6 Universiti ini Selalunya Mencetak Orang Penting di Dunia

Gambar dari Tambangnews.com

Pada masa ini terdapat banyak universiti yang kualiti pendidikannya sangat baik, salah satunya adalah Universiti Harvard yang mampu melahirkan orang-orang hebat di dunia. Bagaimana dengan universiti di Dunia? Ya, tentu ada juga banyak yang mempunyai kualiti terbaik seperti fakulti undang-undang, jurusan farmasi, perubatan dan tersebar di pelbagai bandar di Dunia.

Cuma kita masih kalah dengan negara lain, terutama negara jiran kita, seperti Singapura yang mempunyai universiti berkualiti tinggi di rantau Asia Tenggara hari ini. Selain sekolah, universiti juga merupakan tempat pendidikan yang mesti ditingkatkan kualiti.

Terdapat anggapan yang mengatakan bahawa universiti yang baik telah memenuhi standardisasi hubungan baik antara pensyarah dan pelajar, kemudahan dan prasarana yang menyokong, dan bahkan sumber daya manusia yang berkualiti tinggi. Baik dari segi kecerdasan yang mereka miliki dan juga dari moral yang mereka ada.

Memang anggapan itu benar, kerana tidak sedikit orang yang telah mencapai kejayaan walaupun di mata banyak orang, tetapi sebaliknya menyalahgunakan kekuatan dan kejayaan yang mereka perolehi.

Artikel lain:  10 Universiti Terbaik di Dunia Berdasarkan Kedudukan

Oleh itu, pada kesempatan ini akan meninjau 6 universiti yang sering mencetak orang penting terutamanya yang ada di Dunia.

1.  Universiti Gadjah Mada (UGM)

Logo UGMImej dari Wikipedia

UGM, yang terletak di bandar Jogja, memang merupakan salah satu universiti kebanggaan yang dimiliki oleh Dunia. Menurut data Webometrics, UGM berada di kedudukan 807 di dunia, dan untuk Dunia sahaja ia berada di kedudukan ketiga terbaik secara keseluruhan.

Tidak jarang universiti yang satu ini mampu melahirkan orang-orang terhormat di Dunia, misalnya, beberapa alumni UGM termasuk Presiden Indonesia Joko Widodo, Menteri Pendidikan Anies Baswedan, mantan naib presiden Boediono 2014, Sri Sultan Hamengkubuwono X, pengacara terkenal Hotman Paris Hutapea, Adnan Buyung Nasution , Retno Marsudi, dan bahkan hingga Artika Sari Devi, juga pernah belajar di universiti ini.

2.  Universiti Dunia (UI)

Logo UIImej dari ui.ac.id

Universiti Dunia atau lebih dikenali sebagai UI terletak di ibu kota Jakarta, termasuk universiti terbaik di Dunia. Menurut data yang dikumpulkan dari Webometrics, UI menempati kedudukan 763 di dunia, sedangkan untuk Dunia itu sendiri menduduki tempat pertama di antara universiti terbaik di semua bandar di Dunia.

Tidak hairanlah bahawa kampus ini adalah kampus yang paling berprestij, banyak orang terkemuka dan mempunyai pencapaian cemerlang lahir dari kampus yang satu ini. Di antara Soe Hok Gie, Menteri Kewangan Sri Mulyani, Agus Martowardojo, Yohanes Surya, pengarah filem Andrea Hirata, Ayu Utami, bahkan bekas Presiden RI kedua BJ Habibie mempunyai pendidikan di sini.

3.  Institut Teknologi Bandung (ITB)

logo-itbImej dari itb.ac.id

Institut Teknologi Bandung adalah universiti yang dibanggakan di Bandung. Dalam Webometrik ITB menduduki 801 kedudukan di dunia, dan di dunia menduduki tempat kedua terbaik. Kampus Ganesha terkenal dengan ujian masuknya yang diketahui sangat sukar, tetapi apabila menyentuh pencapaian yang telah diperoleh, jangan tanya lagi, malah telah dikenali oleh mata dunia.

Beberapa orang penting yang pernah belajar di universiti ini termasuk dua mantan Presiden Republik Indonesia, iaitu Ir. Soekarno dan juga BJ Habibie, Abu Rizal Bakrie, Hatta Radjasa, untuk artis seperti Maria Sellena, Aming, Indra Herlambang, Pandji Pragiwaksono dan banyak lagi.

4.  Universiti Diponegoro (UNDIP)

Universiti Diponegoro terletak di kota Semarang, Jawa Tengah, dan merupakan institusi pengajian tinggi yang terkenal di Dunia. Menurut maklumat dalam Webometrics, Universiti Diponegoro berada di kedudukan 1448 di dunia, dan untuk Dunia berada di kedudukan keempat kampus terbaik.

Ia juga merupakan salah satu universiti yang menghasilkan graduan terbaik, termasuk Muhammmad Nasir, Tjahjo Kumolo, Robert Budi Hartono, Michael Bambang Hartono, dan juga Baharuddin Lopa.

Baca juga:  Mario Teguh ~ Eksekutif dan Dunia Kejayaan Motivator

5.  Universiti Pertanian Bogor (IPB)

Logo-IPBImej dari Wikipedia

Universiti Pertanian Bogor (IPB) berada di kedudukan 1544 dalam data Webometrics versi dunia. Kampus ini pernah menjadi sebahagian daripada Universiti Dunia (UI), tetapi memutuskan untuk berpisah dan berdiri sendiri pada tahun 1963.

Beberapa alumni termasuk bekas Presiden Indonesia ke-4 Susilo Bambang Yudhoyono, Marissa Haque, Asma Nadia, Marah Roesti dan juga ulama terkenal Felix Siauw.

6.  Universiti Padjadjaran (UNPAD)

Logo-unpad

Kampus UNPAD terletak di kota Bandung dan juga berjaya memenangi 10 Webometrics versi terbaik yang berada di kedudukan 8. Untuk ranking dunia sendiri pada tahun 1719, kampus yang juga terkenal dengan kampus Bandung anak-anak slang mempunyai banyak graduan yang terkenal di Dunia.

Antaranya ialah bekas Presiden wanita pertama Megawati Soekarno Putri, peguam terkenal Ruhut Sitompul serta Hotman Paris Hutapea, Mahkamah Agung Hamdan Zoelva, Melody Nuramdhani Laksani dan banyak lagi.

Artikel Berkaitan