak pengunjung.

Perkhidmatan pembuatan laman web yang terbaik dan profesional biasanya sangat memahami cara membuat laman web yang sesuai dengan selera pengguna dan menyediakan kandungan berkualiti. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kelebihan memiliki laman web untuk perniagaan anda:

1. Kos Pemasaran Yang Lebih Rendah

Pengguna internet meningkat setiap tahun dan ini adalah pasaran sasaran yang sangat menjanjikan. Dengan pemasaran internet, kita dapat menjangkau pengguna sasaran di mana sahaja dia berada dengan biaya yang lebih murah.

Dengan laman web perniagaan yang merupakan perwakilan syarikat, kita dapat melakukan pemasaran perniagaan di seluruh dunia. Anda juga boleh beriklan untuk menjangkau khalayak sasaran yang lebih disasarkan mengikut niche perniagaan anda.

2. Meningkatkan Penglihatan dan Kesedaran Jenama

Laman web perniagaan anda secara langsung akan meningkatkan keterlihatan perniagaan anda dan meningkatkan kesedaran jenama dalam komuniti. Tidak memerlukan masa yang lama untuk mendapatkannya, hanya memerlukan profesional untuk melakukannya.

Orang yang membaca maklumat mengenai produk baru (barang atau perkhidmatan) dan jenama baru, tentu mereka memerlukan masa untuk belajar sehingga akhirnya anda dapat mempercayai jenama tersebut. Dengan laman web profesional dan promosi yang tepat, tidak memerlukan masa yang lama untuk mendapatkan kepercayaan calon pelanggan.

3. Boleh diakses bila-bila masa & di mana sahaja

Laman web boleh dibuka bila-bila masa dan dari mana sahaja, selagi komputer disambungkan ke internet. Oleh itu, pengguna atau bakal pelanggan dapat melihat jenama anda 24 jam sehari.

Di laman web anda boleh memuatkan pelbagai maklumat mengenai produk dan perkhidmatan yang anda tawarkan, termasuk promosi dan acara yang diadakan. Dengan kata lain, laman web boleh menjadi alat maklumat bagi pengguna yang dapat diakses kapan saja.

4. Menambah Bilangan Jualan

Kerana laman web dapat diakses pada bila-bila masa maka peluang untuk menjana penjualan akan menjadi lebih besar. Mereka yang tidak mempunyai masa untuk berbelanja di luar rumah boleh membuat transaksi dalam talian melalui laman web.

Waktu kedai luar talian yang terhad tidak dapat menjangkau mereka yang ingin membeli-belah pada waktu tutup. Sekarang, melalui laman web anda, anda dapat menjangkau mereka dengan menerima transaksi secara dalam talian dan tentunya ini akan meningkatkan jumlah penjualan.

Di samping itu, anda juga perlu mengetahui beberapa fakta mengenai laman web untuk menguruskan laman web dengan betul:

Menarik perhatian pengunjung melalui reka bentuk

Reka bentuk web tidak semestinya rumit. Reka bentuk yang ringkas tetapi memudahkan pengguna untuk dapat menarik perhatian pengguna. Pembaca lebih suka web dengan susun atur yang ringkas, jelas dan boleh diimbas. Pastikan laman web anda mempunyai halaman yang mudah, berbeza dari yang lain tetapi tetap fokus pada maklumat yang diberikan.

Warna reka bentuk web akan membantu mencerminkan identiti syarikat dan membantu memperkukuhkan jenama. Di samping itu, gunakan peta panas untuk memudahkan analisis butang atau pautan yang sering diklik oleh pengunjung.

Reka Bentuk Web Responsif atau Reka Bentuk Web Mudah Alih

Web responsif dan web mudah alih adalah perkara yang berbeza. Semasa membuat web mudah alih, pemaju biasanya juga membuat web desktop dengan kod yang berbeza sehingga dapat dipaparkan dengan pelbagai platform. Untuk web responsif, web ini mempunyai kod reka bentuk yang sama dengan web mudah alih tetapi lebih fleksibel untuk pelbagai platform.

Web responsif mempunyai reka bentuk yang dapat menggunakan sumber yang sama tetapi dengan teknik tertentu dapat membuat tipografi, gambar, dan pilihan navigasi muncul dengan optimum.

Untuk membuat laman web profesional dengan kriteria yang baik, anda boleh menggunakan perkhidmatan pembuatan laman web terbaik dan profesional. Arfadia adalah salah satu pemasaran digital yang dapat membantu membuat laman web yang anda perlukan.

Selain merancang perkara yang diterapkan oleh Badan Profesional dan Terbaik termasuk:

  1. Agensi mesti mempunyai pencipta laman web profesional, bersertifikat dan berpengalaman terbaik.
  2. Agensi membuat laman web dari calar tangan oleh ilustrator berpengalaman, hingga bingkai kawat , mockup dan akhirnya prototaip yang dilakukan oleh UI dan UX Designer.
  3. Agensi sangat memahami selok-belok laman web dari segi keselamatan dan layak untuk diuji dari Open Web Application Security Project (OWASP), hosting, dan dengan pengalaman pengguna menggunakan teknologi terkini yang masih jarang berlaku di Dunia, iaitu Progressive Web Apps (PWA), HTML5, CSS3, dengan Platform CMS yang sangat lengkap dan senang.
  4. Agensi juga mesti bersedia memberikan perkhidmatan seperti Pemasaran Digital, SEO Onpage dan Offpage, analisis data, menggunakan alat yang boleh dipercayai.

Baca juga:  Faedah Pemasaran Digital untuk PKS dan Perniagaan

Dari penjelasan ringkas di atas, sudah tentu anda sudah mempunyai idea mengenai kelebihan dan kelebihan memiliki laman web. Memiliki laman web untuk perniagaan anda bukanlah satu trend, ini adalah usaha untuk meningkatkan prestasi perniagaan anda ke tahap yang lebih baik di masa depan.

Artikel Berkaitan