10 Tapak Dunia Bebas dan Luar Negara yang Boleh Menjadi Bidang Perniagaan

Adakah anda mencari laman bebas dan dunia bebas yang boleh digunakan sebagai bidang pendapatan dalam talian? Sekiranya demikian, maka anda harus mendengarkan artikel ini hingga akhir kerana kemungkinan maklumat di dalamnya dapat mengubah masa depan anda.

Seperti yang kita ketahui, terdapat banyak kemahiran yang boleh menjadi bidang perniagaan dalam talian yang menguntungkan dan dapat dijalankan dari mana saja. Dan sekarang, menjadi pekerja lepas ( freelancer ) atau dalam bahasa Dunia yang disebut sebagai pekerja lepas telah menjadi profesion yang dilakukan oleh banyak orang.

Apa itu Freelance

Ringkasnya, definisi freelance adalah cara bekerja di mana seseorang melakukan pekerjaan tertentu secara bebas tanpa terikat dengan kontrak atau perjanjian jangka panjang dengan seseorang atau syarikat.

Seorang pekerja bebas boleh bekerja mengikut masa yang dia ada tanpa harus menetap di suatu tempat. Dengan kata lain, bekerja sebagai pekerja bebas boleh dilakukan secara sepenuh masa atau sambilan di luar pekerjaan utamanya.

Baca juga artikel Maxmanroe.com yang membincangkan konsep freelance dan beberapa jenis pekerjaan yang dilakukan oleh banyak freelancer .

Bagi anda yang memerlukan cadangan laman web freelance Dunia dan Antarabangsa, di sini Maxmanroe.com membincangkannya secara ringkas.

Senarai Laman Web Freelance

1. Dunia Freelancer

Laman web www.freelancer.co.id

Freelancer adalah salah satu laman web freelance terbaik dan terbesar di dunia dan di Dunia. Freelancer World dengan alamat laman web freelancer.co.id adalah versi tempatan Freelancer.com yang berasal dari Australia.

Di laman Freelancer World, sesiapa sahaja boleh menjual pelbagai perkhidmatan mengikut kepakaran mereka. Bermula dari perkhidmatan reka bentuk, pemasaran, penterjemah, kewartawanan, pembuatan laman web, dan lain-lain.

Setiap hari freelancer dapat mencari banyak pekerjaan di laman web ini. Setiap pekerjaan disertakan dengan penjelasan yang cukup lengkap, bermula dari keterangan pekerjaan, kemahiran yang diperlukan, tarikh akhir, upah untuk pekerjaan itu, dan jumlah orang yang melamar pekerjaan itu.

Di laman web ini juga terdapat peraduan di mana freelancer bersaing untuk mendapatkan projek dari pelanggan. Dalam peraduan ini, pelanggan akan memilih freelancer yang sesuai dengan keperluan mereka.

Sebelum menyertai laman web ini, pastikan anda mempunyai kad kredit atau akaun Paypal kerana proses pembayaran dilakukan melalui kedua platform.

2. Projek

Laman web Projects.co.id

Laman web freelance World ini sudah sangat popular, terutama bagi freelancer di Dunia.

Seperti laman web bebas, anda boleh menjual pelbagai jenis perkhidmatan di Projek. Bermula dari pekerjaan dalam bidang IT, pemasaran dalam talian, kewartawanan, pembuatan laman web, pembuatan perisian, dan lain-lain.

Di samping itu, Projek juga dapat membeli dan menjual produk digital, seperti reka bentuk kemeja-T, ebook, templat laman web, dan sebagainya.

Satu perkara yang unik dari laman web ini adalah adanya sistem gabungan. Jadi, jika seseorang yang mendaftar di Projects.co.id mempromosikan pekerjaan (dengan url khas tentu saja) dan transaksi berlaku, maka orang itu akan mendapat komisen 10% - 20% dari nilai projek.

3. Sribulancer

Laman web www.sribulancer.com

Sribulancer adalah laman web Freelance World yang juga sangat popular dengan freelancer. Di laman web ini, freelancer dapat menjual kepakaran mereka dalam bidang tertentu, seperti; perkhidmatan penulisan, reka bentuk grafik, pemasaran dalam talian, penterjemah, dan sebagainya.

Di Sribulancer freelancer mencari kerja dengan dua cara:

 • Pertama, dengan melamar pekerjaan dengan status terbuka, orang lain yang memerlukan dan pemilik pekerjaan akan memilih pemohon yang sesuai dengan keperluan mereka.
 • Kedua, ia boleh dilantik secara langsung oleh pemilik pekerjaan yang melihat profil pekerja bebas dan menganggap orang itu sebagai keperluannya.

Proses transaksi di laman web ini juga mempunyai banyak pilihan dan cenderung lebih mudah. Contohnya melalui pemindahan bank yang lebih diminati oleh kebanyakan orang di dunia.

4. Sribu

Laman web www.sribu.com

Sribu adalah anak syarikat Sribulancer. Perbezaan Sribu lebih tertumpu pada bidang reka bentuk grafik ( pereka grafik ) dan menggunakan sistem peraduan untuk freelancer untuk mendapatkan projek pelanggan.

Sribu mempunyai sistem peraduan yang unik di mana pemilik pekerjaan membuat pembayaran dan menerangkan perincian keperluannya di laman Sribu.com. Selanjutnya, para freelancer membuat reka bentuk dan menyerahkan karya mereka ke peraduan. Pada akhirnya, pemilik pekerjaan akan memilih pekerjaan yang paling sesuai dengan apa yang diperlukan.

Beberapa jenis perkhidmatan reka bentuk grafik yang ditawarkan oleh freelancer di laman web ini termasuk:

 • Pembuatan logo
 • Membuat kad nama dan kepala surat
 • Reka bentuk sepanduk, risalah / brosur, maskot, profil syarikat, poster, kad jemputan
 • Reka bentuk pembungkusan / label
 • Reka bentuk aplikasi, laman web
 • Reka bentuk seragam, barang dagangan, kalendar

5. Kerja pantas

Laman web Fastwork.id

Satu lagi laman web permulaan freelance World oleh World Children, iaitu Fastwork.id. Di laman web ini, freelancer percuma menawarkan perkhidmatan sesuai dengan bidang dan kepakaran masing-masing.

Seperti laman web freelancer lain, di laman web Fastwork pemilik pekerjaan boleh mencari freelancer terbaik yang sesuai dengan keperluan mereka.

Bagi pemilik pekerjaan, alirannya sangat mudah, iaitu:

 • Buka laman web Fastwork.id dan daftar sebagai ahli
 • Cari pekerja bebas mengikut kategori pekerjaan
 • Bincangkan perincian projek dengan pekerja bebas
 • Buat pembayaran selamat melalui platform Fastwork
 • Terima hasil kerja sekiranya berpuas hati dengan hasil yang diberikan.

Senarai Laman Web Bebas Asing

1. 99Reka Bentuk

Laman Web Bebas di Luar Negara

Laman web 99designs.com

99Design adalah laman web freelance antarabangsa yang sangat popular. Seperti namanya, di laman web ini perkhidmatan yang ditawarkan adalah reka bentuk grafik.

Laman web ini juga menggunakan sistem peraduan untuk freelancer. Pemilik projek menerangkan butiran reka bentuk yang mereka perlukan, maka para pekerja bebas akan menyerahkan karya reka bentuk mereka.

Seterusnya, pemilik projek akan memilih yang paling sesuai dengan apa yang mereka perlukan.

2. Kerja Atas

Laman Web Bebas di Luar Negara

Laman web www.upwork.com

Upwork juga merupakan laman web freelance asing yang sangat popular di dunia. Laman web ini berasaskan cloud yang membolehkan para freelancer menjangkau pelbagai perniagaan dan syarikat dari pelbagai ukuran.

Upwork disebut sebagai laman freelance terbaik untuk pemilik pekerjaan yang memerlukan bakat terbaik. Sebaliknya, freelancer mendapat banyak faedah dari ciri canggih di laman web ini, misalnya ciri untuk mengesan sama ada pelanggan mendaftarkan projek asal atau palsu.

Semasa membuka laman Upwork, pengguna akan mendapati halaman antara muka sangat mudah digunakan dengan sistem navigasi yang mesra pengguna.

Beberapa perkhidmatan yang ditawarkan di laman Upwork merangkumi:

 • Pembangun laman web
 • Pembangun mudah alih
 • Reka bentuk
 • Penulisan
 • Sokongan pentadbir
 • Khidmat Pelanggan
 • Pemasaran
 • Perakaunan

3. Toptal

Laman Web Bebas di Luar Negara

Laman web www.toptal.com

Toptal adalah laman web bebas dengan rangkaian eksklusif freelancer dalam bidang pembangun perisian, pereka, pakar kewangan, pengurus produk, dan pengurus projek dari seluruh dunia.

Pelanggan Toptal adalah syarikat besar yang memerlukan bakat terbaik untuk mengerjakan projek penting. Dengan kata lain, untuk mendaftar di laman web ini, anda mesti mempunyai beberapa portfolio yang berkualiti dan melalui proses pemilihan yang ketat.

Sudah tentu jaminan kualiti yang diberikan akan setimpal dengan upah yang diterima oleh pekerja bebas. Di samping itu, freelancer juga dapat memilih projek jangka pendek atau jangka panjang.

5. Freelancer

Laman Perasaan Antarabangsa

Laman web www.freelancer.com

Freelancer adalah salah satu laman web freelance terbaik di dunia dengan jumlah pengguna yang sangat banyak. Menurut freelancer.com, saat ini terdapat 44 juta pengguna global dari 247 negara, baik majikan maupun freelancer.

Di laman web ini terdapat lebih dari 1350 kategori pekerjaan yang ditawarkan, ada di antaranya;

 • Reka bentuk logo
 • Reka bentuk grafik
 • Reka bentuk laman web
 • pasaran internet
 • Penulisan Salinan
 • Undang-undang
 • Kewangan

Seperti laman freelance lain, freelancer freelance.com dikenakan jika mereka mengemukakan lapan cadangan kepada pencari perkhidmatan.

4. Fiverr

Laman Web Bebas di Luar Negara

Laman web www.fiverr.com

Fiverr adalah platform untuk freelancer untuk menawarkan perkhidmatan atau perkhidmatan kepada pelanggan di seluruh dunia secara dalam talian.

Pada permulaan Fiverr, setiap perkhidmatan yang ditawarkan hanya berharga $ 5. Sekiranya ada permintaan tambahan dari majikan, bayaran tambahan akan dikenakan, bergantung pada tahap kesulitan.

Semasa Fiverr berkembang, kini terdapat lebih banyak jenis pekerjaan yang dapat dilakukan oleh freelancer. Harganya juga menjadi lebih pelbagai, bermula dari $ 5 hingga $ 500 setiap projek.

Perhatikan juga bahawa terdapat banyak freelancer dari Dunia yang menjana wang dari Fiverr. Tetapi, sudah tentu anda mesti dapat berbahasa Inggeris untuk dapat berkomunikasi dengan pelanggan dari luar negara.

Kesimpulannya

Di atas disebutkan beberapa laman web freelance Dunia dan asing yang boleh dijadikan peluang perniagaan untuk menambah pendapatan.

Sudah tentu anda harus memilih beberapa laman bebas yang paling sesuai dengan bidang kepakaran anda dan menentukan pasaran sasaran yang paling mudah.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai kepakaran dalam bidang reka bentuk dan hanya ingin menargetkan pasaran Dunia maka laman FL terbaik adalah Sribu, Fastwork, Projects, dan Freelancer World.

Sekiranya terdapat laman web lepas bebas yang belum dibincangkan dalam artikel ini, anda boleh menyebutnya di ruangan komen. Semoga artikel ini bermanfaat.

Artikel Berkaitan